Sübye Tarifi
Kavun Çekirdeği Şerbeti Tarifi
Kavun Çekirdeği Sübyesi Nasıl Yapılır
İzmir'de ve Ege'nin bazı ilçelerinde nerede ise beş yüz yıldır güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerinden yapılmakta olan; Sefarad Mutfağına ait Sübye yani Kavun Çekirdeği Şerbeti; geleneksel şerbetlerimizi hatırlamak isteyenler, farklı lezzetlere açık olanlar ve özellikle veganlar için yüksek miktarda A vitamini ve potasyum içerdiğinden tercih edilmesi gereken alternatif içeceklerden... Sübye; şerbetçilerde bir yıl önceden kurutularak bekletilen kavun çekirdeklerinden yapılıyormuş ama ben az miktarda yapacağımdan son günlerde yediğimiz kavunların çekirdeklerini kurutarak kullandım.Tercihen hafif boza kıvamında olması istenen sübyeye damak zevkinize göre içme suyu ve şeker ilavesi yaparak bekletmeden servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı kavun çekirdeği
- 4 su bardağı içme suyu
- 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
- Kavun çekirdekleri kavunun lifli kısımlarından ayrılıp, yıkanır.
- Tepsiye yayılıp, güneşte iyice kurutulur.
- Güneşte kurutulmuş kavun çekirdeklerine çok az şeker eklenip, havanda veya mutfak robotunda parçalanır.
- Kaynayan suya parçalanmış çekirdekler ve şeker eklenip, beş dakika kadar kaynatılır.
- Ocaktan alınıp, soğutulur.
- Buzdolabında bir gece bekletilir.
- Rengi beyazlaşan sübye temiz bir tülbentten geçirilip, cam sürahiye alınır.
- İstenirse buz ilavesi ile soğuk servis edilir.
Harika ,yine hiç bilmediğim bir tarifle karşılaşıyorum Sevgili Nergis.Her yaz bizim evde tekrarlanan kavun çekirdeği kurutma işlemi bu tarifle ziyan olmayacak.Tadı çok güzel olan kavun çekirdeklerini eşim ekilmek üzere özenle ayırır ve kurutmak için serer güneşe sonra da unutur ,ben atmaya kıyamam saklarım kıyıda köşede tohumların arasında.Ekilemez bizim kavun tohumları yine unutulur ekim zamanında. Özel ekim yeri gerekir bildiğim kadarı ile şimdilik o da bizde yok. Ben onları topluca buluşturuyordum toprakla ,çöpe atmaya kıyamıyorum hiçbir tohumu .Şimdi harika tarifle içeceğimiz olacak ,çok teşekkürler.Sevgiler...
YanıtlaSilArzu Sarıyer'ciğim aslında beş yüz yıla yakın zamandır bu topraklarda yapılmasına rağmen zamanla bazı tarifler unutuluyor herhalde...Kemeraltı'nda ki bazı şerbetçilerde de satılıyor ama nasılsa siz de çekirdekten yana bir sorun yokmuş evde de yapabilirsiniz :) Umarım tadını beğenirsiniz ama en azından vitamin değerleri ve çekirdeklerin çöpe gitmemesi için deneyebilirsiniz.Her şey gönlünüzce olsun tohumlarınızı ekebileceğiniz toprağınızda keyifle yudumlayın sübyenizi :)
SilBu tarif yazılmış fakat çekirdek oranı ve su oranı yazılmamış onunla ilgili bilgi rica edebilirmiyim. Merak ettim kendime yapacağım çok şeylere faydası varmı ;) eger uygun olursanız serhanyapar212@mail.com adresime yollayabilirseniz sevinirim bu ve benzeri mevsiminde yapılabilecek tarifleri ki boşa çöpe gitmesin doğa da herşeyin faydası var . Şimdiden teşekkürler
SilSerhan bey malzemeler kısmında ölçüleri yazdım ama siz oran derken başka bir şey mi kastettiniz, ben mi anlayamadım acaba.
SilÇok güzel görünüyor. Şok oldum ama kavun çekirdeği bile israf edilmeyip şerbet yapılmış👏👏 Hemen deneyeceğim inşallah.
SilUmarım beğenirsiniz :)
SilYaz mevsimine güzel ve şifalı bir içecek tadını da merak ettim ellerinize sağlık sunum harika :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim,bundan sonra kavun çekirdeklerimizi atmıyoruz değerlendiriyoruz :) Sevgiler.
SilNergis'cim, bunu ilk kez duydum.Hemen yapıp ,tadına bakacağım. Eline sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Ihlamurcum,sübye çabuk bozulup,şişelenemediğinden dışarılarda pek satılmıyormuş ve hemen tüketmek gerekiyormuş onun için fazla bilinmiyor herhalde ama Kemeraltı'nda,Tire'de halen satılıyor.Aslında tam sana göre sağlıklı ve doğal bir içecek,umarım tadını beğenirsin.Sevgilerimle.
Silİlk kez duydum ben de. Çok hoş bir tarif. Badem sütünün hazırlanışına benziyor. Denemek gerek. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBu mevsimde kavun çok nasılsa, hem çekirdekleri de işe yaramış olur .Sevgilerimle.
SilBende ilk kez sizden ogrendim. Bundan boyle kavun cekirdeklerini saklayio kurutup ilk firsatta deneyecegim. Guzeltarifiniz icin cok tesekkurler.
YanıtlaSilBizim kültürümüzün unutulmaya yüz tutan şerbetlerinden biriymiş,hatırlattığıma sevindim,umarım tadını da beğenirsiniz.Sevgilerimle...
SilHarikasınız...
YanıtlaSilÇok teşekkürler,siz de harikasınız :) Sevgiler.
SilMerhaba somatayı da yapar mısınız. Ben yapamadım da. Sevgilerimde. Tarifler harika.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum,'' Annesinin Kızı '' kitabından tarif alarak somata yapmıştım ama bayram sonunda yayınlamayı düşünüyordum.Sizin ki neden olmadı tadını mı sevmediniz acaba.İyi bayramlar.
SilHarika mutlaka ama mutlaka yapacağım. Ilk kez duydum. Teşekkürler. Sevgiler
YanıtlaSilUmarım beğenirsiniz :) Sevgilerimle.
SilÇok değişik ve güzel bir tarif. Teşekkürler
YanıtlaSilKavun kokulu, serin serin güzel bir içecek :)
Silİlk defa gördüm bunu, elinize sağlık (:
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilKavun çekirdeğinden şerbet yapıldığını sayenizde öğrenmiş oldum. Hazıra alışmaktan dolayı unutulmuş değerler arasında sanırım. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilGerçekten o kadar hazıra alışıldı ki, iki limondan bir limonata bile yapmayıp hazır alınıyor :( Hazır içeceklere alternatif olması için, değişik şerbetler paylaşmaya çalışıyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.
SilEllerine sağlık.Farklı bir tarif tadınıda çok merak ettim .Sevgiler
YanıtlaSilYaz boyu yenilen kavun çekirdeklerini biriktirip, yapabilirsiniz.Umarım tadı da hoşunuza gider :) Sevgilerimle.
SilAy ben o çekirdekleri hep atıyorum. Bundan sonra kesinlikle değerlendireceğim.
YanıtlaSilBüyüklerimiz her şeyi değerlendirmişler, ne ilginç fikirler üretmişler değil mi :) Bize de hatırlatmak düşüyor ki, bu lezzetler unutulmasın.
SilKavun çekirdeği şerbeti tarifi için teşekkürler yine her zamanki gibi çok lezzetli duruyorlar elinize sağlık... teşekkürler.
YanıtlaSilhttp://microsoftteknolojileri.blogspot.com/
Çok teşekkürler :)
SilKavun çekirdeğini hazır olarak nereden tedarik edebilirim ben izmirden erkan
YanıtlaSilBilmiyorum ama İzmir'de varsa Kemeraltı'nda ki Değirmen de vardır yada kendiniz yediğiniz kavun çekirdeklerini biriktirip kurutabilirsiniz.
SilRenk ve kıvam olarak biseye benziyor ama çıkaramadım.
YanıtlaSilSoğuk ve sıcak içilen Somata'ya yada badem sütüne benzetmiş olabilir misiniz acaba :)
Silcocuklugumda 1955 1965 seneleri arasında izmir mezarlık başında
YanıtlaSilsatılıyordu sabah saat 09 da biterdi nefis bir icecek yapılısını
tarif etmişsiniz teşekkür edirim kendim yapmaya calışıcam 01 10 1949
saygılarımla
İzmir'de bazı şerbetçilerde halen satılıyor, umarım tarife göre çocukluğunuzdaki lezzeti yakalayabilirsiniz.
Sil