24 Mayıs 2016 Salı

GÜLLÜ GELİNCİK ŞERBETİ

Güllü Gelincik Şerbeti Tarifi
Güllü Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır
Gül Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Tarifi
     Çocukluk yıllarımda baharın gelişiyle birlikte mis kokulu mayıs güllerinden Gül Şerbeti, kırları kırmızıya boyayan gelinciklerden Gelincik Şerbeti , hıdırellezde de güllü gelincik şerbeti yapılırdı. Şerbetin hafızamda kalan o tadı, o görüntüsü her gün üzücü haberler aldığımız, gündem nedeniyle elimizin hiç bir paylaşıma varmadığı bu günlerden bizi alıp, bir an bile olsa çocukluğumuzun masumiyet yıllarına yeniden götürür mü diye düşünerek uzun süredir ara verdiğim bloğumda ki paylaşımım bu şerbet olsun istedim.
Malzemeler:
  • 6-7 adet kokulu gül 
  • 15-20 adet gelincik 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 parça limon tuzu  
  • 1 litre su 
  • Toz şeker 
Yapılışı: 
  • Güllerin ve gelinciklerin taç yaprakları kopartılır. 
  • Gülün dipteki beyaz, gelinciklerin ise siyah kısımları kesilip atılır.
  • Su dolu bir kabın içinde bekletilip, yapraklar zedelenmeden yıkanır.
  • Suyu süzülen yapraklar ağzına kadar su doldurulan kavanozun içine konulur.
  • Limon suyu ve limon tuzu da eklenip, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  • Güneş gören bir yerde yaprakların rengi beyazlaşıp, kokusu ve aroması suya geçene kadar bir hafta bekletilir.
  • Yapraklar süzülüp, istenen oranda toz şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Bardakların yarısına kadar şerbet konulup, üzerine soğuk su doldurulur.
  • İstenirse buz eklenerek servis edilir.

14 yorum:

  1. Uzun zaman sonra ziyaretinize gelip şerbet tarifi görmek ne hoş.sizin şerbetleriniz her zaman harika oluyor, bayılıyorum.ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımda bulunmayalı epey zaman oldu gerçekten :( Şerbetleri sevdiğini biliyorum, şerbetle karşıladığıma sevindim :) Bilge Kaan'ı öpüyorum, çok teşekkürler...

      Sil
  2. Mis gibi de kokar içerken.. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül yaprakları ayrı bir aroma ve koku veriyor ayrıca çok nostaljik :) Teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  3. Beni çocukluğuma götürdün sevgili Nergis bir İzmir li olarak bizde çok yapardık bu şerbeti çok da güzel olur eline emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu lezzetler çocukluğumuzda kalmasın, çocuklarımıza da kalsın diye aklıma geldikçe paylaşıyorum.Beğendiğinize sevindim, sevgilerimle.

      Sil
  4. Daha uc gun once anlatmistim arkadaslarima. Onlar ilk benden duymustu :)
    Sizin serbet de cok guzel gorunuyor. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Paylaşımım iyi bir tesadüf olmuş o zaman :) Her bölgemizde yapılan birbirinden farklı ne çok yiyecek, içecek var değil mi?

      Sil
  5. Böyle şerbetleri çok severim ama o kesme işlemini başkası yapmalı, fazla mı duygusalım nedir. Rengi muhteşem.

    YanıtlaSil
  6. çok hoş olmuş rengi felan da ben yapamam elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül ve gelincik bulabilirseniz zaten nerede ise kendi kendine olan bir şerbet, yapabilirsiniz :)

      Sil
  7. Bunu ben de deneyeceğim bu sene kaçtı ama seneye mutlaka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız gelincikler geçti bu arada ama sağlık olsun seneye yaparsınız.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...