Kuru meyveli kek tarifi
Kuru meyveli kek nasıl yapılır
Meyveli kek tarifi
Çocukluk yıllarımdan hatırladığım, köyde ziyaretine gittiğimiz ev sahipleri kendi ürettikleri ceviz, kuru üzüm, incir, kayısı, badem ve daha bir çok çeşitten oluşan kuru yemiş, meyve, şerbet ikram ederlerdi.Sonra ne değişti de bunların yerini gazozlar ve hazır gıdalar aldı, bilemiyorum.Neyse ki, son yıllarda kuru meyvelerin değeri tekrar bilinmeye, diyetlerde bile sağlıklı atıştırmalıklar olarak önerilmeye başlandı.Ben de her gün bir avuç fındık, bir kaç kuru kayısı gibi reçetelerden yola çıkarak hepsini bir arada kek içinde kullanmayı düşündüm. Kek içerisinde ne kadar sağlıklı oldukları belki tartışılır ama en azından bir dilim kek ile hepsi bir arada yenilebilen pratik bir çözüm oldu.Bizim evde çok tüketildiğinden, evde ki mevcut kuru meyvelerden kullanarak, bol kuru meyveli bir kek yaptım.Siz de istediğiniz malzemeleri ekleyip, çıkartarak ve şeker oranını damak zevkinize göre ayarlayarak bu keki yapabilirsiniz.Kekin tadını herkes oy birliği ile beğendi ama ismi konusunda Nuh'un keki, kuru aşure, enerji bombası, atom gibi ilginç isim önerileri geldiyse de :) ben kısaca kuru meyveli kek demeyi uygun gördüm.
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım su bardağı buğday nişastası
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket karbonat (5 gram)
- 2 su bardağı un
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 çay bardağı fındık
- 1 adet portakalın kabuğu
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 3 adet kuru incir
- 3 adet kuru kayısı
- 3 adet kuru trabzon hurması
- 1 kahve fincanı kuru üzüm
- 1 kahve fincanı yaban mersini
- Pudra şekeri
Yapılışı:
- Kuru meyvelerin hepsi zar büyüklüğünde doğranır.
- Sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletilip, suyu süzülür.
- Kağıt havlu ile kurulanan meyveler çok az unlanır.
- Ceviz ve fındık biraz irice kalacak şekilde dövülür.
- Portakalın kabuğu rendelenir.
- Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
- Zeytinyağı, yoğurt, kabartma tozu ve karbonat eklenip, çırpılır.
- Un ve buğday nişastası da elenerek, eklenir.
- Kuru meyvelerde eklenerek, kaşıkla karıştırılır.
- Yağlanıp, unlanmış 25x25 cm ölçülerinde borcam fırın kabına hamur yayılır.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 50 dakika pişirilir.
- Kek fırından çıkartılıp, kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
- Soğuyunca üzerine pudra şekeri elenir.
Oooo bayılırım meyveli keke...Evde sık sık yapılır. Aynı dışarda satılan topkeklere benzer...
YanıtlaSilBence evde yapılan kek dışarıda satılanlara benzemez :) O keklerde sanki metalik bir tat var gibi geliyor bana.
SilMerhaba Nergis Hanım,
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Çok lezzetli bir kek olmuş. Ben de kızım için en kısa zamanda yapmak isterim. Bana da beklerim. Sevgilerimle,
Merhaba Selda.Özellikle çocuklar için çok besleyici ve pratik bir kek diye düşünüyorum.Şimdiden afiyet olsun,sevgiler.
SilEllerine sağlık Nergis'cim kuru meyveli keki ben de çok seviyorum.Bulunan isimlerin de hepsi güzelmiş:)
YanıtlaSilTeşekkürler Sibel'ciğim,ben de keklerin her türlüsünü severim.
SilKek için ilginç isimler çıktı ama ben en basitini seçtim gene de :)
Çok sağlıklı, bir kek olmuş Nergis'cim.Eline sağlık, ben bunu kepekli unla deneyeyim.Ayrıca kekte nişasta harikalar yaratıyor.Bende geçenlerde çikolatalı yaptım ve nişasta koydum, müthiş oldu.
YanıtlaSilBu sağlıklı keki eminim sen daha da sağlıklı yaparsın Ihlamurcum :)
SilDeğişik alternatifleri bekliyoruz hele daha da sağlıklısı olursa :)
Dediğiniz gibi kuru meyveler mutfaklarımıza girdi. Hatta yemeklerde bile kullanılıyor. Sizin kekiniz de süper gözüküyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan bey yorumunuza teşekkürler.Mutlaka biliyorsunuzdur Osmanlı mutfağında da yemeklerde kuru meyveler kullanılırmış,pek çok şeyde geriye dönüş yaşıyoruz.Sevgiler.
SilNergizcim, ellerine sağlık.
YanıtlaSilİçinde yok yok derler gibi olmuş.
Benim de yaptığınız keke benzeyen bir tarifim var içi bol malzemeli olduğu için eşimin favorisi:))
Nuhun keki ismi mi daha çok yakışırmış acaba?
Sevgilerimle...
Teşekkürler Sare'ciğim.Bizim evde de favori oldu bu kek.Hepsi bir arada olunca kek,kuru yemiş,kuru meyve niyetine tüketiliyor :) Yiyenlerin buldukları isimlere bakınca yaratıcılığı da arttırıyor galiba :)
SilEllerine sağlık Nergis ablacım,
YanıtlaSilçok besleyici harika bir kek olmuş. Kızım kurabiye ve keklere bayılıyor :)))
İlk fırsatta mutfak dolabımdaki kuru meyve ve çerezlerle bende denemeyi istiyorum :))))
Bana da beklerim,
sevgiler ablacım :)))
Teşekkürler Fatma'cığım,kızın da sever eminim bu keki.Hem de her şey bir arada :)
SilYanınsa sıcacık,tavşan kanı çayla nefiss olur.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler.
Teşekkürler.
SilBiz de öyle yaptık Meliha,çayın yanına yakışan bir tarif gerçekten.Sevgiler.
Hmm nefis bir kekle karşı karşıya kaldım..Yutkuna yutkuna okudum ..Okudukça bayıldım..Ellerine sağlık canım nefis bir kek..Yanlız bir şey sormak istiyorum...Hem karbonat hemde kabartma tozumu kullanıyoruz??Sevgilerimle..
YanıtlaSilTeşekkür ederim,bizim de çok sevdiğimiz keklerden oldu.Tarifte hem karbonat hem de kabartma tozu kullanılıyor,kabartma tozu hamuru kabartmaya yarıyor,karbonat ise asitliliği düzenlemek için kullanılıyor diye biliyordum ama sizin sorunuz üzerine biraz daha araştırdım.Yoğurt,limon,sirke gibi asit barındıran malzemeler kullanılıyorsa daha fazla karbondioksit kabarcıkları oluşturup,fırında ki sıcak hava ile birleştiğinde kabarcıklar büyüyüp hamurun kabarmasını sağlıyormuş :)
Sil