Çalkama nasıl yapılır
Ege Otlarıyla Kolay Börek Tarifi
Kolay Otlu Börek Nasıl Yapılır
Pazarlarda çeşit çeşit otlar yerini almışken, genellikle bu otlarla yapılan eskilerden bir anneanne tarifini paylaşmak istedim. Eskiden anneannem el çabukluğu ile yapıverdiği çalkamayı maşıngada (kuzine) pişirirdi. Bizim pazarlarda karışık ot adı altında; ebegümeci, ısırgan, arapsaçı, iğnelik gibi pek çok ot böreklik, kavurmalık olarak hazır halde satılıyor ama sizin böyle bir olanağınız yoksa sadece ıspanak, pazı, taze soğan, maydanoz, dereotu gibi bulabildiğiniz otlarla da yapabilirsiniz.
Malzemeler: - 2 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 250 gram lor veya peynir
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 adet taze soğan
- Yarım kilogram karışık ot ( gelincik, iğnelik, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, ıspanak, pazı, maydanoz, dereotu )
- Karabiber
- Nane
- Tuz
- Un, su, zeytinyağı, tuz ve baharatlar pürüzsüz bir karışım olana kadar el çırpıcısı ile karıştırılır.
- Kuru soğan ince kıyılır.
- Yıkanıp, suyu süzülmüş, doğranmış yeşilliklerle birlikte ince doğranmış kuru soğan iyice ovulup, çıkan su ayrılır.
- Unlu, zeytinyağlı krep kıvamındaki karışımın yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır.
- İnce bir kat olarak yayılan otların üzerine lor veya küp küp doğranmış peynirler serpilir.
- Unlu, zeytinyağlı karışımın kalanı otların üzerini kapatacak şekilde dökülür.
- Tepsiye zeytinyağı gezdirilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 40-50 dakika kızarana kadar pişirilir.
Bol otlu bol lezzetli bir tarif,ellerinize sağlık.Nefis olmuş:))
YanıtlaSilİstediğiniz otlarla,peynir veya lor kullanılarak yapılabiliyor, sınırlaması olmayan tariflerden :)
SilAh! Güzel İzmirim ve onun güzel, becerikli hanımefendileri. :) mevsiminiz geldi. Bahar ve Ege'nin tadına doyulmaz otları. Ne mutlu size, orada yaşıyorsunuz. Bahar bitmeden geleceğim İzmir'e;) ve bütün takibimdeki izmirli blog yazarı arkadaşlarıma uğrayacağım.;))) Çalkamayı da atlamam, tatmak için kapını çalabilirim.;))) sevgiler Nergisciğim. Ellerine, emeklerine sağlık, ne kadar lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum.
YanıtlaSilNe güzel haber Nilgün İlgün'cüğüm, geleceğinizde mutlaka önceden haberimiz olsun, görüşelim, otlar bitmeden çalkama yapalım :)Sevgilerimle.
SilBen bu tarz tarifleri çok beğeniyorum. Ilk fırsatta denicem
YanıtlaSilKolay gelsin, umarım tadını da beğenirsiniz :)
Silİlk kez gördüğüm bir tarif ,çok güzel olmuş.
YanıtlaSilEgenin geleneksel tatlarından, sıcak sıcak çok güzeldir :)
SilBu sene daha yapamadım. Hafta sonu karışık ot alayımda hemen yapayım . Ellerine sağlık çok severim bende :)
YanıtlaSilOtların da tam zamanı Sevilay'cığım, size de afiyetler olsun.Sevgilerimle.
SilDeğişik bir lezzet olmuş :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, sevgiler.
SilHarika bir tarif. Antalya da yasasam da gonlum Egede. Elinize saglik ilk firsatta yapacagim ama kuru sogansiz. Sevgiler.Neslihan Pakel il
YanıtlaSilKuru soğan yerine biraz daha taze soğan da ekleyebilirsiniz, size de kolay gelsin.sevgilerimle.
SilGaliba egede yaşıyorsunuz çok güzel :)
YanıtlaSilTarif de harika gözüküyor
Çok teşekkürler.İzmir'de yaşıyorum.Sevgiler.
Silİsmi ilginçmiş :) Ben çanakkaleliyim bizde böyle otlardan salatalar börekler yaparız eminim bu çok lezizdir :) Ellerinize Sağlık :)
YanıtlaSilÇanakkale'de Kuzey Ege sayılır :) yemeklerimiz benzer tabii, belki sizde ki adı farklıdır.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Silçok harika görünüyor, elinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Silİlk kez gördüğüm bir tarif. Keşke egede yaşasam dedirtiyor insana.
YanıtlaSilBu kadar zengin flora içinde Ege'de yaşamak özellikle yemek bloggerleri için gerçekten ayrıcalık gibi :)
SilMisir unu ile yapilir milas bolgesinindir caykima:))
SilEgenin hemen her yerinde benzer isimlerle yapılıyor sanıyorum.
SilEllerinize sağlık Nergiz hanımcım en en en sevdiğim yemek kategorisinde ilk sıralarda :)) öyle hafif ve lezzetli ki, buzdolabım da ot kaynıyorken hemen işe koyulsam iyi olacak ;)
YanıtlaSilSevgiler çokça..
Çok teşekkür ediyorum.Bizim gibi ot sevenler için çok güzel bir tarif, ben de bu günlerde sıkça yapıyorum.Sana da kolay gelsin :)
Silbol ot olduğundan tam da ege lezzet ellerinize sağlık
YanıtlaSilSadece ıspanak, taze soğan vs. ile de çok güzel oluyor.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilBu adı ilke kez duyuyorum ama içerik tanıdık. çok güzel bişey bu . ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Adı belki farklıdır ama tadı güzel :)
Silİşte tam baharlık, bol otlu, çay yanı nefis bir tarif.
YanıtlaSilBu otlara ulaşmam zor olsa da, çoğunu hiç yememiş olsam da bayılıyorum bunlarla yapılan tariflere.
Ellerinize sağlık.
İnanın sadece ıspanak veya pazıyla bile güzel oluyor, bence bir deneyin.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilElinize sağlık, nefis görünüyor (:
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
SilElinize sağlık, kullandığınız tepsi ölçüsü nedir? Büyük fırın tepsisi için uygun mu bu miktar?
YanıtlaSilÇok teşekkürler.25x35 santimlik bir tepsi kullandım.Zaten kolay pişmesi için ince bir börek oluyor.
Sil