15 Nisan 2017 Cumartesi

FOCACCİA EKMEĞİ

Focaccia ekmeği tarifi
Focaccia ekmeği nasıl yapılır
Zeytinyağlı ekmek tarifi
     Yaptığım ekmeklerin çoğunun tarifini henüz paylaşmaya vakit bulamasam da içine istediğim malzemelerden istediğim kadar eklediğim, istediğim un çeşitlerini kullandığım ekmekleri özellikle hafta sonu kahvaltıları için kendim yapıyorum. Bu aralar sıkça yaptığım ve benim en sevdiklerim arasında yer alan İtalyan mutfağından Focaccia ekmeği; içindeki kurutulmuş domates, siyah zeytin, fesleğen ve sızma zeytinyağı gibi malzemeleriyle vazgeçilmezlerim arasında :) Orjinalinde olmasa da bazen lor veya beyaz peynir de ekleyerek yaptığım ve yanında sadece bir bardak çay ile başlıbaşına bir kahvaltı öğünü olan bu tarz ekmeklere sofralarınızda yer verip, tercihen sıcak veya soğuk olarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı siyah zeytin 
  • 10-15 adet kurutulmuş domates 
  • 1 tutam fesleğen veya ıspanak yaprağı
  • 1 tutam dereotu 
  • 1 tutam taze nane
  • 3 adet taze soğan
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
  • Kurutulmuş domatesler sıcak su içinde yumuşayana kadar bekletilir.
  • Yumuşayınca suyu süzülüp, doğranır.
  • Siyah zeytinlerin çekirdekleri çıkartılır.
  • Elenmiş una instant maya, ılık su, zeytinyağı ve tuz eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat mayalanması için bekletilir. 
  • Mayalanmış hamur yağlanmış fırın tepsisine elimizle yayılır.
  • Hamurda parmaklarımızla açılan oyuklara iri parçalar halinde doğranmış  domatesler, çekirdeği çıkarılmış siyah zeytinler, doğranmış taze soğan, fesleğen, dereotu, nane gibi istenen yeşillikler yerleştirilir.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilip, tercihen kaya tuzu serpilir.
  • Üzeri örtülüp yarım saat de tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 25 dakika kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından çıkınca henüz sıcakken üzerine biraz zeytinyağı gezdirilip, tercihen sıcak servis edilir.

6 yorum:

  1. Focaccia ekmeğinin harika göründüğünü söyleyebilirim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Ne hoş denemeliyim bunu ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, afiyet olsun.

      Sil
  3. İnstegramdan takip ediyorum da açıkcası bloğunuzu da özlemişim. Gene nefis bir tarifle çıktı karşıma. Ekmek üstü bir şey olmuş. Tabii ki bir çay yeter yanına.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eklediklerimle biraz foccacia ekmeği tarifini aştı ama yanına bir çayla başka bir şeye de ihtiyaç kalmadı :) Çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...