Kapari Turşusu Nasıl Yapılır
Karpuz Kapari Karpuzu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
Bu yaz bir doğa yürüyüşü sırasında yollar, duvarlar boyunca hemen her yerde kendi kendine yetişmiş kaparileri görünce daha önce satın aldığımız kapari turşusunu bu yıl kendim denemek istedim. Ben kapari meyvelerini temmuz ayı ortalarında keşfedince turşumda biraz geç kaldı ve çoğunluğu kapari karpuzu da denilen büyük boy meyvelerinden yaptım. Hazır aldığımız turşulara göre kendi yaptığımızın tadını daha çok beğendiğimizden önümüzdeki yıl mayıs haziran aylarında buralarda olur da zamanında biraz daha fazla miktarda toplayabilirsem, çiçek tomurcuklarından ve taze filizlerinden de turşusunu yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler: - 1 kilogram kadar kapari meyvesi
- 1 litre içme suyu
- 1,5 yemek kaşığı salamura tuzu
- 1 çay bardağı elma sirkesi
Yapılışı:
- Kapariler dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
- Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
- Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
- Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir.
- Tatlanıp acısı giderilen kaparilerin suyu süzülüp, büyüklüklerine göre ayrı ayrı kavanozlara paylaştırılır.
- Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
- Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
- Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtünceye kadar sirke doldurulur.
- Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
- İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir.
İlk defa görüyorum.
YanıtlaSilYabani olarak kendi kendine yetişiyor ve belki de algıda seçicilik olsa gerek son günlerde her yerde kapari görüyorum :)
SilÇok severim :)
YanıtlaSilBiz de hazır aldığımız kapari turşularından daha çok beğendik :)
Sil