Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3-4 parça damla sakızı
- Toz tarçın
Yapılışı:
- Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra yumuşayan kabukları çıkartılır.
- Ağartılmış bademler blender yardımıyla iyice parçalanır.
- Tencereye su ve toz şeker konulup, kısık ateşte kaynatılır.
- Parçalanmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek karıştırılır.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Ilıyınca ince telli süzgeçten geçirildikten sonra şişelere doldurulup saklanabilir.
- İçileceği zaman bardaklara bu konsantre karışımdan birer parmak konulup üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip tarçın serpilerek servis edilir.
Kuru badem pek sevmem ama merak da etmedim değil bu şerbeti, rengi ne tatlı.
YanıtlaSilDeğişik bir lezzet, seveceğinizi düşünüyorum.Sevgiler.
SilBademi çok seven birisi olarak bu içeceği ilk kez gördüm ne güzelmiş :) Ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilSomata bir de sıcak olarak yapılıyor geçmiş tarihli postlarımda tarifini bulabilirsiniz.Çok teşekkürler, sevgiler.
Silçok değişik bir tarif... ellerinize sağlık
YanıtlaSilSon yıllarda hazır içeceklere, gıdalara o kadar alışılmış ki eski şerbetlerimiz, tatlarımız unutulmaya başlanmış maalesef.Teşekkürler, sevgiler.
SilNergis hanım tariflerinizi bugün gördüm ve az bilinen bu tarifleri diğer insanlara tanıttığıniź için teşekkür etmek istedim. Çocukluğumun vazgeçilmez içecekleridir subiye, somata ve karlı karadut şerbeti. Tire'de bulunduğum zamanlarda gidip içiyorum. Bundan sonra artık kendim yapıcam.
YanıtlaSilTekrar teşekkürler ve ellerinize sağlık.
Bizim nesil eski tariflerle büyüdü ama şimdilerde pek çoğu maalesef bilinmiyor, paylaşalım ki unutulmasın :) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
SilEge içeceği rüzgardan kalma nefis.
YanıtlaSil