Leblebi tozlu kurabiye nasıl yapılır
Leblebi tozlu kurabiye tarifi
Leblebi- Leblebi Tozu- Leblebi Şekeri
Geçtiğimiz günlerde marketlerden birinde tadımlık olarak denememizi istedikleri kurabiyenin leblebi tozuyla yapılmış olabileceği hiç aklıma gelmemiş, ilk anda tahinli kurabiyeye benzetmiştim. Uzun yıllardır yemediğim, unuttuğum bu lezzeti tekrar hatırlatan bu kurabiyeyi evde denemek isterken; biraz da aceleciliğimden olsa gerek aldığım leblebi tozunu olduğu gibi hamur yoğurma kabına döküverince hamuru toparlayabilmek için biraz daha yağ, bir tane daha yumurta koymalıyım derken epey fazla kurabiye yapmış oldum :) Neyse ki, sonuçta tadını herkesin beğendiği çok gevrek bir kurabiye oldu ama siz gene de bu ölçüleri yarıya indirerek yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 500 gram leblebi tozu
- 2 su bardağı un
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 2 adet yumurta
- 2 su bardağı zeytinyağı
- 200 gram tereyağı
- 1 paket kabartma tozu
- Toz şeker
- Leblebi
- Leblebi şekeri
- Leblebi tozu, un, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta ve zeytinyağı da eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri streçlenip, 15-20 dakika kadar buzdolabında dinlendirilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, toz şekere bulanır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üstlerine leblebi veya leblebi şekeri batırılır.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 15-20 dakika üstleri kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkarılan kurabiyelerin çok yumuşak olması sizi yanıltmasın dışarıda durdukça sertleşip gevrekleştiğinden, soğuduktan sonra tepsiden alınır.
Leblebi tozuna da bayılırım :) kurabiyesine de bayılacağımdan eminim.
YanıtlaSilO zaman denemelisiniz :) Çok teşekkürler
SilLeblebi tozunu, ben dört beş yaşlarındayken mangal başında güya Mehmet Dedem'e kahve yaparken Mehmet Dedem de bana pirinç havanda toz şeker ve leblebi döverek leblebi tozu yaptığından beri unutmam.
YanıtlaSilHiç duymadığım bu tarif o yüzden tadı kadar anlam olarak da lezzetli gözükür bana. Çok teşekkürler benim için değerli olacak bu paylaşım için :)
Bir tat bir koku bazen çok eskilere götürüyor, belki sizi de bir an bile olsa çocukluğunuza götürür :) Sevgilerimle.
Siloo ama biz ilkokuldayken bakkaldan kağıt külahlarda ne de çok alıp yerdik leblebi tozu.Nostaljik oldum:) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇocukluğumuzun nostaljik lezzetine bu kurabiye ile dönüş yapabilirsiniz :) Çok teşeşekkürler.
SilHiç aklıma gelmezdi böyle bir kurabiye yapmak, harikasınız;) Ellerinize sağlık,sevgiler:)
YanıtlaSilTadını da beğeneceğini düşünüyorum, çok teşekkür ediyorum.Sevgilerimle.
SilLeblebi tozuna bayılan biri olarak bu leziz kurabiye en kısa zamanda yapılacaklar listesinde 1.numarayı aldı bile...
YanıtlaSilEllerinize emeklerinize sağlık.
Harikasınız.
Sevgilerimi bıraktım size sımsıkı sarılarak.
Çok teşekkür ederim umarım tadını da beğenirsiniz.Size de kolay gelsin, benden de sonsuz sevgiler...
Silleblebiyi tek başına yemeyi bazen sevmiyorum ama tozuna ve böyle kurabiyesine hayır diyemem ellerine sağlık :)
YanıtlaSilKurabiye bizim için nostalji oldu siz yaştakiler için de eski tatları deneme fırsatı olur :). Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilBen leblebi tozu bulamıyorum ama, rondodan mı geçirip yaptınız
YanıtlaSilİzmir'de Kemeraltı'nda Değirmen'den almıştım siz nerede oturuyorsunuz bilmiyorum ama robottan geçirerek veya biraz uzun sürse de havan da döverek de yapabilirsiniz.
Sil