1 Kasım 2012 Perşembe

ÇITIR ÇİKOLATALAR

Çıtır çikolata tarifi
Kirpi çikolata tarifi
Tel şehriyeli çikolata tarifi
Kadayıflı çikolata tarifi
      Bu tarif daha önce yemeyenlerin, bilmeyenlerin aklına gelmeyecek malzemelerden yapılmış çıtır çıtır çok hafif bir çikolata. Aslında bilinen adı kirpi çikolata ama her şeyi hizaya sokma isteğimden dolayı onlar da kalıba girdiler ve değişik bir şey oldular. Siz tarife sadık kalıp, kirpi çikolata yapmak isterseniz çay kaşığı ile alıp yağlı kağıt üzerinde katılaşana kadar bekletmeniz yeterli ama benim gibi dağınık tarifleri bile toparlama eğiliminiz varsa küçük kurabiye veya çikolata kalıplarına koyup, şekilli çikolatalar çıkartarak ikram edebilirsiniz. Ben bunları bayram için yaptım ama öncesinde yayınlamaya zamanım olmadı. Çikolata için bayramı beklemeye gerek yok diyenlerdenseniz, her zaman yapabilirsiniz. Bayram için çok miktarda yapacak olunca, yarısını da ev halkının yiyeceğini düşünerek, blok halinde satılan 2,5 kilogramlık kuvertür çikolatalardan kullandım. Çikolataların bir kısmını tel şehriye, bir kısmını da kadayıf kullanarak yaptım. Tel şehriye ile yaptıklarım daha çıtır çıtır, kadayıflılar ise daha yoğun çikolatalı oldu.
     Çikolata kestiğimiz kesme tahtasının kullanılmamış olması veya sadece bu tür tariflerde kullanılması gerekiyor. Çünkü, soğan gibi kokular çok çabuk çikolataya sinebiliyor. Çikolata benmari usulü eritiliyor yani çikolatayı koyduğumuz sos kabının altına daha geniş içi su dolu bir kap konularak, altta kaynayan suyun buharı ile çikolatanın erimesi sağlanıyor. Eriyen çikolatanın suya hiç değmemesi, yanmaması gerekiyor. Çikolata ile şehriye veya kadayıfı karıştırıp, şekil verdikten sonra bir süre buzdolabında bekletilip, donduktan sonra tekrar buzdolabına koymaya gerek kalmadan ikram edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 1 su bardağı tel şehriye 
  • 160 gram (2 adet 80 gramlık ) bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı:
  • Tel şehriye derin bir tencerenin içine konulur.
  • İki yemek kaşığı pudra şekeri eklenir.
  • Kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılıp, kavrulur.
  • Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
  • Şehriyeler istenirse biraz parçalanıp, küçültülür.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
KADAYIFLI ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:
  • 250 gram çiğ taze kadayıf 
  • 240 gram (3 paket 80 gramlık) bitter çikolata 
Yapılışı:
  • Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
  • Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
  • Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
  • Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
  • Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

51 yorum:

  1. Günaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Ne kadar güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ,aslında çok fazla emek harcamadan güzel çikolatalar yapılabiliyor :)

      Sil
    2. Bayildim telsehriye daha kolay gibi simdi yaskadayifi bulamicam sehriyeylede güzel olur dimi

      Sil
    3. Normal kadayifta olurmu

      Sil
  2. evet biliyorum bu lezzeti Temmuz Tuzbiber dergisi için de hazırlamıştım ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Devletşah'ın tarifinde görmüştüm.Seninkini atlamışım,en kısa zamanda bakacağım :(
      Sevgiler.

      Sil
  3. Hey Allah ım, ne akıl.
    Süper.
    Eline sağlık.

    Hayran anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler akıl bana ait değil,ben kadayıflısını yaptım ama eminim onu da önceden yapanlar olmuştur.Sevgiler.

      Sil
  4. süper bir tarif:)))Bunların içinde portakal kobukları da hayal ettim ben ama çok severim de kokusunu.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben de bundan sonrakileri cevizli,fındıklı yapsam diye düşünmüştüm.Portakal da iyi fikir :)

      Sil
  5. ellerine sağlık çok farklı olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Bayıldım ben bunlara. Bir pasta süslemesinde görmüştüm tel şehriyeyi, pastanın üzerine kuş yuvası yapıyorlardı çok hoşuma gitmişti.Çikolatası da süper olmuş.Ellerine sağlık,sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ,evdekiler de çok beğendik.Burcu'cuğum o kuş yuvasını ben de gördüm,yapılacaklar arasına aldım :)

      Sil
  7. Merhaba,
    Ellerinize sağlık bu tarif bende de var ama henüz deneme fırsatım olmadı.Görüntü çok güzel:))

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar yaratıcı,süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Değişik bir tarif,denemelere uygun malzeme,tadı da güzel.Sevgiler.

      Sil
  9. tel kadayıfla deniz ürünlerini çalışıyorum beraber. ama bu gerçekten dehşet Nergis!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem'ciğim,ben de bir ara tavuk şinitzeli kadayıfla kaplayıp,kızartıyordum o da güzel oluyordu.
      Ama bence de çikolatası en güzeli.

      Sil
    2. karidesleri sarıyorum kadayıfa sonra salatalara dekor oluyor ama bu seninki feci!

      Sil
  10. Eline sağlık canım.Ben de gözüme kadayıflısını kestirdim.Şehriyeler eskisi gibi değil eskiden ince oluyordu sanırım kavurdun mu çiğnenecek gibi oluyordu.Ama son senelerde şehriyeleri çok sert mi yapıyolar ne çiğnerken çok kıtır oluyolar.Onun için ben kadayıflıyı yapayım diyorum hem çok kolay da yapımı :))) teşekkür tarif için :D

    YanıtlaSil
  11. Cevver'ciğim,ben de kadayıflısını daha çok sevdim ama kim yediyse şehriyelisini daha çok beğendi.Şehriyelileri kalıba koyup,biraz bastırınca kırılıyorlar ve o sertlikleri parçalanınca fazla kalmıyor.Yapımı bence de çok kolay ve değişik denemelere uygun.Sana da şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  12. adi da guzelmis ,tadi da guzeldir eminim.ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  13. Ben kadayıfta karar kılmıştım şimdi sen şehriyeli deyince kafam karıştı. Ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kekik'ciğim,sizin ev ahalisi de bizimkiler gibi çikolataseverse her türlüsü güzel.Bence ikisini de deneyip karar vermek daha doğru olur herhalde :)
      Sevgiler.

      Sil
  14. Ne güzel kirpi gibi olmuş bu çikolatalar böyle Nergisçim, ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım,beğenmene sevindim.Bilinen adı kirpi çikolataymış zaten :)

      Sil
  15. aa hiç duymadım görmedim
    süper bir teknikmiş

    ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Gerçekten çok kolay ve inanılmaz hafif,lezzetli çikolatalar oldu.Sevgiler.

      Sil
  16. Çok güzel fikir, ellerinize sağlık.
    Her ikisi de alışkanlık yapacak kadar cezbedici.
    Ağız tadınızın bozulmaması dileğiyle, mutlu bayramlar.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sare'ciğim ,gerçi tarif benim fikrim değil yıllar önce Devletşah yapmıştı ben hatırlatmak istedim ama gerçekten alışkanlık yapacak bir tarif .Size de iyi bayramlar...

      Sil
  17. mutlaka yapacağım, harika bir fikir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bayramı beklemeden arada yapıyorum :) Sevgilerimle.

      Sil
  18. Çok ilginç bir tarifmiş denemek gerek :)

    YanıtlaSil
  19. İki tarifte çok değişik ama kadayıflısını sanki denemek daha kolay gibi. Çok şirinler, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de kolay aslında ama tadı konusunda herkesin öncelikleri farklı oluyor :) Teşekkür ederim, sevgilerimle.

      Sil
  20. süper... bunu kızım için keçiboynuzu unu ile yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım o hali de güzel olur :) Size de kolay gelsin, kızınıza afiyetler olsun.Sevgilerimle.

      Sil
  21. Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Afiyetle tüketilsin inşallah. Sevgiler..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, inanın çerez gibi bir şey oluyor ve çok çabuk tüketiliyor :) Sevgiler.

      Sil
  22. denemek isterim bir ara saadetin dediği gibi minik katkılar hoş olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle kahvenin yanında çok güzel bir atıştırmalık ve seveceğini düşünüyorum Hatice' ciğim :)

      Sil
  23. Şehriyeli ve kadayıflı çikolata hiç düşünemezdim doğrusu ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadayıf neyse de, tel şehriye benim de hiç aklıma gelmezdi herhalde :)

      Sil
  24. Ne ilginç ama nefis görünüyor, denemek lazım (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk yaptığımda misafir için az bir miktar yapmıştım sonra o kadar beğenildi ki iki kilogram çikolatadan yaptım, lezzeti hakkında belki bir fikir verir :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...