Gül Şerbeti Tarifi
Gül Şerbeti Nasıl Yapılır
Konsantre Gül Şerbeti Tarifi
Malzemeler:
- 6-7 adet pembe renkli kokulu gül
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 litre su
- 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
- Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilir, zedelenmeden yıkanır.
- Derin bir kabın içinde gül yaprakları toz şeker ve limon suyu ile ovularak iyice ezilir.
- Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında bir gece renginin çıkması için bekletilir.
- Su eklenip, şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
- Şeker oranı kontrol edilir, istenirse biraz daha şeker eklenir.
- Süzgeçten geçirilip, sürahiye alınır.
- Buz, ağartılıp kavrulmuş badem veya çam fıstığı eklenerek servis edilir.
Gül şerbetini uzun süre saklamak isterseniz bir kaç taşım kaynatıp, sıcakken kavanoza koyup ters çevirerek konsantre olarak saklayabilirsiniz. Elde edilen öze daha sonra biraz soğuk su ve buz ekleyerek istediğiniz zaman ikram edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 6-7 adet pembe renkli kokulu gülün yaprakları
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 litre su
- 1 adet limonun suyu
- Gül yapraklarının beyaz dip kısımları makasla kesilip, atılır.
- Yapraklar fazla zedelenmeden yıkanır, süzülür.
- Yaprakların üzerine toz şeker eklenip, yapraklar iyice ezilir.
- Üzeri streç film ile kapatılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
- Yapraklara su eklenip bir iki taşım kaynatılır.
- Süzgece alınıp, yaprakları ayrılarak suyu tekrar ocağın üzerine konulur.
- Koyulaşmaya başlayınca limon suyu eklenir.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Şerbet sıcakken kavanoza konulup, ters çevrilir.
- Kullanmak istediğimizde üzerine soğuk su eklenir.
Mmmmm Nefis eline saglik.
YanıtlaSilTeşekkürler,sevgiler.
Silgül kokusu burnuma geldi sanki..dilerim nasip olur ve denerim...
YanıtlaSilReçel yapılan pembe,kırmızı güllerden bulup deneyebilirsiniz,her bölgede yetişen bir çiçek neyse ki :)
SilEline sağlık,serinlemek için ideal.Bozcaada'nın gelincik şerbetini çok sevmiştim.Ama bunun aroması daha da güzeldir.
YanıtlaSilTeşekkürler Petek'ciğim.Özellikle yazın sıcaklarda bol buzlu şerbetleri seviyorum.Hem sağlıklı,hem de nostaljik lezzetler,gelincik şerbeti de yaptım ama henüz yayınlayamadım,onun da rengi ne güzel olur.
SilAcaba konserve gibi dayanıyor mu? Yoksa kıa sürede tüketmek mi gerekir? Geçen sene pazarlarda gül yaprağı satıyorlardı cesaret edememiştim. Bu sene denemek istiyorum.
YanıtlaSilİki tarif yazmıştım İlhan bey,birincisi hemen yapıp içmek için,diğeri saklanabilen bir tarif nerede ise bir yıl sonra bile üzerine su eklenip içilebiliyor.Reçel yapar gibi kapağını sıkıca kapatıp,ters çevirmek gerekiyor.Bir de bu yıl reyhan şerbetini buzlukta dondurup sakladım,su ekleyip şerbet yaptım.Hem de kendinden buzlu :)
Silkokusu buram buram, Narlıdere'ye kadar geldi!
YanıtlaSilinsaf!
elimde rakı yapımı ile ilgili bir çeviri var ve sen gül şerbeti yapmışsın. Her yanım sarıldı! =)
Özlemaki'm,yazdığım gibi milli içkimizin tarifini bilmediğimden gül şerbeti yaptım.Meğer hazinenin anahtarı sendeymiş,rakı yapar paylaşırsın artık.Gül şerbetinin kokusu Narlıdere'yi bulduysa,senin rakının kokusu Ankara'yı bulur :)
SilAaaa hiç gül şerbeti içmedim.Reçelini duymuştum.Ellerine sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Aslında bilmediğimiz daha neler var kim bilir bu kadar zengin bir kültürde.Sevgiler.
SilÖnce bahçeye,sonra da mutfağa koşuyorum,hemen yapacağım.Eline sağlık,Nergis'cim.
YanıtlaSilAfiyet olsun Ihlamurcum,ulaşılabilir mesafede güllerinin olması ne güzel :)
SilEllerine sağlık Nergis2cim bir de kokulu gül bulabilsek....
YanıtlaSilBenim güller fena değildi Sibel'ciğim,güzel kokuyordu.Benden duymuş olma,bir de Ihlamurcum'un bahçesinde güller varmış :)
SilNergizcim, bayılırım gülle yapılanlara...Ellerine sağlık.
YanıtlaSilRengi muhteşem görünüyor kokusunu bile duymak mümkün.
Bu gülleri bulmak çok zor buralarda ama aramadayım, mutlaka yapmak isterim.
Gül kokulu mutlu günler dilerim, sevgiyle....
Çok teşekkürler canım,ben de sana gül kokulu güzel günler dilerim.Aslında kırmızı gül bulsam daha iyi olur muydu bilmiyorum ama pembe gülün de rengi güzel çıktı.Sevgiler benden :)
SilSıcaklar yavaş yavaş başlamışken güzel bir tarif olmuş ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Yaz sıcaklarında gazlı içeceklere alternatif ,bol buzlu şerbetler...
SilBen hiç gül şerbeti içmedim ama tahmin edebiliorum o muhteşem aromayı:))Ellerine sağlık canım..Umarım bende bir gün deneyebilirim..Sevgilerimle..
YanıtlaSilÇok teşekkürler,güzel kokulu,aromalı bir içecek.
SilGüllerin de şerbetin de rengine bayıldım denemeyi çok isterim ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEge'ciğim,aslına bakarsan yaptığım gül,gelincik ve reyhan şerbetlerinde de o kadarcık yapraktan o muhteşem renkler nasıl çıkıyor ben de hayret ediyorum :) Sevgiler.
Sil