8 Ekim 2013 Salı

BADEM EZMESİ

Badem ezmesi tarifi
Badem ezmesi nasıl yapılır

     Badem ezmesi; Osmanlı sarayı için Edirne'de yapılan tatlılardan biriymiş ama bu günlerde en bilinen adresi İstanbul Bebek'te ki badem ezmecisidir herhalde.İstanbul'da olmayanlar için evde badem ezmesi yapmak çok da zor değil aslında, bademleri mutfak robotunda parçalayarak veya havanda döverek, yeterince yoğurup macun kıvamına getirebilirseniz, herkesin beğenerek tüketebileceği badem ezmeleri yapıp ikram edebilirsiniz.İstediğiniz bir kurabiye kalıbı ile şekil verip farklı bir sunumda veya geleneksel haliyle tezgahta yuvarlayıp, verev verev kesebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram badem 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı su 
  • Bir kaç damla limon suyu 

Yapılışı:
  • Bademler kaynar suyun içinde bekletilip, soğuyunca kabukları çıkartılır.
  • Ağartılan bademler kurulanıp, rengi dönmeyecek kadar kısık ateşte teflon tavada çevrilir.
  • Toz şeker ve su koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Bir iki damla limon suyu eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Bademler mutfak robotunda un haline getirilir.
  • Şurubu azar azar eklenip, pürüzsüz bir hal alıncaya kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan çıkartılıp elimizle yoğurulur.
  • İki yağlı kağıt arasına yayılıp merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip şekil verilir veya yuvarlanıp verev kesilir.
  • Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.

10 yorum:

  1. Tadını bilmem ama sunum müthiş:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı da güzel ada ve deniz :) Sunumu beğendiğiniz için de teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  2. Oooooo, sen zoru başarmışsın Nergisçim, maaşallah :)) Ben de en çok Bebek'tekini biliyorum, gerçekten de en meşhuru onlar, birkaç kuşaktır yapıyorlarmış o işi. Vallahi ellerine sağlık, süper görünüyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşündüğümüz kadar zor değil Serap'cığım,iki üç malzemeli bir tarif yeter ki macun kıvamına getirilebilsin.Bebek'te ki o dükkandan biz de almıştık,herkesin orayı bilmesi ne kadar ilginç değil mi,demek ki harcanan emek karşılıksız kalmıyor :) Sevgiler.

      Sil
  3. Nergiscim,emeğine sağlık. Her bayram ben evde kendim yaparım, bendeki tarifte Refikadan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ihlamurcum,evde yapınca hem içinde neler olduğunu biliyorsun,hem de Bebek'te ki badem ezmesine göre daha ekonomik oluyor :) Sevgiler.

      Sil
  4. Sunumunuzu görünce hayran kaldım. Tadının da çok güzel olduğunu düşünüyorum.
    Nergizcim senelerdir bizim evin bayram ikramlikları arasında en sevilenidir aynı şekilde Antep fıstığının ezmesini yaparım, harika olur.
    Mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sare'ciğim bunları senden duymak ne güzel.Ben de bayram ikramları arasında kendi yaptığım bir şeyler de olsun istiyorum.Antep fıstığı ezmesi de güzel fikir,belki tarifini paylaşırsın :) Sevgiler.

      Sil
  5. Herzamanki gibi muhteşemmmmm ellerinize saglık paketi bugün veriyorum özür diliyorum geciltirdiğim için öyle duruyordu ::((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aytop hanım sanıyorum yorum size ait ben yeni gördüm ama biz yazlıktayız ,sizdeki adresimde kargoyu karşılayacak kimse olmadığından korkarım kargoyu iade ederler :( Keşke önce telefonla görüşebilseydik.Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...