23 Aralık 2015 Çarşamba

SAKSI PASTA

Saksı pasta tarifi
Saksı pasta nasıl yapılır
Güllü pasta tarifi
Şeker hamurlu pastalar
     Etkinliklerde sık sık bir araya gelsek de son günlerde hepimizin hayatında bir yoğunluk olunca, aylık olağan buluşmamız biraz gecikmişti :) Bu gün Pembe Kekik Sibel'ciğimin yeni evinde, özenle hazırlanmış erken yılbaşı sofrasındaydık.Bir araya geldiğimiz her zaman ki gibi gün çok çabuk bitti; sohbet, yemek derken gün akşam oldu :) Erken yılbaşı toplantımız için, Sibel çok şık, çok hafif lezzetli Rafaello Tart yapınca ben de gecikmiş doğum günü kutlamalarımız için, şeker hamurundan saksı pasta yaptım.Gün bitti ama muhabbet bitmedi.Umarım yeni yılda da hep bir arada oluruz, sağlıkla, mutlulukla...İyi ki, varsınız...
Malzemeler:
  • 6 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 su bardağı nişasta 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya 
Ganaj: 
  • 200 gram süt kreması 
  • 240 gram bitter çikolata 

Kreması:
  • 1 paket Dr.Oetker kakaolu pasta kreması 
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı ganaj 
  • 7 - 8 yemek kaşığı vişne likörü 
  • 1 kase dondurulmuş vişne 
Süsleme:
  • Pembe, beyaz, yeşil, lila şeker hamuru 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaların akları ve sarıları ayrılır.
  • Yumurtaların akları ve yarım su bardağı toz şeker katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Başka bir kap içinde yumurta sarıları kalan yarım su bardağı toz şekerle, karışım beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Un, nişasta, kakao, kabartma tozu ve vanilya derin bir kaba elenir.
  • Elenen kuru malzemeler yumurtalı karışımı söndürmemeye dikkat edilerek yavaş yavaş eklenip, spatula ile karıştırılır.
  • Tabanlarına yağlı kağıt yerleştirilmiş, 20 santim çapındaki iki kalıba hamur paylaştırılır.
  • Pandispanyalar önceden 160 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilip, fırından çıkarılan pandispanyalar tel ızgara üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
Ganaj yapılışı :
  • Süt kreması ocağın üzerinde benmari eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Ganaj oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyulur.
  • Nutella gibi sürülebilir kıvama gelinceye kadar buzdolabında bekletilir.
Kremasının yapılışı :
  • Hazır pasta kreması derin bir kapta soğuk süt ile  katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş olan ganajdan bir çay bardağı kadar kremaya eklenerek, mikserle karıştırılır.
  • Soğumuş pandispanyalar ikişer kata ayrılır.
  • Katlardan en küçüğü 10 santim, en büyüğü 20 santim çapında olacak şekilde biraz arttırılarak dört kat kesilir.
  • Kesilen pandispanya katları vişneli likör ile biraz ıslatılıp, ganajlı krema yayılır.
  • Çekirdekleri çıkartılmış vişne taneleri yerleştirilir.
  • En alta en büyük çaptaki pandispanya gelecek şekilde dört kat üst üste konulur.
  • Krema sürülmeyen en üstteki en küçük pandispanya parçası da kapatıldıktan sonra bıçakla kenarları traşlanarak ters saksı şekli verilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları ganajla pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Ganaj katılaşana kadar bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Şeker hamuru merdane ile açılıp, saksı kaplanır.
  • Pasta en küçük çap alta gelecek şekilde ters çevrilir.
  • Saksı görüntüsü verildikten sonra şeker hamurundan hazırlanmış güller, çiçekler, yapraklar yerleştirilir.

8 yorum:

  1. Yine müthiş bir görsel. Nasıl bir yetenek bilemedim ki.
    Aman nazarım değmesin. Katıldığınız bit Yarışmadan beri ilgi ile takip ediyorum sizi.
    Sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. O yarışma benim için de unutulmaz oldu :) Güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  2. Harika. Ellerinize sağlık. Tvde cake boss ünvanlı bir adam gördüm cnbce'de, siz de bizim cakebossumuzsunuz:)
    Dostluğunuz daim olsun,
    Sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ben de denk gelirse o programları zevkle izliyorum çok güzel şeyler yapıyorlar ama ben yanlarında çırak bile olamam herhalde :) gene de güzel görüşün için çok çok teşekkür ederim.Sevgilerimle.

      Sil
  3. "Yüzleri gülümsetme, kalpleri sıcacık kucaklama mimarisi uzmanı arkadaşım, nice mutluluklar senin olsun, bir tanesin;)sevgiler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim yeni yıl da herkesin kalpleri ısınsın, yüzleri gülsün Dilekciğim, sen de birtanesin, sevgilerimle.

      Sil
  4. Çok güzel olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlayınSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...