4 Kasım 2015 Çarşamba

FIRINDA MELKİ ( ÇINTAR )

Fırında çıntar nasıl yapılır
Fırında melki nasıl pişirilir
Fırında mantar nasıl yapılır
     Paylaşımlara o kadar çok ara verdik ki, bu arada yaz geçti gitti, sonbahar da  nerede ise geçiyor...Pazarlarda ve cadde boyunca satılan çıntarlar da kış günlerine yaklaştığımızın habercisi.Biz çıntar kızartmasını, çıntar kavurmasını her halini seviyoruz ama sanıyorum en kolay yapılan, en bilinen ve en lezzetli hali fırında pişirilmesidir.Ben küçük ve orta boy çıntarlardan seçtiğim için, çoğunu bütün halde kullandım.Sizin çıntarlarınız çok büyükse irice parçalara böldükten sonra çok az zeytinyağı ve tuzla karıştırarak fırınlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram melki ( çıntar )  
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Çıntarlar akan su altında hiç kum kalmayıncaya kadar iyice temizlenir.
  • Küçükse sadece sapları kesilir, büyükse irice parçalar halinde doğranır.
  • Kağıt havlu ile kurulandıktan sonra yağlanıp, tuzlanır.
  • Fırın kabına üst kısımları alta gelecek şekilde dizilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında, 30- 45 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse karabiber eklenir.

14 yorum:

  1. Yazın zaten bütün bloglar uykuya geçiyor. Ama siz çok paylaşım yapardınız. Çıntar her ne kadar görünüş olarak biraz tedirginlik yaratsa da ben de çok seviyorum. Bu şekilde hiç pişirmemiştim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız yazın paylaşımlar azalsa da ben hemen her gün yeni bir paylaşım yapmaya çalışıyordum ama maalesef gündem öyle bir hal aldı ki, değil paylaşım yapmak yemek yiyecek halimiz bile kalmadı :( Neyse ki artık seçimler bitti, istikrarlı günlere kavuştuk :( Bu mantar ben bildim bileli yenir, hakkında hiç kötü bir hikaye duymadım ama tedirgin olan da çok gerçekten.En kolay ve en lezzetli hallerinden biri de bu şekilde fırınlamak yada sobanın kuzinenin üzerinde közlemek, umarım beğenirsiniz.Sevgilerimle.

      Sil
  2. Hayırlı akşamlar, çok güzel ve lezzetli olduğu çok belli, ama sevmeme rağmen yemeğe korkuyorum. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Çocukluğumuzdan beri görüp, yediğimizden mi bilmiyorum biz severek tüketiyoruz ve kilolarca satılmasına rağmen dediğim gibi şu ana kadar bu mantardan zehirlenen hiç kimse duymadım.

      Sil
  3. Mantarın her türlüsünü çok sevilir bizim evde . Hatta geçen gün oğlum "Anne mantar sebze mi, ne biçim bir besin dedi? " bayağı bir kritiğini yaptık. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevilay'cığım, kritik sonucunu merak ettim neye karar verdiniz :)

      Sil
    2. Bitki değilmiş. Toprakta yetişen et dediler :)))))

      Sil
    3. Bu çocuklar çok alem Sevilay'cığım, düşünsek aklımıza böyle bir yorum gelmez :) Akıllarıyla yaşasınlar, sevgiler.

      Sil
  4. bizim oralarda kanlıca mantarı diye geçer çıntar ilk kez duydum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanlıca mantarı, çıntar, melki...Değişik isimleri var, ben de paylaştıkça öğreniyorum.

      Sil
  5. çıntar Fethiyede çok makbul bir mantar bol yağmurda çıkıyor süresi kısıtlı ben de bulduğum anda soğanlı ve yumurtalı kavurmasını yapıyorum harika oluyor sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bizler için de makbul mantarlardan :) Size de afiyet olsun, sevgiler.

      Sil
  6. Merhaba. Melkiyi nasıl kışlık saklıyorsunuz? Biz hep haşlayıp kavanozlara koyarız ama bu tarifeki gibi fırınlanacak şekilde nasıl saklayabilirim dolapta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melki zaten kış aylarında çıktığından kışlık hazırlamıyorum ama siz sorunca baktım bütün veya parçalayarak dondurucu da saklanabiliyormuş, bu bilgi işinize yarar mı bilmem, birazından deneyip bakabilirsiniz.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...