Pazarlarda, arapsaçı, radika, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik gibi yabani otlar karıştırılmış halde, karışık ot adıyla satılıyor.Karışık ot yemeği annemin en sevdiği yemekti.O yüzden yemeğini yapmak içimden gelmediğinden genellikle böreğini yapıyorum.Ev halkı tarafından sevilerek yenilen böreğinin içine; o an evde bulunan ıspanak, leylek gagası, hardal otu ve turp otunun yeşil taze yapraklarından da karıştırarak iyice karışık hale getirdim.Egeli olmayanların pek alışık olmadıkları arapsaçının keskin, anasonlu tadını sevmiyorsanız, satın aldığınız karışık otların arasından arapsaçını çıkartabilirsiniz ama bence arapsaçı karışık ota lezzetini veren olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 1 kilogram yufka
- 1 kilogram karışık ot
- (ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, leylek gagası, turp otunun taze yaprakları )
- Yarım kilogram peynir veya lor
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Susam
Yapılışı:
- Otların sert sapları, sararmış yaprakları ayrılır.
- Yeşil taze yapraklar bol su içinde bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
- Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
- İri parçalar halinde kopartılıp, çok az tuz ile elimizde sıkılır.
- Çukur bir kabın içine alınan, elimizle sıkılmış yapraklara, lor ve karabiber eklenip, karıştırılır.
- Zeytinyağı, yumurta ve süt bir kasede çırpılarak sos hazırlanır.
- Yufka ortaya yakın ikiye katlanıp, üzerine iç malzemesi ve bir kaç kaşık sos yayılarak rulo yapılır.
- Diğer yufkalarda iç malzemesi konulup, rulo yapılır.
- Yufka ruloları yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
- Üzerine kalan sos dökülüp, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Ben de seninle aynı fikirdeyim Nergis'cim. Arapsaçı otlu böreğin olmazsa olmazı sevgiler.
YanıtlaSilBence de öyle Kekik'ciğim ama bazı tatlar yöresel damak tadı oluyor herhalde.Başka bölgelerde çok sevilen bazı şeylere de biz alışamıyoruz.Belki çocukluğumuzdan beri evde pişse alışılır ama sonradan olmuyor demek ki bazı şeyler.Sevgiler.
Silbayılırım taze otlara ama hiç rastlamadım pazarda...
YanıtlaSilbulsam ben de yaparım, ooooh, ne de güzel olur...
çok imrendim ;)
ellerine sağlık...
Teşekkür ederim.Yıllarca Ankara'da yaşamış ve bu tür otları,enginarı,Ege'ye ait pek çok lezzeti aramış,bulamamış biri olarak bu otları bulmanın çok zor olduğunu biliyorum.İsterseniz gönderebilirim ama ne yazık ki,oraya varamadan sararıyor çoğu.Sevgiler.
SilKim bilir ne kadar lezzetli olmuştur afiyet olsun:)
YanıtlaSilTeşekkürler.Biz severek yiyoruz,bu lezzete pek alışık olmayanlar için de değişik bir börek çeşidi oluyor.Sevgiler.
SilBen de böyle karışık otlu börekleri çok seviyorum, bir de yanına çay, mis:)
YanıtlaSilAdın üstünde Ege'nin karışık otlu böreği sevmemesi mümkün mü ?Sevgiler.
SilOyyy nefisss. Bayılırım karışık otlu böreğe ellerine sağlık Nergis Ablacım.
YanıtlaSilNasıl da canım çekti :)))))
sevgiler...
Teşekkürler,halen pazarlarda karışık ot varken yapıp yiyelim Fatma'cığım.Sevgiler.
SilBahcemizden her türlü turp var Beyaz siyah kırmızı. Bunların yapragindan da olur mu
YanıtlaSilTurpunu yiyoruz yaprakları telef oluyor.
Denemeli miyim?
Maalesef aynı şey değil.Blogda https://nergismevsimi.blogspot.com/2013/05/turp-otu-salatasi.html linkine bakarsanız sizin bahçedeki turp otu ile sadece isim benzerliği olduğunu göreceksiniz ama belki de çevrenizde yabani olarak yetişmiş turp otu vardır, linkteki otun pişmemiş haline göre bakabilirsiniz.
Sil