Gelincik Şerbeti Tarifi
Gelincik Şerbeti Nasıl Yapılır
Eskiden mahalle aralarında ki gazoz imalathanelerini saymaz isek, gazlı içeceklere ulaşmak bu kadar kolay değildi, bu kadar çok çeşit de yoktu zaten. Sıcak yaz aylarında misafirlere ayranlar, limonatalar, şerbetler ikram edilirdi. Gelincik şerbeti de bu ikramlar arasındaydı. Göz alabildiğince kıpkırmızı tarlalardan topladığımız gelincikleri, annelerimiz şerbet yapar, misafir gelince buzlu buzlu ikram ederlerdi. Kışın gelincik bulunmayacağından bir kısmını da kış hazırlıkları kapsamında kaynatıp, şişelerlerdi. Şehirlerin içinde artık çok fazla gelinciğe rastlanmasa da, kırlara çıkınca veya şehirler arası yol kenarlarında hala gelinciklerin kırmızıya boyadığı tarlalar görüyorum. Bu gelincikleri de geçenlerde gittiğimiz Giritliler Şenliği'nden dönerken topladım ve annemin yaptığı gibi annemden kalan gardanlık ile servis ettim.
Malzemeler:
4-5 avuç gelincik yaprağı
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı limon tuzu
4-5 su bardağı su
-
Gelincik çiçekleri toplanır.
Yaprakların siyah kısımları elle kopartılır.
Kalan yapraklar bol su ile zedelemeden yıkanır.
Kavanoza su, yapraklar, limon tuzu ve limon suyu konulup ağzı sıkıca kapatılır.
- Güneş gören bir yerde, bir hafta bekletilip renginin çıkması sağlanır.
- Rengi beyazlaşan gelincik yaprakları süzgeçten geçirilip, atılır.
- Şeker eklenip, şeker oranı tercihinize göre ayarlanır.
- Biraz daha soğuk su ve bol buz eklenerek servis edilir.
Eline sağlık.Ne güzel bir içecek olmuş.Sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Petek'ciğim,geleneksel içeceklere dönmek lazım,gazlı içeceklerin her gün yeni bir zararını okuyoruz.Sevgiler.
SilBen de denemek istiyorum
YanıtlaSilduydum ama hiç denemedim
rengine bayıldım
ellerine sağlık canım........
Gerdanlık dediğin sanırım sürahi
o da pek bi zarifmiş ...
Bence de gelincik zamanı geçmeden denemelisin :) Aslında gerçek rengi çok daha güzel Yıldız'cığım malum fotoğraf ışığını her zaman denk getirmek zor oluyor.
SilBu arada gerdanlık değil,gardanlık acaba kar konulan soğuk şeyler konulan kap mı diye düşünüyordum ama sürahi anlamına da geliyormuş.Eski eşyalar gerçekten daha zarif görünüyor benim de gözüme.Sevgiler.
Bu tarz doğal içecekleri çok seviyorum, gelincik şurubu harika görünüyor tatmayı isterdim :)
YanıtlaSilBuyur gel Ege'ciğim,beraber içelim :)
SilRengine bayıldım eskiden gerçekten her yerde vardı şimdi görmek bile zorlaştı ellerine sağlık Nergiscim...sevgiler...
YanıtlaSilO incecik,narin yapraklardan böyle güzel bir renk çıkması çok inanılmaz Ben de şerbet yapacak kadar gelinciği gerçekten çok zor buldum.Yol kenarlarından ve refüjlerden de toplamak istemedim.O en altta ki gelincik tarlası fotoğrafı ise geçen yıllara ait ne yazık ki.Sevgiler.
SilNergis gel biz beraber şerbetçi dükkanı açalım =)
YanıtlaSilciddiyim!
Acaba bütün şerbetleri kendimiz içmek zorunda kalır mıyız diye düşündüm bir an ama madem ciddisin bu konuyu değerlendirelim Özlemaki'ciğim.
Silşimdi dolaba bakıyorum da...Nar, koruk, reyhan, gelincik, akasya, tarçın,badem ve hanımeli şerbetleri hazır zaten. Sende fazlasıyla alası var, biliyorum. O yüzden durduğumuz kabahat yahu! Müşteri beklerken de kitap okur, satır aralarını tartışırız ne güzel =)
YanıtlaSilÖzlemaki'ciğim,şerbet çeşidinin alası sende :) Baktım da benim blogda da bir kaç çeşit varmış ama evde ki stokta hiç yok,yani yaptıklarımızı satamasak da içme kapasitesine sahibiz ve bu durumda korkulacak bir şey yok :)
Sildur dur korkulacak bir şey yok. kesin satarız bence. daha yayınlanmamış ve yayınlanmayacak olan bir çuval bilgi var =)
Sildemek istediğim şu: seninle maraton koşarım canım Nergis'im!
niyet önemli =)
Ben de seninle Özlemaki'm,giydim eşofmanları haber bekliyorum :)
SilNergis hanım elinize sağlık, bu sene yoğunluktan gelincikleri kaçırdım, siz benim yerime yapmışsınız ne güzel, afiyet olsun...
YanıtlaSilTeşekkürler Tülay'cığım,senin bir adın da gelincik şurubu nasılsa,gelincikleri kaçırsan da blog adın gelincikleri yaşatmaya yeter :)
SilBen de eskisi kadar çok gelinciğe rastlamıyorum,zaten çok az bir zamanda açıp,geçiyorlar.Sevgiler.
Süper görünüyor Nergis Abla seneye birlikte toplayalım
YanıtlaSilNeden olmasın Gökçe'ciğim,yalnız şerbet yapmak isteyenler çoğaldı büyük bir tarla bulmamız lazım :)
SilUmarım gelincik bulurum ve yaparım bu güzel lezzeti. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler.Umarım bulabilirsiniz, aslında tam zamanı ama son yıllarda eskisi kadar çok görmüyorum bende.
SilHarika gözüküyor elinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgilerimle.
SilBir İzmirli olarak nerede İstanbul'da gelincik bulmak, nerede şerbetini yapmak. Elinize sağlık
YanıtlaSilŞehir içinde olmasa da, çevrede bulunur belki.Sonuçta bir avuç yaprak bile yeterli oluyor.Çok teşekkür ederim, sevgiler.
SilGelinciğin böyle bir amaç için kullanıldığını ilk kez gördüm :) Rengi süper tadı da öyledir kesin ellerine sağlık :)
YanıtlaSilGelincik şerbeti geleneksel şerbetlerimizden aslında, anneannemin yaptığını bile hatırlıyorum, eminim öncesi de vardır.Geçen sene bir de gelincik reçeli yapıp bloğumda paylaştım bakmak isterseniz :) Sevgilerimle.
SilNası güzel! Elinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Silhep merak etmişimdir tadını. Yazlığa gidip gelincik toplayıp denicem en kısa zamanda.
YanıtlaSilUmarım beğenirsiniz, şimdi tam zamanı :)
SilGelincik tarlası ne güzel.. Oldum olası severim gelinciği.. Şerbeti olduğunu da bilmiyordum..)
YanıtlaSilEskisi gibi bu yoğunlukta gelincik tarlası artık göremiyoruz ama Ege bölgesinin geleneksel şerbetlerinden gelincik şerbeti için bir avuç bile yetiyor nasılsa :)
Silharika :-))
YanıtlaSilTeşekkürler :)
Sildoğal şerbetler gibisi var mı, elinize sağlık
YanıtlaSilBen de şerbetleri seviyorum ve unutulmasını istemediğim için arada paylaşmak istiyorum.Çok teşekkürler.
SilMerhaba ben Gül. Nisanimda Bu serbeti yapmak istiyorum ama o donemde gelincik kalmiyo toplayip kurutarak yada derin dondurucu da saklama ihtimalim var mi
YanıtlaSilMerhaba Gül hanım, gelincik yapraklarını kurutarak veya derin dondurucuda denemedim ama konsantre olarak hazırlayıp daha sonra su ve buz ekleyerek kullanabilirsiniz. Gelincikleri şimdiden toplayıp, yaprakların siyah kısımlarını mutlaka kesip atın.Toz şekeri ekleme aşamasına kadar aynı şekilde yapıp, toz şekerini biraz fazla ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra konserve yapar gibi temiz ve kuru bir kavanoza koyup yeni bir kapakla sıkıca kapatıp, ters çevirin.İyice soğuyuncaya kadar bekletin.Kavanozda sızıntı yoksa düzeltip, serin bir yere kaldırın.Kullanacağınız zaman şeker oranına göre bardağın altına bir iki parmak kadar konsantre gelincik şurubundan koyup, üzerine istediğiniz kadar soğuk su ve buz ekleyerek servis edebilirsiniz.Baktınız mı bilmiyorum, blogda güllü gelincik, reyhan vb gibi belki nişanınızın olacağı dönemde de yapılabilecek başka şerbet tarifleri de var, belki size fikir olur.Bu arada tebrik eder, mutluluklar dilerim.Sevgilerimle.
Sil