28 Nisan 2013 Pazar

ENGİNAR KIZARTMASI

Enginar kızartması tarifi
Enginar kızartması nasıl yapılır
Çıtır enginar tarifi
Enginar cipsi nasıl yapılır
     Bebek enginar ya da enginar kalbi denilen küçük boy ve tazelikte enginar bulabilirseniz, gerçekten çıtır çıtır lezzetli bu enginar kızartmasına ara sıcak yada meze olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz. Bu çok pratik enginar tarifini Özlemaki'nin yaptığı gibi enginarların saplarını kesip, haşladıktan sonra ortadan dikine kesip, una bulayarak kızartabilir ve üzerine sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz. Yada benim yaptığım gibi biraz daha görsel olsun deyip yorum katmak isterseniz :)  saplarıyla birlikte haşlayıp, unlayıp yapraklarını kopartmadan çiçek gibi açarak kızarttıktan sonra yanında sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz. Pazarlarda, sokaklarda her yerde, her boyda enginarın satıldığı bu günlerde her zamankinden değişik bir enginar tarifi denemek isterseniz; ister Özlemaki gibi haşladığınız enginarları unlayıp, ikiye bölüp kızartın isterseniz benim gibi saplarıyla birlikte enginar çiçekleri açtırın :)
Malzemeler:
  • 15-20 adet bebek enginar 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 250 gram yoğurt 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 demet dereotu 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bebek enginarların sert dış yaprakları sap kısmı kopartılmadan kesilir.
  • Sapların sert dış kısmı bıçakla alınıp, temizlenir.
  • Su doldurulan derin bir kaba 1 tatlı kaşığı un ve limonun suyu eklenir.
  • Enginarların varsa ortada ki tüylü kısmı çay kaşığı yardımı ile çıkartılır.
  • Enginarlar temizlendikçe kararmaması için limonlu suyun içine atılır.
  • Kaynayan su içinde 10 dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Enginarlar süzgece konulup,süzdürülür.
  • Kağıt havlu ile kurulanıp, unlanır.
  • Fazla unu silkelenip, kızgın yağda kızartılır.
  • Kızartılan enginarlar kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak ister ayrı bir kapta, istenirse enginarların üzerine dökülerek servis edilir.

13 yorum:

  1. Nergizcim, muhteşem olmuş, ellerinize sağlık.
    Kızartma korkusuna bu lezzetten daha ne kadar uzak kalınabilir. En kısa zamanda...
    Afiyetler olsun.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Son yıllarda mümkün olduğunca az kızartma yapıyoruz zaten,ara sıra kaçamaktan bir şey olmaz diye umuyorum Sare'ciğim :)

      Sil
  2. Çok nefissss. Ellerine sağlık Nergis'cim. Sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Kekiğim,enginar olsun da hepsi nefis :)

      Sil
  3. Çok merak ettim tadını Nergis'cim.Denemem lazım.Eline sağlık canım.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İçi yumuşak,dışı çıtır bir Özlemaki tarifi Petek'ciğim,denemelisin biz beğendik.Sevgiler.

      Sil
  4. Vallahi ben tuttum bu tarifi.Süpermiş...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar seviyorsanız denemeye değer değişik bir tarif...Sevgiler.

      Sil
  5. Eline sağlık,Nergis'cim.Hiç denemedim ama bu aralar iki kez mangalda enginar ızgara ikram ettiler bayıldım.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ihlamurcum.enginar çanağını mı ızgara yapmışlar,güzel fikirmiş,tarifini bekliyorum.Bizim enginar da Karadenizlilerin hamsisi gibi oldu.Izgarası,tavası,reçeli bile var :)

      Sil
  6. napayım, biraz lakonik biriyim sanırım =)
    ellerine sağlık Nergis'im, çok şık bir görüntü arz ediyor yine saygıdeğer enginar.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Özlemaki'ciğim İzmir'e döndün herhalde :)
      Senin yokluğunda senin tarifini yapayım dedim.Ben biraz uzun anlatmaya meyilliyim ama uzun lafın kısası nasıl anlatırsak anlatalım,saygıdeğer enginar önünde saygı ile eğilmeyi hak ediyor :)

      Sil
    2. biliyor musun daha dün ressam bir arkadaşıma söyledim "yahu artık birileri şu İzmir'e enginar heykeli yapsın" diye =)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...