12 Ekim 2014 Pazar

SAC BÖREĞİ

Sac böreği tarifi
Sac böreği nasıl yapılır 
El açması sac böreği tarifi
     Sac böreğini; bir kişinin oklava ile açıp iç malzemesini koyup kapattığı, bir kişinin  iki yüzünü çevire çevire sac da pişirdiği, bir kişinin de pişenleri yağladığı ve pişirilen nerede ise elli altmış adet sac böreğini yemek için bekleyen beş, on kişinin olduğu kalabalık sofralarda yediğimizden uzun süre tek başıma yapmaya cesaret edememiştim.Benim yaptıklarım o kalabalık sofralarda işin ehilleri tarafından yapılan sac böreklerine benziyor mu bilmiyorum ama hamur miktarını azaltınca hem açması, hem de servise hazırlaması kolaylaştığından ben de arada hafta sonu kahvaltılarına yapıyorum.Aslında bir yandan açılıp, bir yandan pişiriliyor ama ben tek başıma yetişemeyeceğimi düşünerek açtığım börekleri sofra bezi ile örtüp hepsi bitince pişirmeye önce iç malzemesi yumurtalı olandan başlayarak bu ölçülerle 10 adet sac böreği yapıyorum. İç malzemesi olarak herkesin damak tadına göre; peynirli, ıspanaklı, otlu veya yumurtalı pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi:
Lorlu İç Malzemesi:
  • 500 gram lor 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Maydanoz yıkanıp, suyu süzüldükten sonra ince ince doğranıp, lor ile karıştırılır.Tuz, karabiber ve pul biberi eklenir.
Otlu İç Malzemesi:
  • 1 bağ ıspanak veya sirken otu
  • İstenirse lor veya beyaz peynir
  • Tuz, kırmızı pul biber 
Otların veya ıspanağın sadece yaprakları alınıp, yıkanır, süzdürülür.Tuz eklenip, elimizle sıkılarak suyu çıkınca bir kaba alınıp, baharat eklenir.Sadece otlu veya istenirse lor eklenerek karışık iç hazırlanır.
Yumurtalı İç Malzemesi:
  • 2 adet yumurta 
  • Tuz, kırmızı pul biber 

Yumurtaya tuz ve kırmızı pul biber eklenip, çırpılır.Açılan yufkanın yarısına kenarlarına yumurta gelmeyecek şekilde kaşıkla yayılıp, diğer yarısı üzerine kapatılır.Yumurtanın akmaması için iç malzemesi en son konulup dikkatlice alınıp ilk önce  bekletmeden hemen pişirilir.
Yapılışı: 
  • Derin bir kaba elenen unun ortası havuz gibi açılır.
  • Tuz ve su eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılıp, unlanmış tezgahta üzeri örtülerek bekletilir.
  • Unlanmış tezgahta yaklaşık 50 santim çapında birer birer açılır.
  • Açıldıktan sonra yarısına istenen iç malzemesi konularak diğer yarısı üzerine kapatılır.
  • Kenarları parmağımızla bastırılarak kapatılıp, üzerine sofra bezi örtülerek bekletilir.
  • Yumurtalı iç malzemesi kullanılacaksa en son hazırlanıp, bekletmeden hemen pişirilir.
  • Yağlanmamış sac veya büyükçe bir yapışmaz tavaya konulan iki sac böre iki tarafı çevrilerek yakmadan pişirilir.
  • Pişen böreklerin bir yüzüne fırça ile zeytinyağı veya tereyağı sürülür.
  • Üst üste konulan börekler sıcak servis edilir.

10 yorum:

  1. elinize sağlık..
    biz genelde hepsini yapıyoruz ama yumurtalı gözlemeyi ilk kez duydum..
    çok değişik geldi açıkçası.. :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İç Anadolu'da yapılan saç böreği dışında başka bir yerde yumurtalı iç kullanıldığını ben de görmedim ama yumuşacık ve güzel bir iç oluyor denerseniz seveceğinizi umuyorum.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  2. bu benim bittigim andır belim agrıyo ama bugun yapıyorum hemen Ellerine saglıkkkkkk :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafları yayınlıyoruz ama sonuçlarını düşünmüyoruz değil mi :) Yaparsanız size şifa olsun,teşekkür ederim.

      Sil
  3. Nefis ;ben de yapmaya çalışıyorum ama çok ince açamıyorum.Yumurtalıyı deneyeceğim.Afyon 'da çalışırken gördüğüm ve de yediğim pide içinde yumurta güzel oluyordu.Afiyetle ,sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Arzu Baydur Sarıyer'ciğim.Aslında çok çok ince ve düzgün açmaya da gerek yok...Olabildiğince açıp deneyin bence, kokusu bile doymak için yeterli :) Afyon mutfağı, Ege'den çok bence çoğu zaman Konya mutfağına benzerlik gösteriyor zaten.

      Sil
  4. Bayılırım otlusu ve ıspanaklısı favorim. Kokusu burnuma kadar geldi. Ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Yumurtalısı da çok güzel oluyor Sibel'ciğim, gerçi ben de kokusunu duyunca ayırım yapamıyorum.Çok teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  5. adım elif bizim oralarda yumurtalısını çok yaparlar güzel oluyo hepsi güzel oluyo bizim oralardada otlusunu çok yapmazlar domatesli, peynirli ,patatesli' yumurtalı, yaglı olanıda var hepsi çok lezzetli oluyo yaglı olan dört köşe yapılıyo ve ince oluyo yufkası tarifiniz için çok teşekkürler başarılar dilerim

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Sanıyorum İç Anadolu'da yaşıyorsunuz, otlusu daha çok Ege de tercih ediliyor ama her haliyle güzel :) Çok teşekkürler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...