30 Nisan 2012 Pazartesi

PONPON KURABİYE

Ponpon kurabiye tarifi
Ponpon kurabiye nasıl yapılır
Krema dolgulu kurabiye tarifi
     Yıllar önce bu kurabiyelerden yediğimde, içindeki boşluğun nasıl oluştuğunu ve kremayı nasıl koyduklarını çok merak etmiştim.Şırınga gibi bir aletle doldurulduğunu düşünmüş, tarifini öğrenince bu kadar basit olduğuna inanamamıştım.Hamurun pişerken çatlayıp, içinden kremasının çıkmaması için, bezeleri elimizle avuç içi büyüklüğünde orta kısmı kalın, kenarları daha ince kalacak şekilde açmak gerekiyor.Biraz oyalayıcı olmasına rağmen, zamanla el alışıyor ve sonunda ortaya güzel kurabiyeler çıkıyor.Ben içine kakaolu krema koydum.Kakaolu krema yerine, mısır nişastası miktarını arttırarak sade krema da yapabilir, isterseniz içine çikolata parçaları,fındık gibi değişik malzemeler de koyabilirsiniz.
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 7 çay bardağı un 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri  
  • 1 paket kabartma tozu 
Kreması:
  • Yarım litre süt 
  • 3 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası 
  • 9 yemek kaşığı tozşeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Kreması için, toz şeker, nişasta, kakao karıştırılır.
  • Süt eklenir, sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuması için bırakılır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, yoğurt, kabartma tozu, pudra şekeri ve un yoğurulup, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri kapatılıp, dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenen hamur, otuz adet bezeye ayrılır.
  • Bezeler elimizde avuç içi büyüklüğünde açılır.
  • Her bezenin içine, birer tatlı kaşığı soğumuş kremadan konulup, kapatılır.
  • Kurabiyelerin ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 30-40 dakika kurabiyelerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

28 Nisan 2012 Cumartesi

HAYVANLAR ALEMİ KURABİYELERİ

Royal ıcıngli kurabiye tarifi
Royal ıcıngli kurabiye nasıl yapılır
Hayvan şeklinde kurabiye nasıl yapılır
    Değişik boyutlarda ki  hayvan ve çiçek kalıplarını kullanarak yaptığım kurabiyeleri royal ıcıng hazırlayıp, pastel tonlarda renklendirdim.Renklendirdiğim kurabiyelerin ana hatlarını göz önüne alarak, siyah royal ıcıng ile kontur çektim.Ayrı ayrı gruplar halinde kompozisyonlar oluşturunca, çocuk kitaplarında ki resimlere benzediler.Aslında her kompozisyon ayrı ayrı paketlenebilirdi ama ben hepsini renk uyumlarına göre, siyah düz bir tabak üzerine yerleştirip, dökülmemesi ve dış etkenlerden korunması için jelatinleyip kordela ile yanlarından bağladım.Kurabiye hamuru ve royal ıcıng için daha önce yaptığım tarifi kullandım.
     Tabakta ki kalplere gelince, iki büyük kalp evin annesi ve babası, orta büyüklükte ki evin küçük kızı Firuze, o minicik kalp ise o güzel aileye yeni katılan minik bebek İbrahim için...Dilerim kalpleri hep bir arada ve mutlulukla atar.
                
                                         Köpekler,Çam ağaçları ve Kelebekler
                                         Kelebek,Anne ve Yavru Fil,Çam Ağaçları
                                         Kelebek,Çam Ağaçları ve Ördek ailesi
                                         İnekler,Koyunlar,Kelebekler ve Çam Ağaçları
                                         Çiçekler,Çam Ağaçları,Kelebekler,Sincap,Salyangoz ve Kirpi
                                         Çam Ağaçları,Çiçekler,Kelebekler ve Tilkiler
                                         Hayvanlar Alemi Kurabiyelerinin paketlenmiş hali

27 Nisan 2012 Cuma

KUZU GÖBEĞİ (MOREL) MANTARI DOLMASI

Kuzu göbeği mantarı 
Morel mantarı
Kuzu göbeği mantarı dolması tarifi
Kuzu göbeği ( Morel ) mantarı dolması nasıl yapılır
     Çocukluk yıllarımda; köylü kadınlar yağmurlardan sonra topladıkları çeşit çeşit mantarları, pazarda küfeler dolusu satarlardı.Annem de tanıdığı, güvendiği satıcılardan değişik mantarlar alır; onları kavurur, kızartırdı.Bu sayede kuzu göbeği, melki (çıntar) çeşit çeşit lezzette mantarlar yerdik. Sonra yıllarca, bu lezzetlerden yoksun kalmayayım diye mevsiminde Ankara'ya koli ile değişik mantarlar gönderdiler ama mantara doymak bilmediğimden, gözümün önünden küfeler dolusu melkiler hiç gitmedi :) Geçen günlerde artık pazarlarda kuzu göbeği mantarı göremiyorum deyince, (artık nasıl bir özlemle söylediysem) teyzem gelirken bir torba dolusu kuzu göbeği mantarı alıp gelmiş. Ben de fırsatı kaçırmayıp, kuzu göbeği mantarı dolması yaptım.
Malzemeler:
  • 25 adet iri kuzu göbeği mantarı 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı kışlık domates 
  • 1 adet küçük kuru soğan 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Karabiber, nane, tuz 
Yapılışı:
  • Mantarların iri olanları ayrılır.
  • Topraklı kök kısımları kesilir, toprakları temizlenerek yıkanır.
  • Dolma içi hazırlanıp, çok az ateşte çevrilir.
  • Sap kısımları kesilen mantarın içinde ki boşluğa hazırlanan dolma içi  doldurulur.
  • Tencereye yerleştirilen buharda pişirme aparatının üzerine, hazırlanan dolmalar yerleştirilir.
  • Tencereye su eklenerek, dolmalar suya değmeden yarım saat kısık ateşte pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

26 Nisan 2012 Perşembe

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI

Deniz börülcesi salatası tarifi
Deniz börülcesi salatası nasıl yapılır
     Deniz kıyısına yakın yerlerde iyotlu topraklarda yetişen; deniz suyunda bulunan pek çok mineral ile birlikte bünyesinde tuz da barındıran deniz börülcesinin sosuna tuz eklemeden, biraz diri kalacak şekilde haşladıktan sonra içindeki sert dalları sıyırıp, zeytinyağı, sarımsak ve limon suyu ile hazırladığınız sosunu yenileceği zaman ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 demet deniz börülcesi 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3 diş sarımsak 
Yapılışı:
  • Deniz börülcelerinin topraklı dip kısımları kesilip, temizlenir.
  • Bol su ile birkaç defa diplerinde toprak, çamur kalmayana kadar yıkanır.
  • Sirkeli su içinde biraz bekletilir.
  • Derin bir tencerede kaynayan suyun içinde 10-15 dakika hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Haşlanan deniz börülcelerinin renginin yeşil kalması için, süzülüp soğuk suyun içine atılır.
  • Süzgece alınıp, tekrar süzdürülür.
  • Deniz börülceleri kök kısımlarından tutularak içinde ki sert dallar tek tek sıyrılıp, atılır.
  • Servis tabağına alınan deniz börülcelerinin üzerine zeytinyağı, limon suyu ve dövülmüş sarımsak ile yapılan sos yenileceği zaman dökülür.
  • Bitki yeterince tuzlu olduğu için, tuz eklenmez. 

21 Nisan 2012 Cumartesi

GÜL BUKETİ

Gül kurabiye buketi tarifi
Kurabiyeden kırmızı gül buketi nasıl yapılır
Royal ıcıng tarifi
Royal ıcıng nasıl yapılır
     Yaklaşık bir yıl önce Oktay Ağa'mın doğum günü için yaptığım bu kurabiyelerimi, en sonunda yapım aşamaları ile birlikte yayınlayabiliyorum. Royal ıcıng ile renklendirdiğim bu kurabiyeler, doğum günü dışında  pek çok mutlu gün de, hatta hasta ziyaretlerinde bile gidebilecek bir buket diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mısır nişastası
  • 3 su bardağı un 
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 250 gram tereyağı
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hazırlanan hamurun üzeri örtülerek, bir iki saat dinlendirilir.
  • Hamur merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Açılan hamur yuvarlak  kurabiye kalıpları veya çay bardağının ağzı ile kesilir.
  • Değişik boyutlarda güller yapmak isterseniz, farklı çaplarda yuvarlaklar kesilir.
  • Her gül için, beş adet yuvarlak hamur ayrılır.
  • İlk hamur rulo yapılır.
  • Ondan sonra ki hamurlar, rulonun farklı yönlerine gelecek şekilde yerleştirilir.
  • Hepsi yerleştikten sonra, tam ortasından parmağımızla orta kısmı incelecek şekilde bastırılır.
  • İncelen kısımdan bıçak ile kesilip, iki adet gül elde edilir.
  • Yaprak uçları elimizle biraz inceltilip, gül şekli verilir.
  • Aralarda kalan hamurlardan da, güllerin yeşil yaprakları kalıp yardımı ile veya elimizle kesilir.
  • Güllere ve yapraklara parçalamamaya çalışarak çöp şiş geçirilir.
  • Çöp şişlerle birlikte, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kontrol edilerek yarım saat kadar pişirilir.
  • Soğuyan kurabiyeler tepsiden alınıp, royal ıcıng ile renklendirilir.
  • Güller ve yapraklar kuruduktan sonra, çiçekçilerden alınan kağıtlar ile buket şekli verilip, süslenir. 
Royal ıcıng malzemeleri:
  •  Yarım yumurtanın akı   
  •  1 su bardağı pudra şekeri  
  •  3-4 damla limon suyu   
  •  Güller için kırmızı,yaprakları için yeşil gıda boyası
Royal ıcıng yapılışı:
  • Yumurta akı ile pudra şekeri mikser yardımıyla beyazlaşıp pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpılır.
  • Birkaç damla limon suyu eklenir.
  • Kırmızı ve yeşil renk için iki ayrı kaba ayrılır.
  • Gıda boyası çok az eklenip, karıştırılır.
  • Kuruyup kullanımının zorlaşmaması için üzeri kapatılarak kullanılmalıdır.
  • İstenen renkler elde edildikten sonra, bir fırça yardımı ile güller ve yapraklar boyanır.



10 Nisan 2012 Salı

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Geçmiş olsun kurabiyeleri tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi
     Nisan ayı nerede ise yarıyı buldu, ben fırsat bulup yazamadım. Önce eskiden beri çok sevdiğim, tanıdığım en pozitif insanlardan Şennur bir operasyon geçirdi. Hep gülen yüzü biraz bulutlansa da eminim çok kısa zamanda eski günlerine dönüp, sağlığına kavuşacak. Hastanelerin çoğu canlı çiçek kabul etmiyor, ben de ona götürmek istediğim çiçeklerden; güllerden, nergislerden papatyalardan, karanfillerden kurabiyeler yaptım. Tabii bir de bundan sonra nazar değmesin diye nazar boncuklu kurabiyeler...Şennur'cuğum bundan sonra da kahkahaların eksik olmasın, yüzün hep gülsün, hastalıklar senden uzak olsun, en kısa zaman da sağlığına kavuşmanı diliyorum.  






9 Nisan 2012 Pazartesi

VAMPİR VE ŞATOSU PASTA

Şeker hamurundan doğum günü pastası tarifi
Vampir ve şato pastası nasıl yapılır                                 
     Son yıllar da vampirli filmler, yayınlar çok popüler oldu. Oğlumun eksantrik şeylere olan ilgisinin, bu konuya kayıtsız kalması düşünülemezdi.Hatta popüler olmadan çok önce bile vampirler ilgisini çeken bir konuydu.İlgisi nedeni ile epey önce yapmayı düşünmüş, farklı şehirlerde oturduğumuz için, taşıma güçlüğü nedeni ile yapamamıştım.Biraz geç kalınmış olsa da bu sene ki pastasını böyle yaptım ama geçen sürede oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, ona vampir figürlü pasta dışında ayrıca bir de vegan pasta yaptım. Salatalar, falafel, patatesli sigara böreği, soya sütü ile çilekli, kivili mini tartlar ve doğum günü pastası yapıp vegan bir menü oluşturmaya çalıştım.
     Canım oğlum, güzel yavrum, gözümün ışıltısı artık koca bir adam, dilerim nice doğum günlerini mutlulukla, sağlıkla hep beraber kutlarız.

                                             Nerede olursan ol
                                             İçerde, dışarda, derste, sırada
                                             Yürü üstüne üstüne
                                             Tükür yüzüne celladın
                                             Fırsatçının, fesatçının, hayının
                                             Dayan kitap ile, dayan iş ile
                                             Umut ile, sevda ile, düş ile
                                             Dayan rüsva etme beni
                                             Gör, nasıl yaratılırım
                                             Namuslu genç ellerinde
                                             Kızlarım, oğullarım var
                                             Her biri vazgeçilmez
                                             Cihan parçası
                                             Kaç bin yıllık hasretimin koncası
                                             Gözlerinden gözlerinden öperim
                                             Bir umudum sen de
                                             Anlıyor musun.
     Oğullarımız ve kızlarımız hepimiz için vazgeçilmez ve umutlarımız da onlarda olduğundan mı yoksa bu mısralar oğluma yazılmış gibi olduğundan mı bilmem Ahmet Arif'in bu şiirini ne zaman okusam aklıma oğlum gelir.Ne mutlu ki, çoğu zaman şartlar onu ve dolayısı ile bizi  zorlasa da, mısralarda ki gibi bir genç oldu.Nice yıllara umut ile, sevda ile...
 

  Vegan kek tarifi araştırmalarım sonunda Lama Mutfakta'nın denediği kek tarifini kullandım. Pasta kreması yerine de uyarladığım muhallebi tarifimi...Pek umudum yoktu ama herkes tarafından beğenilen ve hayvansal hiç bir ürün kullanılmayan bir pasta yapmayı başardım.Doğum gününde veya diğer günlerde pasta yemek isteyen veganlar için,


VEGAN PASTA
Kek malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı un  
  • 1,5 su bardağı şeker 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1 su bardağı soğuk su 
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Un, şeker, vanilya, kakao ve tuz geniş bir kapta karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı, soğuk su ve sirke eklenir.
  • Malzemeler kaşık veya tel çırpıcı ile iyice karıştırılır.
  • Küçük kelepçeli yuvarlak kek kalıbı yağlanıp, karışım içine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Kekin piştiği kürdan batırılarak kontrol edilir.
Muhallebi Malzemeleri:
  • 1 su bardağı soya sütü 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı fındık 
Yapılışı:
  • Un, nişasta ve kakao iyice karıştırılır.
  • Soya sütü ve su yavaş yavaş ve sürekli karıştırılarak eklenir.
  • Muhallebi gibi pişirilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Soğumuş kek iki eşit kata ayrılır.
  • Arasına hazırlanan ılık muhallebi ve  irice dövülmüş fındıklar yayılır.
  • En üste kalan muhallebi yayılıp, bütün ve dövülmüş fındıklar ile süslenir.
  • Bir kaç saat buzdolabında dinlendirilip, servis edilir.  

    1 Nisan 2012 Pazar

    MUZLU SÜT - MUZLU MİLKSHAKE

    Muzlu süt tarifi
    Muzlu milkshake tarifi
    Muzlu ballı süt nasıl yapılır
         Son günlerde nereye baksam tezgahlar dolusu muz görüyorum, hem de küçük küçük, kokulu Anamur muzlarından...Besleyici değeri çok fazla olan muzları mevsimi geçmeden sık sık tüketmek lazım diye düşünerek kendimiz için muzlu süt ve bal, vegan oğlum için de soya sütü ve esmer şeker kullanarak hiç kimsenin hayır diyemeyeceği bir içecek yapıyorum.
    Malzemeler:
    • 2 adet muz 
    • 3 su bardağı süt veya soya sütü
    • 1 yemek kaşığı bal veya esmer şeker 
    • Tarçın
     Yapılışı:
    • Muzlar soyulur.
    • Üzerine bal veya esmer şeker eklenip blender yardımıyla iyice parçalanır.
    • Süt veya soya sütü de eklenip köpük köpük olana kadar karıştırılır.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...