Balkabaklı pasta tarifi
Balkabaklı pasta nasıl yapılır
Eskiden balkabağının sadece tatlısı ve böreği yapılırdı.Özellikle yılbaşı geceleri bol cevizli balkabağı tatlısı olmazsa olmazlardandı.Bazen de köy fırınında bütün olarak pişirilirdi.Neyse ki; son yıllarda farklı tariflerde de kullanılıyor ve benim bildiğim pastası, çorbası, keki ve reçeli de yapılıyor.Bal kabağı pastası yaparken; bal kabağını pişirdikten sonra süzülmesi için, süzgeçte biraz bekletiyorum.Krem şanti hazırlarken, süt yerine aynı ölçüde süzülmüş olan bu suyu kullanıyorum.Böylece hem suyu değerlendirilmiş oluyor, hem de rengi ve tadı daha güzel oluyor.Eğer biraz vaktiniz var ise, sunumu daha hoş tek kişilik pastacıklar da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kilogram balkabağı ( temizlenmiş )
- Yarım kilogram toz şeker
- 1 paket krem şanti veya dondurma
- 100 gram tereyağı
- 1 paket kakaolu bisküvi
- Bisküviler, robotta un haline gelene kadar parçalanır.
- Oda sıcaklığında ki tereyağ ile yoğurulur,
- Balkabağı temizlenip, parçalara ayrılır.
- Hiç su eklemeden, yumuşayana kadar şeker ile pişirilir.
- Piştikten sonra süzgece konulup, suyu süzdürülür ve soğuması beklenir.
- Dikdörtgen tepsiye bir sıra tereyağ ile yoğurduğunuz bisküvili karışım yayılır.
- Üzerine püre haline getirilen bal kabağı yayılır.
- En üste krem şanti hazırlanıp, yayılır.
- İrice dövülmüş ceviz ile süslenir.
- Bir gün önceden yapılıp, dinlendirilir.
Farklı bir tarif için,
- Streç yayılmış silikon kalıplara, püre halinde ki bal kabağı, üzerine de bisküvili karışım yayılır.
- Streç ile kapatılıp, bir gün buzlukta bekletilir.
- Buzluktan çıkarılan tatlı, streçten ayrılıp, servis tabağına ters çevrilir.
- Tatlının üzerine sade dondurma veya bir su bardağı süt veya bal kabağının suyu ile çırpılan krem şanti konulup, servis edilir.
Ayyy çok tatlı yerim ben bunu.
YanıtlaSilSunumun ve tarifin çok güzel canım.Ellerine sağlık.Denemek isterim en kısa zamanda.
Güzel yorumun için teşekkürler.Afiyet olsun.
YanıtlaSil