Çerkez Böreği Tarifi
Velibah Tarifi
Velibah Nasıl Yapılır
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı kuru maya veya 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3-4 adet haşlanmış patates
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Eritilmiş tereyağı
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir veya soğuyunca rendelenir.
- Kuru soğan incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Ezilmiş patatesler, kuru soğanlar, tuz ve karabiber karıştırılıp; iç malzemesi hazırlanır.
- Derin bir kabın içine un elenip ortası havuz gibi açılır.
- Maya, toz şeker ve ılık su karıştırılıp, on beş dakika kadar mayanın kabarması beklenir.
- Tuzu da eklenip, ele çok az yapışan bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp, sıcak bir ortamda hamur iki katı kabarana kadar yarım saat mayalanması için bekletilir.
- Mayalanmış hamurdan parçalar kopartılarak on adet beze yuvarlanıp, üstleri örtülür.
- Unlanmış tezgah üzerine alınan bezelere önce elle biraz bastırılıp, ortasına bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
- Hamur kenarlarından yukarıya doğru toparlanıp, kapatılır.
- Kapanan kısım alta getirilip, üstlerine elle bastırılarak çapı biraz büyütülür.
- Tezgah çok az unlanarak bezeler istenen incelikte merdane ile açılır.
- Yanmaz bir tavada veya sac üzerinde, iki tarafı çevrile çevrile yakmadan pişirilir.
- Üzerine tereyağ sürülerek dürüm yapılır veya dilimlenerek sıcak servis edilir.
Merhabalar, çerkes böreğiniz çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSaygılar.
Çok teşekkür ederim :)
SilÇok severim ellerinize sağlık nefis görünüyor :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilÇerkez böreği olarak duymuştum bunu. Çok severiz biz de böyle ekmekler pişirip yemeyi. Oh oh mis. Yanında ayranla tam bir öğünlük gerçekten. Ellerine sağlık, çok nefis görünüyor.
YanıtlaSilHamurişleri vazgeçilmezlerimiz değil mi :) Çok teşekkürler.
SilNefis görünüyor,ellerine sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkür ederim Şeniz'ciğim, sevgiler.
SilSadece peynirli yapsak olurmu ablacim
YanıtlaSilGenellikle patatesli yapılıyor ama araya koyacağınız peyniri çok iyi ezerseniz veya lorla yaparsanız da olur sanıyorum.Kolay gelsin, sevgilerimle...
Sil