9 Temmuz 2016 Cumartesi

BADEM ŞERBETİ ( SOMATA )

Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Bademli soğuk konsantre içecek tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
     Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 3-4 parça damla sakızı
  • Toz tarçın
Yapılışı:
  • Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra yumuşayan kabukları çıkartılır.
  • Ağartılmış bademler blender yardımıyla iyice parçalanır.
  • Tencereye su ve toz şeker konulup, kısık ateşte kaynatılır.
  • Parçalanmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek karıştırılır.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Ilıyınca ince telli süzgeçten geçirildikten sonra şişelere doldurulup saklanabilir.
  • İçileceği zaman bardaklara bu konsantre karışımdan birer parmak konulup üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip tarçın serpilerek servis edilir.

9 yorum:

  1. Kuru badem pek sevmem ama merak da etmedim değil bu şerbeti, rengi ne tatlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir lezzet, seveceğinizi düşünüyorum.Sevgiler.

      Sil
  2. Bademi çok seven birisi olarak bu içeceği ilk kez gördüm ne güzelmiş :) Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Somata bir de sıcak olarak yapılıyor geçmiş tarihli postlarımda tarifini bulabilirsiniz.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  3. çok değişik bir tarif... ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda hazır içeceklere, gıdalara o kadar alışılmış ki eski şerbetlerimiz, tatlarımız unutulmaya başlanmış maalesef.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. Nergis hanım tariflerinizi bugün gördüm ve az bilinen bu tarifleri diğer insanlara tanıttığıniź için teşekkür etmek istedim. Çocukluğumun vazgeçilmez içecekleridir subiye, somata ve karlı karadut şerbeti. Tire'de bulunduğum zamanlarda gidip içiyorum. Bundan sonra artık kendim yapıcam.
    Tekrar teşekkürler ve ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim nesil eski tariflerle büyüdü ama şimdilerde pek çoğu maalesef bilinmiyor, paylaşalım ki unutulmasın :) Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ege içeceği rüzgardan kalma nefis.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...