9 Nisan 2013 Salı

KÜÇÜK KARA BALIK PASTASI

Vegan doğum günü pastası tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     Çocukluk yıllarında okunan kitaplar unutulmuyor, insanın ufkunu açıyor ve çoğu zaman düşünce yapısını, geleceğini şekillendiriyor diye düşünüyorum.Kitaplar önemli olmasaydı; bu kadar yasaklı, yakılan, yok edilen kitap olur muydu ?
     Oğlum da çocukluk yıllarında çok sayıda kitap, dergi hatta ansiklopedileri ezberleyerek okudu. Bu kitapların hangileri bu günkü düşünce yapısını ne kadar etkiledi bilemiyorum.Hatırladığım Pollyanna'dan hiç hoşlanmadı ve daha sonraları da hiç bir zaman olaylara Pollyanna gibi iyimser bir bakış açısı ile bakmadı. Çocukluk yıllarında bile dünyaya, olaylara, her şeye farklı bir bakışı vardı.Behrengi'nin yazdığı Küçük Kara Balık beni etkilediği kadar, oğlumu da etkileyen kitaplardan biri diye düşünüyorum.Behrengi; küçük bir balığın sınırlarını zorlamasını, özgürlüğüne kavuşabilmek için, diğer balıklarla, tehlikelerle savaşmasını, bulunduğu ortam dışına çıkarak su birikintisinden, nehirlere; nehirlerden denizlere; denizlerden okyanusa ulaşmasını ve bu yolda karşılaştığı engelleri aşmasını balık ninenin ağzından masalı dinleyen yavru balıklara  anlatıyor. Balık ninenin anlattığı masalı dinleyen on bir bin dokuz yüz doksan dokuz balık masaldan sonra yatıp uyuyor ama masalın sonunda o masalı dinleyen balıklar arasında ki küçük kırmızı balığı uyku tutmuyor, bu defa da o sabaha kadar denizi ve küçük kara balığı düşünüyor. Bu hikayede ki o küçük kara balık bana her zaman kabına sığamayan, gözü hep dışarıda ki dünyada olan oğlumu hatırlatıyor. Oğlumun çocukluğunu ve bu günlerini bilenler eminim bana hak vereceklerdir. Çünkü oğlum her yaşta, her şeyiyle, her ortamda farklıydı ve o hep ırmağın sonunu, sonunda ki denizi merak eden bizim küçük kara balığımızdı.Bir daha ki doğum gününde belki de başka ırmaklarda, denizlerde olacak oğlumun bu sene ki doğum günü için Küçük Kara Balık pastası yapmayı düşündüm. Dilerim, önünde hiç bir engel, hiç bir tehlike olmadan denizlere, okyanuslara ulaşabilirsin...Ve unutma ki, kaç yaşına gelirsen gel, sen bizim Küçük Kara Balığımızsın. Sen çok yaşa, mutlu ve özgür yaşa benim Küçük Kara Balığım...
     Aslında çok bilinen çocuk kitaplarından biri ama çocuklar kadar büyüklerin de bir kez daha okumalarında fayda olan bir hikaye bence.Bilmeyenler ya da hatırlamak isteyenler için, Samed Behrengi'den Küçük Kara Balık ve onun tüm engellere rağmen denize ulaşma hikayesi...
     Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, pastasının bazı malzemelerini değiştirerek de olsa, Lama Mutfakta'nın kek tarifinden iki ölçü yapıp, çilekli muhallebi ile kremasını yaptım ve şeker hamuru ile kapladım.Oğlumun ilk yaş gününden bu yana pastaları hep çilekli olduğundan, geleneği bozmayıp bu defa da kremasına çilekler ekledim.

Çilekli Vegan Pasta Malzemeleri:
  • 3 su bardağı un 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 8 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1,5 su bardağı soğuk su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • 2 paket vanilya 
  • 2 paket karbonat 
Yapılışı:
  • Un elenerek geniş bir kaba alınır.
  • Tozşeker, kakao ve vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılarak kabartma tozu, karbonat ve üzerine elma sirkesi eklenir.
  • Tuz,zeytinyağı ve su da eklenerek çatal ile hiç pürüz kalmayana kadar karıştırılır.
  • Karışım yağlanıp, unlanmış dikdörtgen fırın kabına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında,kontrol edilerek yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından alınan tepsi soğuyunca iki parçaya kesilir.
  • Arasına muhallebi ve ince ince kesilmiş çilekler konularak ikinci katı kapatılır.
  • Pastanın üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

Krema Malzemeleri:
  • 4 su bardağı soya sütü 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 250 gram çilek 
  • Kaplamak ve süslemek için şeker hamuru
Yapılışı:
  • Un, buğday nişastası, tozşeker derince bir tencereye konulur.
  • Üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak soya sütü eklenir.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Soğuyunca kekin arasına yayılır, ince ince doğranmış çilekler yerleştirilir, bir kat daha muhallebi kaşıkla yayılır.
  • Kekin ikinci katı konulup, kapatılır.

21 yorum:

  1. Can Canın doğum günü kutlu ve de mutlu olsun. Hep enginlerde özgür ve özgünlüğünü bozmadan yaşasın.Pasta çok anlamlı olmuş. Ellerine ve emeğine sağlık. Okurken gözlerimin dolmasına engel olamadım :))) Yaşlandık mı ne??? Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni bilmem eltimcim,Can'ın yaşattığı adrenalin sebebi ile malum biz yaşlanamıyoruz :)
      Gelecek günlerde enginlerde özgürce yaşadıklarını görür,her şeyi unutur ve mutlu mutlu yaşlanırız umarım.
      Canlı :) yıllarımıza şahit olup,pastanın anlamını anlayacak en yakın şahitlerdensin,beğenmene sevindim,teşekkürler.

      Sil
  2. Ne de güzel yazmışsın, Nergiscim. Bende hep çocuklarımı dünya insanı olsunlar diye önlerini açtım.Ufukları açık olsun,ama hep dönüp gelecekleri bir yuvaları var.Allah kapamasın, pasta yine konuşuyor. Soya sütü pişebiliyor muydu? Benimde inek sütüne vücut toleransım dolmuş, keçi ve soya serbest.Merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ihlamurcum.Umarım,benim oğlumda seninkiler gibi hayatını kurmayı başarabilir,biz de senin gibi gelmelerini bekleriz,gider görürüz.
      Soya sütü pişirmeye uygun,süt yerine kullanılıyor.Tadını beğenir misin bilmiyorum,bizim ki biraz zorunluluktan ama deneyip olmaz ise keçi sütüne dönersin.

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım,sanat eseri olmuş..Çocuklar bayılacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Pastanın üzerinde ki figürlerden çok Behrengi'nin Küçük Kara Balık hikayesini oğlumla özdeşleştirdiğim için bu pastayı yaptım.Oğlum da beğendi.Sevgiler.

      Sil
  4. sanat eseri bu! tebrik ederim..

    YanıtlaSil
  5. Maşallah çok yaratıcısınız :)Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim istanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Büşra hanım,her zaman beklerim :)

      Sil
  6. Harika olmuş emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Hikaye Can'a, Can dünyamıza,pasta hepsine çok yakışmış.Ellerine sağlık. Iyi ki dogdun Can.
    Farklı insanlar icin dünyamız hele de ulkemiz ikiyüzlü ve acımasız.Lakin daha iyi bir dünya için onlara çok ihtiyaç var, cana can katacaklar;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Dilek'ciğim ne güzel yazmışsın.Seninde yazdığın gibi bu düzende küçük kara balıkların işi çok zor.

      Sil
  8. Oğlunuza çok şanslı bir yaşam diliyorum. Pasta olayı sizin ve sizin gibiler tarafından bir sanata dönüştürüldü. Anlamıyorum hiç bu pasta işinden ama belli ki çok emek verilmiş. Bu da ancak insanın Can'ı için olur. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.Benim yaptıklarım için de sanat denilir mi bilmiyorum o sizin güzel görüşünüz ama özellikle yabancı kanallarda izlediğim gerçekten inanılmaz pastalar yapılıyor.Ben de canlarım için pasta yapıyorum öncelikle de Canım Can için.Sevgiler.

      Sil
  9. ne güzel "Küçük Kara Balık"ı hatırlamak! Sağolasın Nergis!
    (ve bu arada telaştan sana getirdiğim kavanozu ikimiz de unuttuk. Alsancak turu yapıp Narlıdere'ye geri geldi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemaki'ciğim,o Küçük Kara Balık halen bizimle yaşıyor ama ne kadar daha bilinmez.
      Alsancak'ta gezip gelmiş,görgüsü bilgisi artmış kavanoz daha güzelleşmiştir değil mi :)

      Sil
    2. ben onu arabada bırakayım, azıcık daha pişirsin bilgilerini
      ilk fırsatta sana ulaştırayım =)

      Sil
  10. Nice mutlu yıllara,küçük karabalık benimde çok sevdiğim bir hikaye
    pastada mükemmel nergisi tekrar tekrar tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız arkadaşım,keşke adınızı yazsaydınız da ismen teşekkür edebilseydim :) Gene de güzel yorumunuz için teşekkürler,sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...