Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3 - 4 parça damla sakızı
- Toz tarçın
- Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletilir.
- Yumuşayan kabukları çıkartılır.
- Blendere konulup, incecik kıyılır.
- Tencerede su ve şeker 45 dakika kısık ateşte kaynatılır.
- İyice kıyılmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızı da eklenerek, karıştırılır.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocağın altı kapatılır.
- Ilıyınca ince bir süzgeçten geçirilip şişelere doldurup, saklanabilir.
- İçileceği zaman bardağa konsantre somatadan bir parmak kadar konulup, üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip, tarçın serpilerek servis edilir.
Kuru badem pek sevmem ama merak da etmedim değil bu şerbeti, rengi ne tatlı.
YanıtlaSilDeğişik bir lezzet, seveceğinizi düşünüyorum.Sevgiler.
SilBademi çok seven birisi olarak bu içeceği ilk kez gördüm ne güzelmiş :) Ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilSomata bir de sıcak olarak yapılıyor geçmiş tarihli postlarımda tarifini bulabilirsiniz.Çok teşekkürler, sevgiler.
Silçok değişik bir tarif... ellerinize sağlık
YanıtlaSilSon yıllarda hazır içeceklere, gıdalara o kadar alışılmış ki eski şerbetlerimiz, tatlarımız unutulmaya başlanmış maalesef.Teşekkürler, sevgiler.
Sil