4 Mart 2016 Cuma

ÇALKAMA

Çalkama tarifi
Çalkama nasıl yapılır
Ege Otlarıyla Kolay Börek Tarifi
Kolay Otlu Börek Nasıl Yapılır
     Pazarlarda çeşit çeşit otlar yerini almışken, genellikle bu otlarla yapılan eskilerden bir anneanne tarifini paylaşmak istedim. Eskiden anneannem el çabukluğu ile yapıverdiği çalkamayı maşıngada (kuzine) pişirirdi. Bizim pazarlarda karışık ot adı altında; ebegümeci, ısırgan, arapsaçı, iğnelik gibi pek çok ot böreklik, kavurmalık olarak hazır halde satılıyor ama sizin böyle bir olanağınız yoksa sadece ıspanak, pazı, taze soğan, maydanoz, dereotu gibi bulabildiğiniz otlarla da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya peynir 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Yarım kilogram karışık ot ( gelincik, iğnelik, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, ıspanak, pazı, maydanoz, dereotu )
  • Karabiber 
  • Nane 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Un, su, zeytinyağı, tuz ve baharatlar pürüzsüz bir karışım olana kadar el çırpıcısı ile karıştırılır.
  • Kuru soğan ince kıyılır.
  • Yıkanıp, suyu süzülmüş, doğranmış yeşilliklerle birlikte ince doğranmış kuru soğan iyice ovulup, çıkan su ayrılır.
  • Unlu, zeytinyağlı krep kıvamındaki karışımın yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır.
  • İnce bir kat olarak yayılan otların üzerine lor veya küp küp doğranmış peynirler serpilir.
  • Unlu, zeytinyağlı karışımın kalanı otların üzerini kapatacak şekilde dökülür.
  • Tepsiye zeytinyağı gezdirilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 40-50 dakika kızarana kadar pişirilir.

36 yorum:

  1. Bol otlu bol lezzetli bir tarif,ellerinize sağlık.Nefis olmuş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğiniz otlarla,peynir veya lor kullanılarak yapılabiliyor, sınırlaması olmayan tariflerden :)

      Sil
  2. Ah! Güzel İzmirim ve onun güzel, becerikli hanımefendileri. :) mevsiminiz geldi. Bahar ve Ege'nin tadına doyulmaz otları. Ne mutlu size, orada yaşıyorsunuz. Bahar bitmeden geleceğim İzmir'e;) ve bütün takibimdeki izmirli blog yazarı arkadaşlarıma uğrayacağım.;))) Çalkamayı da atlamam, tatmak için kapını çalabilirim.;))) sevgiler Nergisciğim. Ellerine, emeklerine sağlık, ne kadar lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel haber Nilgün İlgün'cüğüm, geleceğinizde mutlaka önceden haberimiz olsun, görüşelim, otlar bitmeden çalkama yapalım :)Sevgilerimle.

      Sil
  3. Ben bu tarz tarifleri çok beğeniyorum. Ilk fırsatta denicem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin, umarım tadını da beğenirsiniz :)

      Sil
  4. İlk kez gördüğüm bir tarif ,çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egenin geleneksel tatlarından, sıcak sıcak çok güzeldir :)

      Sil
  5. Bu sene daha yapamadım. Hafta sonu karışık ot alayımda hemen yapayım . Ellerine sağlık çok severim bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Otların da tam zamanı Sevilay'cığım, size de afiyetler olsun.Sevgilerimle.

      Sil
  6. Değişik bir lezzet olmuş :)

    YanıtlaSil
  7. Harika bir tarif. Antalya da yasasam da gonlum Egede. Elinize saglik ilk firsatta yapacagim ama kuru sogansiz. Sevgiler.Neslihan Pakel il

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru soğan yerine biraz daha taze soğan da ekleyebilirsiniz, size de kolay gelsin.sevgilerimle.

      Sil
  8. Galiba egede yaşıyorsunuz çok güzel :)
    Tarif de harika gözüküyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.İzmir'de yaşıyorum.Sevgiler.

      Sil
  9. İsmi ilginçmiş :) Ben çanakkaleliyim bizde böyle otlardan salatalar börekler yaparız eminim bu çok lezizdir :) Ellerinize Sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çanakkale'de Kuzey Ege sayılır :) yemeklerimiz benzer tabii, belki sizde ki adı farklıdır.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  10. çok harika görünüyor, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. İlk kez gördüğüm bir tarif. Keşke egede yaşasam dedirtiyor insana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar zengin flora içinde Ege'de yaşamak özellikle yemek bloggerleri için gerçekten ayrıcalık gibi :)

      Sil
    2. Misir unu ile yapilir milas bolgesinindir caykima:))

      Sil
    3. Egenin hemen her yerinde benzer isimlerle yapılıyor sanıyorum.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık Nergiz hanımcım en en en sevdiğim yemek kategorisinde ilk sıralarda :)) öyle hafif ve lezzetli ki, buzdolabım da ot kaynıyorken hemen işe koyulsam iyi olacak ;)
    Sevgiler çokça..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum.Bizim gibi ot sevenler için çok güzel bir tarif, ben de bu günlerde sıkça yapıyorum.Sana da kolay gelsin :)

      Sil
  13. bol ot olduğundan tam da ege lezzet ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece ıspanak, taze soğan vs. ile de çok güzel oluyor.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  14. Bu adı ilke kez duyuyorum ama içerik tanıdık. çok güzel bişey bu . ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Adı belki farklıdır ama tadı güzel :)

      Sil
  15. İşte tam baharlık, bol otlu, çay yanı nefis bir tarif.
    Bu otlara ulaşmam zor olsa da, çoğunu hiç yememiş olsam da bayılıyorum bunlarla yapılan tariflere.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın sadece ıspanak veya pazıyla bile güzel oluyor, bence bir deneyin.Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  16. Elinize sağlık, nefis görünüyor (:

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık, kullandığınız tepsi ölçüsü nedir? Büyük fırın tepsisi için uygun mu bu miktar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.25x35 santimlik bir tepsi kullandım.Zaten kolay pişmesi için ince bir börek oluyor.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...