Badem ezmesi tarifi
Badem ezmesi nasıl yapılır
Badem ezmesi; Osmanlı sarayı için Edirne'de yapılan tatlılardan biriymiş ama bu günlerde en bilinen adresi İstanbul Bebek'te ki badem ezmecisidir herhalde.İstanbul'da olmayanlar için evde badem ezmesi yapmak çok da zor değil aslında, bademleri mutfak robotunda parçalayarak veya havanda döverek, yeterince yoğurup macun kıvamına getirebilirseniz, herkesin beğenerek tüketebileceği badem ezmeleri yapıp ikram edebilirsiniz.İstediğiniz bir kurabiye kalıbı ile şekil verip farklı bir sunumda veya geleneksel haliyle tezgahta yuvarlayıp, verev verev kesebilirsiniz.
- 250 gram badem
- 8 yemek kaşığı toz şeker
- 5 yemek kaşığı su
- Bir kaç damla limon suyu
- Bademler kaynar suyun içinde bekletilip, soğuyunca kabukları çıkartılır.
- Ağartılan bademler kurulanıp, rengi dönmeyecek kadar kısık ateşte teflon tavada çevrilir.
- Toz şeker ve su koyulaşana kadar kaynatılır.
- Bir iki damla limon suyu eklenip, soğumaya bırakılır.
- Bademler mutfak robotunda un haline getirilir.
- Şurubu azar azar eklenip, pürüzsüz bir hal alıncaya kadar iyice karıştırılır.
- Robottan çıkartılıp elimizle yoğurulur.
- İki yağlı kağıt arasına yayılıp merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
- Kalıpla kesilip şekil verilir veya yuvarlanıp verev kesilir.
- Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.
Tadını bilmem ama sunum müthiş:))))
YanıtlaSilTadı da güzel ada ve deniz :) Sunumu beğendiğiniz için de teşekkürler,sevgiler.
SilOooooo, sen zoru başarmışsın Nergisçim, maaşallah :)) Ben de en çok Bebek'tekini biliyorum, gerçekten de en meşhuru onlar, birkaç kuşaktır yapıyorlarmış o işi. Vallahi ellerine sağlık, süper görünüyorlar..
YanıtlaSilDüşündüğümüz kadar zor değil Serap'cığım,iki üç malzemeli bir tarif yeter ki macun kıvamına getirilebilsin.Bebek'te ki o dükkandan biz de almıştık,herkesin orayı bilmesi ne kadar ilginç değil mi,demek ki harcanan emek karşılıksız kalmıyor :) Sevgiler.
SilNergiscim,emeğine sağlık. Her bayram ben evde kendim yaparım, bendeki tarifte Refikadan.
YanıtlaSilTeşekkürler Ihlamurcum,evde yapınca hem içinde neler olduğunu biliyorsun,hem de Bebek'te ki badem ezmesine göre daha ekonomik oluyor :) Sevgiler.
SilSunumunuzu görünce hayran kaldım. Tadının da çok güzel olduğunu düşünüyorum.
YanıtlaSilNergizcim senelerdir bizim evin bayram ikramlikları arasında en sevilenidir aynı şekilde Antep fıstığının ezmesini yaparım, harika olur.
Mutlu bayramlar...
Teşekkür ederim Sare'ciğim bunları senden duymak ne güzel.Ben de bayram ikramları arasında kendi yaptığım bir şeyler de olsun istiyorum.Antep fıstığı ezmesi de güzel fikir,belki tarifini paylaşırsın :) Sevgiler.
SilHerzamanki gibi muhteşemmmmm ellerinize saglık paketi bugün veriyorum özür diliyorum geciltirdiğim için öyle duruyordu ::((
YanıtlaSilAytop hanım sanıyorum yorum size ait ben yeni gördüm ama biz yazlıktayız ,sizdeki adresimde kargoyu karşılayacak kimse olmadığından korkarım kargoyu iade ederler :( Keşke önce telefonla görüşebilseydik.Sevgilerimle.
Sil