3 Mayıs 2013 Cuma

GÜL ŞERBETİ

Gül şerbeti tarifi
Gül şerbeti nasıl yapılır
Konsantre gül şerbeti tarifi
     Milli içeceğimizin ne olduğu konusunda değişik fikirlerin olduğu şu günlerde eğer nasıl yapıldığını bilseydim milli içkimizin tarifini vermek isterdim ama bende tarifi olmayınca yerine geleneksel içeceklerimizden birini gül şerbetini paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 6 - 7 adet pembe renkli kokulu gül yaprağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilir, zedelenmeden yıkanır.
  • Derin bir kabın içinde gül yaprakları toz şeker ve limon suyu ile ovularak iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında bir gece renginin çıkması için bekletilir.
  • Bir çay bardağı kadar sıcak su eklenerek, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Şeker eriyince üzerine soğuk su eklenip, karıştırılır.
  • Şeker oranı kontrol edilir, istenirse biraz daha şeker eklenir.
  • Süzgeçten geçirilip, sürahiye alınır.
  • Bol buz, kavrulmuş badem veya çam fıstığı eklenerek servis edilir.
     Gül şerbetini uzun süre saklamak isterseniz bir kaç taşım kaynatıp, sıcakken kavanoza koyup ters çevirerek konsantre olarak saklayabilirsiniz.Elde edilen öze daha sonra biraz soğuk su ve buz ekleyerek istediğiniz zaman ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 - 7 adet pembe renkli kokulu gül yaprağı 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 litre su 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilip, atılır.
  • Yapraklar fazla zedelenmeden yıkanır, süzülür.
  • Yaprakların üzerine toz şeker eklenip, yapraklar iyice ezilir.
  • Üzeri streç film ile kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Yapraklara su eklenip bir iki taşım kaynatılır.
  • Süzgece alınıp, yaprakları ayrılarak suyu tekrar ocağın üzerine konulur.
  • Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Şerbet sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.
  • Kullanmak istediğimizde üzerine soğuk su eklenir.

24 yorum:

  1. gül kokusu burnuma geldi sanki..dilerim nasip olur ve denerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reçel yapılan pembe,kırmızı güllerden bulup deneyebilirsiniz,her bölgede yetişen bir çiçek neyse ki :)

      Sil
  2. Eline sağlık,serinlemek için ideal.Bozcaada'nın gelincik şerbetini çok sevmiştim.Ama bunun aroması daha da güzeldir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Petek'ciğim.Özellikle yazın sıcaklarda bol buzlu şerbetleri seviyorum.Hem sağlıklı,hem de nostaljik lezzetler,gelincik şerbeti de yaptım ama henüz yayınlayamadım,onun da rengi ne güzel olur.

      Sil
  3. Acaba konserve gibi dayanıyor mu? Yoksa kıa sürede tüketmek mi gerekir? Geçen sene pazarlarda gül yaprağı satıyorlardı cesaret edememiştim. Bu sene denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tarif yazmıştım İlhan bey,birincisi hemen yapıp içmek için,diğeri saklanabilen bir tarif nerede ise bir yıl sonra bile üzerine su eklenip içilebiliyor.Reçel yapar gibi kapağını sıkıca kapatıp,ters çevirmek gerekiyor.Bir de bu yıl reyhan şerbetini buzlukta dondurup sakladım,su ekleyip şerbet yaptım.Hem de kendinden buzlu :)

      Sil
  4. kokusu buram buram, Narlıdere'ye kadar geldi!
    insaf!
    elimde rakı yapımı ile ilgili bir çeviri var ve sen gül şerbeti yapmışsın. Her yanım sarıldı! =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemaki'm,yazdığım gibi milli içkimizin tarifini bilmediğimden gül şerbeti yaptım.Meğer hazinenin anahtarı sendeymiş,rakı yapar paylaşırsın artık.Gül şerbetinin kokusu Narlıdere'yi bulduysa,senin rakının kokusu Ankara'yı bulur :)

      Sil
  5. Aaaa hiç gül şerbeti içmedim.Reçelini duymuştum.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Aslında bilmediğimiz daha neler var kim bilir bu kadar zengin bir kültürde.Sevgiler.

      Sil
  6. Önce bahçeye,sonra da mutfağa koşuyorum,hemen yapacağım.Eline sağlık,Nergis'cim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun Ihlamurcum,ulaşılabilir mesafede güllerinin olması ne güzel :)

      Sil
  7. Ellerine sağlık Nergis2cim bir de kokulu gül bulabilsek....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim güller fena değildi Sibel'ciğim,güzel kokuyordu.Benden duymuş olma,bir de Ihlamurcum'un bahçesinde güller varmış :)

      Sil
  8. Nergizcim, bayılırım gülle yapılanlara...Ellerine sağlık.
    Rengi muhteşem görünüyor kokusunu bile duymak mümkün.
    Bu gülleri bulmak çok zor buralarda ama aramadayım, mutlaka yapmak isterim.
    Gül kokulu mutlu günler dilerim, sevgiyle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım,ben de sana gül kokulu güzel günler dilerim.Aslında kırmızı gül bulsam daha iyi olur muydu bilmiyorum ama pembe gülün de rengi güzel çıktı.Sevgiler benden :)

      Sil
  9. Sıcaklar yavaş yavaş başlamışken güzel bir tarif olmuş ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Yaz sıcaklarında gazlı içeceklere alternatif ,bol buzlu şerbetler...

      Sil
  10. Ben hiç gül şerbeti içmedim ama tahmin edebiliorum o muhteşem aromayı:))Ellerine sağlık canım..Umarım bende bir gün deneyebilirim..Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler,güzel kokulu,aromalı bir içecek.

      Sil
  11. Güllerin de şerbetin de rengine bayıldım denemeyi çok isterim ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege'ciğim,aslına bakarsan yaptığım gül,gelincik ve reyhan şerbetlerinde de o kadarcık yapraktan o muhteşem renkler nasıl çıkıyor ben de hayret ediyorum :) Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...