4 Nisan 2014 Cuma

NERGİS MEVSİMİ İZMİR LİFE DERGİSİNDE

     İzmir'i; İzmir'in sosyal hayatını, mekanlarını tanıtan aylık yayın organlarından İzmir Life Dergisi Nergis Mevsimi'ne daha sonra da Nergis Mevsimi İzmir Life Dergisi'nin Hünerli Eller sayfasına konuk oldu :) Havalar ve gündem nedeniyle her ne kadar bahar günlerinin ferahlığını yaşayamıyorsak da, hiç olmazsa sofralarımızda çiçekler açsın diye düşünerek çiçek konseptli bir çay sofrası hazırladım. İzmir Life Dergisi'nin de Nisan ayı dergi kapağı olarak bahar dalı kullandığını görünce konsept tamamlanmış diye düşündüm :)
    Dergi ekibi randevu saatine erken gelince, sofranın son halinin fotoğrafını çekememiştim. Dergide yayınlanan fotoğraflarda da sofranın bütününü gösteren fotoğraflara yer verilmediğini görünce, ortada bir sofra yokmuş gibi görünmesin diye :) hazırladığım çay sofrasının çektiğim bir iki fotoğrafını eksikleri olsa da yayınlamayı düşündüm.Baharın ilk günlerinde yayınlanacak dergi için ben çiçek konseptine uygun olduğunu düşündüğüm; Reyhan Şerbeti, Çikolatalı Pembe Gül Buketi, Çiçek şehriyeli Salata,Çiçekli Cupcake,Ayçiçeği Böreği, Portakal çiçekli Cocostar ve veganlar için de bir şeyler olsun diye Tahin Soslu Kolay Falafel yaptım.
    Benim için güzel bir anı oldu, umarım İzmir Life ekibinin de damağında lezzet, anılarında bir hoşluk bırakabilmişimdir. Evimize konuk olan İzmir Life ekibine çok çok teşekkürler.

REYHAN ŞERBETİ

Malzemeler:
·   1 demet reyhan 
·     7 yemek kaşığı toz şeker 
·     2 adet limonun suyu veya 4-5 parça limon tuzu
·    1 litre sıcak su 
Yapılışı:
·  Reyhan yaprakları kopartılıp, iyice yıkanır.
·  Mutfak robotunda parçalanan yapraklara, toz şeker ve limon suyu eklenip, karıştırılır.
·  Sürahiye alınan karışıma, kaynar su eklenir.
·  Streç film ile sürahinin ağzı kapatılıp, soğuyana kadar bekletilir.
·   Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, başka bir sürahiye alınır.
·  Buzdolabına konulup, soğutulur.
·   Soğuk olarak servis edilir.

ÇİKOLATALI GÜL BUKETİ
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı 
  • 1/2 su bardağı süt 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
  • 200 gr çikolata (frambuazlı kuvertür çikolata)
Yapılışı:

  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar toz şekerle beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, biraz daha çırpılır.
  • Elenmiş un,kabartma tozu ve vanilya eklenip,mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Yağlanmış silikon kalıplara üstten bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kekler kalıptan çıkartılır.
  • Kekleri pişirdiğimiz kalıplar yıkanıp, kurulanır.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolatadan 2 tatlı kaşığı kadarı kalıbın dibine yayılır.
  • Erimiş çikolatanın üzerine soğumuş kek bastırılarak yerleştirilir.
  • Buzdolabında 2 saat bekletilip daha sonra kalıptan çıkartılır.
  • İstenirse çöp şişlere geçirilip,buket olarak servis edilir.
ÇİÇEK ŞEHRİYELİ SALATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı çiçek şehriye 
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 1/2 demet maydanoz 
  • 1/2 demet dereotu 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet turp
  • 1 adet salatalık 
Yapılışı:

  • Çiçek şehriye haşlanır,soğuk sudan geçirilip,süzülür.
  • Soğuyunca diğer malzemeler de doğranıp,eklenir.
  • Zeytinyağı,limon suyu ve tuzu da eklenip karıştırılır.
  • Havuç,kırmızı biber,salatalık ve turp çiçek kalıpları ile kesilerek salata süslenir.
ÇİÇEKLİ CUPCAKE
 Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı dondurulmuş frambuaz 
Süsleme için:
  • Şeker hamuru 
Yapılışı:
  • Krem şanti ve soğuk süt mikser ile karıştırılır.
  • Frambuazlar eklenip,karıştırılarak buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un,kabartma tozu da eklenerek mikserin düşük ayarı ile karıştırılır.
  • Kağıt muffin kalıplarının üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde hamur paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 30 dakika pişirilir.
  • Soğuyunca bıçakla konik bir şekilde içi çıkartılıp,açılan boşluğa krem şanti doldurulur.
  • Kesilen kek parçası kapak şeklinde geri kapatılır.
  • Şeker hamuru ile  kaplanan cupcakelerin üzeri çiçeklerle süslenir.

AYÇİÇEĞİ BÖREĞİ
Malzemeler:

·   4 su bardağı un 
·  100 gr tereyağı
·  1/2 çay bardağı zeytinyağı 
·  1 adet yumurtanın sarısı 
·  3 yemek kaşığı yoğurt 
·  2 yemek kaşığı sirke 
·  1 paket kabartma tozu 
·   1 tatlı kaşığı tuz 

İç malzemesi:

·   5 adet orta boy haşlanmış patates 
·   250 gram beyaz peynir veya lor
·   2 adet yumurtanın akı 
·  1/2 demet dereotu 
·   1 çay kaşığı pul biber 
·   1/2 çay kaşığı karabiber
·   Tuz

Yapılışı:

· Yoğurma kabına dökülen unun ortasına oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
· Hamur iki eşit parçaya ayrılıp,streç filme sarılarak buzdolabına konulur.
· Haşlanmış patatesler soyulup, ezilir.
· İnce doğranmış dereotu, yumurta akları, tuz ve baharatlar eklenip,karıştırılır.
· Buzdolabından çıkartılan hamur, merdane ile açılır.
· Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, hamur yerleştirilir.
·  Hazırlanan iç malzemesinin birazı ortaya, kalanlar da kenarlara simit gibi şekil verilir.
·  Diğer hamurda açılıp, yayılır.
·  Tam ortaya koyduğumuz iç malzemesinin üzerine küçük bir kase kapatılır.
·   Hamurun kenarları da ruletle kesilerek birbirine yapışması sağlanır.
·  Kenarlar kapandıktan sonra bıçakla kaseye kadar kesikler atılır.
·  Kase kaldırılıp, alınır.
·  Kesilen parçalar sırayla yan çevrilip, düzeltilir.
·   Bir yumurtanın sarısı fırça ile sürülür.
·   Tam ortaya çörek otu, yapraklara da susam serpilir.
·   Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık bir saat üstü kızarana kadar pişirilir. 

PORTAKALLI COCOSTAR
 Malzemeler:
  • 200 ml süt kreması 
  • 1/2 su bardağı kahve kreması
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 1 su bardağı portakal kabuğu rendesi
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
Yapılışı:
  • Portakal kabuklarının beyaz kısımları kesilip,atılır.
  • Robotta parçalanan portakal kabukları,toz şekerle iyice ovulur.
  • Malzemelerin hepsi derin bir kap içinde karıştırılıp,yoğurulur.
  • Cevizden daha küçük toplar yuvarlanır.
  • Hindistan cevizine bulanıp,üzerine kürdan saplanarak dizilir.
  • Buzdolabında 1-2 saat bekletilir.

TAHİN SOSLU KOLAY FALAFEL
Nohut Köftesi Malzemeler:
  • 2 su bardağı nohut unu 
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı köftelik bulgur 
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 2 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1/2 paket kabartma tozu 
  • Susam
Tahinli Sos Malzemeleri:
  • 1 çay bardağı çifte kavrulmuş tahin 
  • 1/2 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber  
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı              
Yapılışı:
  • Nohut unu ve köftelik bulgur karıştırılıp, üzerine sıcak su dökülür.
  • Kuru soğan ve sarımsaklar çok ince doğranır .
  • Zeytinyağında  soğanlar ve sarımsaklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Bütün malzemeler eklenerek yoğurulur.
  • Üzeri kapatılıp,bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Küçük parçalar kopartılıp,elimizle yuvarlanıp,susama bulanır.
  • Çok az yağlanmış teflon tavada iki taraflı kızartılır.
  • Sosu için;tahin,limon suyu,sarımsak,zeytinyağı ve baharatlar karıştırılıp,servis tabağına yayılır.
  • Nohut köfteleri,tahinli sos üzerine dizilip,servis edilir.
 

26 yorum:

  1. Begonya35 LEYLA:Canım seninle gurur duydum marifetli ,duyarlı arkadaşımı güzel yerlerde görmek beni çok sevindirdi tebrik ediyorum ÖPÜYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Leyla'cığım,sevgiler.

      Sil
  2. Ne güzel çiçek gibi bir sofra olmuş..Her şeyiyle güzel bir çalışma olmuş.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeniz'ciğim,teşekkürler.Nisan ayında yayınlanacak denilince,bahar konsepti olsun diye düşündüm.Sevgiler.

      Sil
  3. Tebrikler canim,ellerine saglik.Hepsi birbirinden guzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Petek'ciğim,sevgilerimle...

      Sil
  4. Nergis Çok özel çalışmaların var. Heyecanla takip ediyorum. Tahin soslu felafelini deneyeceğim çünkü bayılıyorum o lezzete. Ellerine sağlık diyorum arkadaşım. Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendime bir şeyler yapmaktayken fark edilip takip ve takdir edilmek çok hoş,çok teşekkür ediyorum.Falafeli oğlum vegan olunca ben de çok sık yapıyorum. Nohut ile yapacak zamanım olmayınca nohut unu kullanarak yapıyorum çok pratik oluyor.Tahin sos da benim denemem umarım beğenirsin.Sevgilerimle.

      Sil
  5. Her yer bahar bahçe olmuş, sofran çiçek açmış. :) Ellerine sağlık .Sanatla mutfağın birleşmiş hali ...
    Tebriiik ediyorum. Çoook çoook başarılı. Öpüyorum hepinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoook çook teşekkür ediyorum Eltimciğim :) Malum '' İzmir'in dağlarında çiçekler açar '' ya,bizim de sofrada açsın diye düşündüm.Sevgiler.

      Sil
  6. Ne güzel şeyler var burada, nasıl bahar bahar, insanın içine umut veriyor. İşte böyle güzelliklerle tutunacağız yaşama ve güzellikleri çoğalttıkça arınacağız, şifa bulacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim,her zaman beklerim Tijen hanım.Birbirimize tutunup,şifa bulabiliriz umarım zaten nasıl bir direnç ise bizimkisi ne yapsalar kaybetmediğimiz bir umudumuz var :) Sevgilerimle.

      Sil
  7. Merhaba Nergis hanım,
    Ben sizin ve yaptıklarınızın müptelası olmuş durumdayım. Yorum bırakamamış olmam sizi izlemediğim anlamına gelmesin. Yaptığınız herşey öyle yüksek bir zevk, özen, ve sabır istiyor ki sizi tebrik ediyorum.
    Hangi birini sayayım bilemedim ki; ilk olarak blogcular toplantısında arkadaşlarınıza hediye verdiğiniz herbiri özel çalışma sonucu ortaya çıkan o harika kurabiyeler, Selçuk müzesi ile ilgili pastanız, nefis ege yemekleri, şölen gibi sunumlar, muhteşem kaleminiz ve şimdi de İzmir Life için yaptıklarınız. İnanın herbiri birer sanatsal çalışma.
    Beğenilerimi ifade edecek kelimeler yetersiz kalıyor hep. Sessizce çıkıp gitmelerim biraz da o yüzden.
    Tebrik ediyorum ve başarılarınızın artarak çoğalmasını diliyorum. İçim açılıyor sayfanıza gelince. Herşey için çok teşekkürler.

    Sevgi ve selamlarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar güzel söz karşısında ne diyebilirim bilemedim,teşekkür az gelir ama gene de çok çok teşekkür ederim.Sessizce çıkıp gitmeyin,yorumlarınız benim için çok önemli ancak o yorumlar sayesinde eksiklerimizi tamamlayıp,kendimizi geliştirebileceğimize inanıyorum ve yapılan yorumları zevkle okuyorum.Umarım içinizin açılacağı paylaşımlara devam edebilirim ve sizler gibi takip edenim,hakkımda güzel düşünenlerim çok olur :)Sevgilerimle...

      Sil
  8. Emeklerine sağlık mutlaka okumalıyım bu keyifli yazıyı sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Mine'ciğim,sevgilerimle.

      Sil
  9. Nergis cigim gurur duydum arkadaşım hepsi de birbirinden nefis görünüyor ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Hülya'cığım,sevgilerimle...

      Sil
  10. çok sevindiiiim!
    çiçek teması müthiş ve öte yandan bunların devamı gelecek =)
    tebrik ederim Nergis'im!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Özlemaki'm.Bildiğin bir şey mi var yoksa,devamı gelir mi bilmem bakalım :) İlkbahara girince böyle çiçekli, kelebekli bir şeyler iyi olur diye düşündüm.Sevgiler.

      Sil
  11. Bu akşam ilk kez bu bölümü inceleme fırsatım oldu ve nefes kesici bir emek gördüm. Dergi çıkarmaya karar verdim. Her sayıda seninle sohbet edeceğim:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper fikir ...
      Hem yemek, hem muhabbet daha ne olsun,ben teklifini kabul ediyorum :)

      Sil
  12. Çok çok güzel bir sofra olmuş , ellerinize sağlık. www.zeytinagaci.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum Aslı hanım, sevgiler.

      Sil
  13. Off.. Blog mükemmel, çok güzel, bayıldım. Sanırım benim daha çok fırın ekmek yemem gerekecek.Tabi o zaman siz nerelerde olursunuz bilemiyorum. Nerelerde derken aklınıza kötü bir şey gelmesin iyi anlamda söyledim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için çok çok teşekkür ederim, size de başarılar dilerim :) Sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...