Kereviz sapı turşusu tarifi
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Kereviz sapı turşusu nasıl yapılır
Kerevizlerin taze yeşil saplarını annem içi dolu patlıcan turşusu yaptığında, patlıcanları bağlamak için kullanırdı ve o baharlı tadı severdim.Sonra sadece kereviz saplarından yapılan turşuyu, bir dönem Kıbrıs'ta çalışırken öğle yemeği yediğimiz lokantada hemen her yemeğin yanında ikram olarak geldiğinde görüp, tadını beğenmiştim.Siz de denemek isterseniz, taze sapları ayırıp her zaman yaptığınız turşu suyu ile kereviz sapı turşusu kurabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 - 6 adet kerevizin taze yeşil sapları
- 1 litre kaynatılıp soğutulmuş su
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı tozşeker
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 5 - 6 adet limontuzu
- 1 baş sarımsak
- Kerevizlerin taze yeşil sapları ayrılıp, yıkanır.
- 4 - 5 parmak uzunluğunda kesilir.
- Tencerede 5-10 dakika üzerine çıkacak kadar su ile biraz haşlanır.
- Soğuduktan sonra süzülür.
- Kavanoza aralara sarımsak dişleri konularak sıkıca doldurulur.
- 1 litre suyun içinde kaya tuzu, limontuzu, tozşeker eritilir.
- Sirke de eklenip, turşu suyu hazırlanır.
- Kereviz saplarının üzerini geçene kadar turşu suyu doldurulur.
- En üste kereviz yaprakları konulur.
- Kaynar suda bekletilmiş, hiç kullanılmamış temiz bir kapakla kavanoz sıkıca kapatılır.
Ayy ne güzel olmuş. Ellerine sağlık. Turşusunu tatmıştım bir kere. Çok güzel oluyor gerçekten.
YanıtlaSilAma ne mümkün böyle güzel saplı halde kereviz bulmak :( Ya kesiyorlar burada ya da hep bozuk, kötü saplar. Ayırabildiğimi ayırıp çorbalık donduruyorum. Ama turşusu da aklımda olsun.
Haklısınız pek çok yerde kereviz sadece kök kısmı ile biliniyor ve satılıyor :( Tadını zaten biliyormuşsunuz, minik bir kavanoz da olsa bulunca deneyebilirsiniz, ben hatırlatmış olayım :)
SilÇocukken kökünü patates ile yedirmeye çalışırdı sevgili ailem. Hiç beğenmezdim. KKTC de farklı bir boyutu ile tanıştığım kereviz sap ve yaprakları ile en sevdiğim yiyecek. Her yemekte salatada turşuda harika bir tat. Burada da kökü kullanılmıyor nadir
SilKıbrıs'ta her yemeğin yanına turşu olarak konulunca ben de çok beğenmiştim, denemek istedim. Gerçi ben kökünü de sever, yemek ve dolma olarak yaparım, deneseniz belki siz de seversiniz :)
Silhiç denemedim. ama çok güzel görünüyor...
YanıtlaSilKerevizin taze saplarından bulabilirseniz deneyin derim :)
SilHiç duymamıştım bunu, ellerinize sağlık:))
YanıtlaSilAslında Kıbrıs'ta çok yapılan, bilinen turşulardan ama araştırdım hiç kimse bu güne kadar tarifini paylaşmamış.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilBunu hiç duymamıştım. Dün kereviz pişirdim dallarını da tencerenin üstüne dizdim atmaya kıyamadım tarifi daha önce okusaydım denerdim, neyse bir de tursu için alırım:) teşekürler bu güzel tarifi paylaştığınız için, sevgiler..
YanıtlaSilKerevizlerin sapları burada da o kadar taze ki, ben de atmaya kıyamayıp yeşil yapraklarının bir kısmından da salatasını yapıyorum.Turşusunu da bir deneyin umarım seversiniz :) Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim, sevgilerimle.
Silİzmir Kemeraltı çarşısındaki Kestane Pazarı'nda da satarlardı...Selçuklular zamanında mıydı neydi;))))Geçmişte büyüklerimizin elinden tattığımız özel lezzetleri canlı tutman ne güzel, ellerine sağlık....
YanıtlaSilDilek'ciğim hatırladığımız kadarıyla paylaşmaya çalışıyorum ama dediğin gibi çok eskilerde kaldı bazı şeyler Selçuklular zamanı mı, Bizans zamanı mıydı bilmem :)
SilBir de körpe çok koyu olmayan sapları doğrayıp bir litre sirke ve bir dolu çorba kaşığı tuzla deneyin bir kavanozda..sadece sirke hiç su koymayın ..hatta sapları iyice kurutup öyle kullanın..5-6 ay dayanan tam kıbrıs usülü turşu tatmış olacaksınız..Nergis mevsimi arkadaşın tattığı da bu tarifledir büyük ihtimalle..afiyet olsun..
YanıtlaSilBir de dediğiniz tarifle deneyeyim, çok teşekkürler.
SilKerevizin saplarını haşladığımız suyu turşunun içerisine kullanabilir miyiz
YanıtlaSilO şekilde denemedim ama kaynar suyla yapılan turşular da olduğuna göre yapılabilir sanıyorum.
SilYapraklarını üzerine koymamızı söylemişsiniz yaprakları Haşlamadan mı koyacağız
YanıtlaSilTurşuların üzerine hava ile temasını kesmek için asma filizleri yada maydanoz sapları konulur ya, yapraklarında birazını o amaçla haşlamadan koymuştum.
SilÇok değişik bir tarife bende çok severim kerevizi bu tarifeyi deniyecegim.bizim burda pazarda yaprakları ile satılıyor (İzmir/buca)
YanıtlaSilYaprakları ile birlikte taze kereviz bulmak bir şans tabii ki :) Hem yapraklar, saplar değerlendirilmiş oluyor, hem de değişik bir tat.Size de kolay gelsin.
SilAntalyada yazın kereviz bulmak mucize gibi bişeydir ama kışın dalı yaprağı köküyle çok güzel kerevizler satılır.. bazılarının kokusuna bile tahammül edemediği kerevizi pişirirken tencereyi açıp açıp ohh diye diye içime çekerim.. yani tam bir kereviz manyağıyım inanın hergün yesem bıkmam.. ama yazın kerevizsiz yaşamak zorundaydım.. şimdi artık sayenizde yazın da kereviz yiyebileceğim.. daha önce hiç tatmadığım gibi hiç duymamıştım da
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim.. siz de pek bi güzel yapmışsınız öyle görünüyor... kışın ben de deneyeceğim ve gene burda fotoğraflı olarak paylaşacağım
Haklısınız kerevizi kokusundan dolayı sevmeyen çok insan var :) Umarım yaptığınızda tadını da beğenirsiniz, kolay gelsin.Sevgilerimle.
SilBende simdi ilk defa yapiyorum, sizin tarifinize gore yapicam umarim benimkide guzel olur ellerinize saglik
YanıtlaSil