Çıtır çikolata tarifi
Kirpi çikolata tarifi
Tel şehriyeli çikolata tarifi
Kadayıflı çikolata tarifi
Bu tarif daha önce yemeyenlerin, bilmeyenlerin aklına gelmeyecek malzemelerden yapılmış çıtır çıtır çok hafif bir çikolata. Aslında bilinen adı kirpi çikolata ama her şeyi hizaya sokma isteğimden dolayı onlar da kalıba girdiler ve değişik bir şey oldular. Siz tarife sadık kalıp, kirpi çikolata yapmak isterseniz çay kaşığı ile alıp yağlı kağıt üzerinde katılaşana kadar bekletmeniz yeterli ama benim gibi dağınık tarifleri bile toparlama eğiliminiz varsa küçük kurabiye veya çikolata kalıplarına koyup, şekilli çikolatalar çıkartarak ikram edebilirsiniz. Ben bunları bayram için yaptım ama öncesinde yayınlamaya zamanım olmadı. Çikolata için bayramı beklemeye gerek yok diyenlerdenseniz, her zaman yapabilirsiniz. Bayram için çok miktarda yapacak olunca, yarısını da ev halkının yiyeceğini düşünerek, blok halinde satılan 2,5 kilogramlık kuvertür çikolatalardan kullandım. Çikolataların bir kısmını tel şehriye, bir kısmını da kadayıf kullanarak yaptım. Tel şehriye ile yaptıklarım daha çıtır çıtır, kadayıflılar ise daha yoğun çikolatalı oldu.
Çikolata kestiğimiz kesme tahtasının kullanılmamış olması veya sadece bu tür tariflerde kullanılması gerekiyor. Çünkü, soğan gibi kokular çok çabuk çikolataya sinebiliyor. Çikolata benmari usulü eritiliyor yani çikolatayı koyduğumuz sos kabının altına daha geniş içi su dolu bir kap konularak, altta kaynayan suyun buharı ile çikolatanın erimesi sağlanıyor. Eriyen çikolatanın suya hiç değmemesi, yanmaması gerekiyor. Çikolata ile şehriye veya kadayıfı karıştırıp, şekil verdikten sonra bir süre buzdolabında bekletilip, donduktan sonra tekrar buzdolabına koymaya gerek kalmadan ikram edebilirsiniz.
TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
Malzemeler:TEL ŞEHRİYELİ ÇITIR ÇİKOLATA
- 1 su bardağı tel şehriye
- 160 gram (2 adet 80 gramlık ) bitter çikolata
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- Tel şehriye derin bir tencerenin içine konulur.
- İki yemek kaşığı pudra şekeri eklenir.
- Kısık ateşte pudra şekerini yakmadan, şehriyeler ve şeker karamelize olana kadar sürekli karıştırılıp, kavrulur.
- Ocağın altı kapatılıp, şehriyeler soğumaya bırakılır.
- Şehriyeler istenirse biraz parçalanıp, küçültülür.
- Benmari usulü eritilmiş çikolata ile şehriyeler iyice karıştırılır.
- Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
- Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
Malzemeler:
- 250 gram çiğ taze kadayıf
- 240 gram (3 paket 80 gramlık) bitter çikolata
- Kadayıf didiklenip, fırın tepsisine yayılır.
- Yakmadan, ters yüz edilerek altın sarısı olana kadar fırınlanır.
- Kadayıf soğuduktan sonra benmari usulü eritilmiş çikolata ile iyice karıştırılır.
- Çay kaşığı ile alınıp, yağlı kağıt üzerine dizilir veya şekilli küçük kalıplara bastırarak yerleştirilir.
- Bir süre buzdolabında bekletilerek, servis edilir.
Günaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Ne kadar güzel ve leziz görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
Teşekkürler ,aslında çok fazla emek harcamadan güzel çikolatalar yapılabiliyor :)
SilBayildim telsehriye daha kolay gibi simdi yaskadayifi bulamicam sehriyeylede güzel olur dimi
SilNormal kadayifta olurmu
Silevet biliyorum bu lezzeti Temmuz Tuzbiber dergisi için de hazırlamıştım ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilBen Devletşah'ın tarifinde görmüştüm.Seninkini atlamışım,en kısa zamanda bakacağım :(
SilSevgiler.
Hey Allah ım, ne akıl.
YanıtlaSilSüper.
Eline sağlık.
Hayran anne Çiğdem
Teşekkürler akıl bana ait değil,ben kadayıflısını yaptım ama eminim onu da önceden yapanlar olmuştur.Sevgiler.
Silsüper bir tarif:)))Bunların içinde portakal kobukları da hayal ettim ben ama çok severim de kokusunu.....
YanıtlaSilAslında ben de bundan sonrakileri cevizli,fındıklı yapsam diye düşünmüştüm.Portakal da iyi fikir :)
Silellerine sağlık çok farklı olmuş.
YanıtlaSilTeşekkürler,sevgiler.
SilBayıldım ben bunlara. Bir pasta süslemesinde görmüştüm tel şehriyeyi, pastanın üzerine kuş yuvası yapıyorlardı çok hoşuma gitmişti.Çikolatası da süper olmuş.Ellerine sağlık,sevgiler:))
YanıtlaSilBen de ,evdekiler de çok beğendik.Burcu'cuğum o kuş yuvasını ben de gördüm,yapılacaklar arasına aldım :)
SilMerhaba,
YanıtlaSilEllerinize sağlık bu tarif bende de var ama henüz deneme fırsatım olmadı.Görüntü çok güzel:))
Teşekkürler,bence denemelisiniz :)
SilNe kadar yaratıcı,süper.
YanıtlaSilTeşekkürler.Değişik bir tarif,denemelere uygun malzeme,tadı da güzel.Sevgiler.
Siltel kadayıfla deniz ürünlerini çalışıyorum beraber. ama bu gerçekten dehşet Nergis!
YanıtlaSilÖzlem'ciğim,ben de bir ara tavuk şinitzeli kadayıfla kaplayıp,kızartıyordum o da güzel oluyordu.
SilAma bence de çikolatası en güzeli.
karidesleri sarıyorum kadayıfa sonra salatalara dekor oluyor ama bu seninki feci!
SilEline sağlık canım.Ben de gözüme kadayıflısını kestirdim.Şehriyeler eskisi gibi değil eskiden ince oluyordu sanırım kavurdun mu çiğnenecek gibi oluyordu.Ama son senelerde şehriyeleri çok sert mi yapıyolar ne çiğnerken çok kıtır oluyolar.Onun için ben kadayıflıyı yapayım diyorum hem çok kolay da yapımı :))) teşekkür tarif için :D
YanıtlaSilCevver'ciğim,ben de kadayıflısını daha çok sevdim ama kim yediyse şehriyelisini daha çok beğendi.Şehriyelileri kalıba koyup,biraz bastırınca kırılıyorlar ve o sertlikleri parçalanınca fazla kalmıyor.Yapımı bence de çok kolay ve değişik denemelere uygun.Sana da şimdiden afiyet olsun :)
YanıtlaSiladi da guzelmis ,tadi da guzeldir eminim.ellerine saglik.
YanıtlaSilTeşekkürler,biz beğendik ama :)
SilBen kadayıfta karar kılmıştım şimdi sen şehriyeli deyince kafam karıştı. Ellerine sağlık canım sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Kekik'ciğim,sizin ev ahalisi de bizimkiler gibi çikolataseverse her türlüsü güzel.Bence ikisini de deneyip karar vermek daha doğru olur herhalde :)
SilSevgiler.
Ne güzel kirpi gibi olmuş bu çikolatalar böyle Nergisçim, ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım,beğenmene sevindim.Bilinen adı kirpi çikolataymış zaten :)
Silaa hiç duymadım görmedim
YanıtlaSilsüper bir teknikmiş
ellerinize sağlık
sevgiler
Teşekkürler.Gerçekten çok kolay ve inanılmaz hafif,lezzetli çikolatalar oldu.Sevgiler.
SilÇok güzel fikir, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHer ikisi de alışkanlık yapacak kadar cezbedici.
Ağız tadınızın bozulmaması dileğiyle, mutlu bayramlar.
Sevgiler.
Teşekkür ederim Sare'ciğim ,gerçi tarif benim fikrim değil yıllar önce Devletşah yapmıştı ben hatırlatmak istedim ama gerçekten alışkanlık yapacak bir tarif .Size de iyi bayramlar...
Silmutlaka yapacağım, harika bir fikir...
YanıtlaSilBen de bayramı beklemeden arada yapıyorum :) Sevgilerimle.
SilÇok ilginç bir tarifmiş denemek gerek :)
YanıtlaSilBeğeneceğinizi umuyorum :) Sevgilerimle.
Silharika.ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler.
Silİki tarifte çok değişik ama kadayıflısını sanki denemek daha kolay gibi. Çok şirinler, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİkisi de kolay aslında ama tadı konusunda herkesin öncelikleri farklı oluyor :) Teşekkür ederim, sevgilerimle.
Silsüper... bunu kızım için keçiboynuzu unu ile yapmalıyım
YanıtlaSilUmarım o hali de güzel olur :) Size de kolay gelsin, kızınıza afiyetler olsun.Sevgilerimle.
SilEllerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Afiyetle tüketilsin inşallah. Sevgiler..:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, inanın çerez gibi bir şey oluyor ve çok çabuk tüketiliyor :) Sevgiler.
Sildenemek isterim bir ara saadetin dediği gibi minik katkılar hoş olur.
YanıtlaSilÖzellikle kahvenin yanında çok güzel bir atıştırmalık ve seveceğini düşünüyorum Hatice' ciğim :)
SilŞehriyeli ve kadayıflı çikolata hiç düşünemezdim doğrusu ..
YanıtlaSilKadayıf neyse de, tel şehriye benim de hiç aklıma gelmezdi herhalde :)
SilNe ilginç ama nefis görünüyor, denemek lazım (:
YanıtlaSilBen ilk yaptığımda misafir için az bir miktar yapmıştım sonra o kadar beğenildi ki iki kilogram çikolatadan yaptım, lezzeti hakkında belki bir fikir verir :)
Sil