Gültopu nasıl yapılır
Gül, Karanfil, Damla Sakızı, Tarçın
Sütlü tatlılara rayiha
Tatlılara değişik aroma tarifi
Geleneksel tatlar
Kuzey Ege yöresel tatlar
Tatlılara ayrı bir rayiha vermek ve sütlü tatlıların üzerini süslemek için eskiden annemin yapıp, hazır ettiği gültoplarını epey zamandır artık kendim yapıyorum. Güllerin, karanfillerin, damla sakızı ve tarçının bir araya geldiği bu muhteşem tat ve koku beni her zaman o çok eski yıllara alıp, götürüyor. Siz de özellikle sütlü tatlılarınızda kullanmak için, kokulu güllerden gültopu yapıp, sütlü tatlıları pişirirken şekerle birlikte tatlıya ekleyerek yada şerbetli tatlıların şerbetiyle birlikte bir taşım daha kaynatarak kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 100 gram kokulu gül yaprağı
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 tatlı kaşığı damla sakızı
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
- Kokulu gülün taç yaprakları kopartılıp, zedelemeden yıkanır, kurutulur.
- Gül yapraklarına tarçın, karanfil ve damla sakızı taneleri azar azar eklenerek birbiriyle iyice özleşene kadar havanda dövülür.
- Hamur haline gelen karışımdan minik parçalar kopartılıp, minik toplar yapılır.
- Yağlı kağıt serili tepsiye dizilip, iyice kuruması sağlanır.
- Hava almayan bir kavanoza konulup, sütlü ve şerbetli tatlılarda kullanılır.
- Bu ölçülerle minik minik yüz adet gültopu yapabilirsiniz.
İyi fikir gül kokusu mis gibi elinize sağlık tatlılar nefis.
YanıtlaSilYıllar öncesinden kalma bir fikir :) Çok teşekkür ederim.Sevgiler.
SilBayılırım nostaljik lezzetlere;)) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Ne yaratıcı bir mutfağımız var değil mi her şeyden yararlanılmış :) Sevgilerimle.
Silİcinde gül olan herşey muhteşem olur bence.Böyle bir tafife ilk defa denk geldim.Çok teşekkürler!
YanıtlaSilUnutulmaya yüz tutmuş tariflerimizden , gün ışığına çıkarmak gerekir diye düşündüm :)
SilHoş bir tarifmiş.....
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Silçok ilginç ama benim yapabileceğim bir şey değil kesinlikle...
YanıtlaSilKokulu gül yaprağı bulabilirseniz kesinlikle yapabilirsiniz :)
SilElinize sağlık Nergis hanımcığım... harika ... bayılırım böyle eskiden kalma unutulmaya yüz tutmuş püf noktalarına ,tariflerine.... deneyeceğim de kokulu gül biraz araştırmam lazım... sevgiler
YanıtlaSilKokulu gül yaprağı bulduktan sonrası çok kolay bence de ve her an elinizin altında hazır doğal bir aroma :) Çok teşekkür ediyorum.
Sileline sağlık be yav ne güzel olmuşlar :) çok şahane olmuşlar
YanıtlaSilÇok çok teşekkürler :) :)
SilMerhaba grupda bahsettiğiniz gibi ülke gündeminden dolayı paylaşım yapılmasa da sizi unuttmadik. Umarım artık gündemimiz değişir umutsuzluktan kötü haberlerden yıldık. Her zamanla merakla ziyaret ettiğim birisiniz. Ben bebişten dolayı cok fırsat bulamıyorum blogları dolaşmaya, kusuruma bakmayın.
YanıtlaSilGültopu fikri çok hoşuma gitti yine ilginç bir tarif. Kesinlikle deneyeceğim. Çok teşekkürler;))
Sevgiyle kalın..
Umarım Bilge Kaan mutlu, huzurlu, aydınlık günlerde büyüsün.Son aylarda hepimizin bir şekilde canı yandı değil paylaşım yapmak yemek yapmak bile içimizden gelmedi.Ben de ziyaretlere epey ara verdim, yavaş yavaş normale dönmeye çalışıyoruz.Beğendiğine sevindim doğal malzemelerle yapılmış bir aroma ve kokusu da çok güzel beğeneceğini düşünüyorum.Ben çok teşekkür ederim, sevgilerimle.
SilBu tür unutulan lezzetlerin hatırlatılması çok faydalı oluyor çok teşekkürler.Güzin Özbalcı
YanıtlaSilHer bölgenin kendine has kim bilir unutulmaya başlanmış ne tarifleri vardır :) Ben teşekkür ederim, sevgiler.
SilTatlılara bu şekilde tat vermek Çok güzel bir yöntem. Paylaşım için teşekkürler. Sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSilYorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler.
SilOh mis. Kokusu burnuma geldi. Ellerine sağlık
YanıtlaSilHer biri ayrı ayrı güzel kokuların bir araya gelmiş hali :)
SilHiç bilmediğim bir güzellik :(( Eline sağlık kayıt altına almakla ne iyi etmişsin :)))
YanıtlaSilSon zamanlarda hiç görmüyorum ama eskiden de sanıyorum sadece Kuzey Ege'de yapılıyordu Nurdan'cığım, bu tarifleri yaşatmak lazım değil mi :) Çok teşekkürler canım, sevgiler.
SilÇok güzel gözüküyor :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilHarikasınız. Dogal ve geleneksel olan lezzetlere bayılıyorum. Kutlarım deneyeceğim mutlaka sevgiler.
YanıtlaSilHazırladıktan sonra her zaman el altında bulundurulacak güzel bir aroma, eski lezzetlerimizi hatırlayalım istedim.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilElinize emeğinize sağlık nergiz hanım çok güzel ve doğal bir aroma çok teşekkürler sevgiler...
YanıtlaSilYorumunuz için ben teşekkür ederim Güzide hanımcığım, sevgilerimle.
SilSitenizi gerçekten beğendim. bir yandan dizi izliyorum bi yandan tariflerinize bakıyorum. :) Tatlı ve Eğlenceli bi yer olmuş ellerinize sağlık..
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.Her zaman beklerim, sevgilerimle.
Silelinize sağlik.harikasınız.dün komşum bu tarifi verdi.ben de gül suyu ve gülbeşeker dendim.bu tariften haberim yotu çok teşekkürler size.
YanıtlaSilGültopu çok eski geleneksel tariflerimizden, belki denemek istersiniz. Çok teşekkür ederim.
SilBu tarifi çook eskiden annanemle yapardık. Ailede kimse hatırlamıyor. Hatırlattığınız için çok teşekkürler
YanıtlaSil