Turp otu salatası tarifi
Turp otu salatası nasıl yapılır
Eşekturpu tarifi
Vruvez Tarifi
Turp otu; eşek turpu veya vruvez de denilen Ege'nin en çok bilinen ve en sevilen otlarından biridir.Her ne kadar salata desek de; ılık ılık yemek olarak, soğuk meze olarak, kavurup yumurta kırarak yada karışık ot içinde değişik kullanımları olan bir ottur.Turp otunun kökleri çok fazla kum tuttuğundan hiç kum kalmadığına emin oluncaya kadar yıkayıp, biraz da sirkeli su da bekletmek gerekebilir.Eğer otunuz fazla ise suyun soğumaması için, kaynar suya bir kaç defa da atılarak pişirilmelidir.
Malzemeler:
- Yarım kilogram turp otu
- 1 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Turp otlarının sert dalları, sararmış yaprakları temizlenir.
- Uç kısmından üç dört parmak yapraklı kısmı kesilip, atılır.
- Bol su ile bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayıncaya kadar yıkanır.
- Kök kısımları bütün kalacak şekilde parçalamadan bıçakla artı şeklinde kesilir.
- Diğer kısımları çatala gelecek büyüklükte irice parçalar halinde doğranır.
- Derin bir tencerede bol kaynar su içinde kök kısımları yumuşayana kadar haşlanır.
- Ot miktarı fazlaysa her defasında yeni kaynar suya azar azar atılarak haşlanır.
- Otların yeşil rengini koruması için soğuk suya batırılıp çıkartılarak süzgece alınır.
- Suyu iyice süzülünce servis tabağına alınır.
- Tuz ve zeytinyağı çırpılarak hazırlanan sos eklenir.
- Renginin kararmaması yeşil rengini koruması için, servisten hemen önce limon suyu ve istenirse dövülmüş sarımsak eklenir.
- Ilık olarak servis edilir.
Ellerinize sağlık Nergis Hanım. Ben de çok seviyorum turp otunu....:)
YanıtlaSilSevgilerimle,
Teşekkürler Selda,haklısın turp otu sevilmez mi ?
SilHiç yemekte yapmakta kısmet olmadı .Ellerine sağlık.
YanıtlaSilŞeniz'ciğim,turp otu pazarlarda en çok bulunan otlardan ama ot çeşidi çok olunca sıra gelmedi herhalde :) Sevgiler.
Silİstanbulda bir balıkevinde yemiştim ilk defa bu salatayı ve çok sevmiştim.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiz her ne kadar yemek,salata yerine yesek de çoğu yerde balık,rakı yanında meze olarak sofraya gelir.Her hali güzeldir turp otunun...Sevgiler.
SilHarika bir salata, ellerine sağlık.
YanıtlaSilKimisi acı halini çok seviyor ama böyle aroması yüksek otları bir dilim limonla yada ufak bir limon tuzu ile haşlıyorum.
Afiyetle...
Otlar o kadar tazeydi ki inan hiç acılığı yoktu ama ben o doğal acılığını da severim.Limontuzunu deneyeyim hem ekşisi içinde pişmiş olur :) Sevgiler.
SilBayılırım Nergis'cim ellerine sağlık. Sofralarımızı süslemeye başladı...En sevdiğim otlardan.
YanıtlaSilEge'nin olmazsa olmazlarından, biz de çok severiz Sibel'ciğim.Sevgilerimle.
Sil