22 Haziran 2012 Cuma

KEREBİÇ

Kerebiç tarifi
Kerebiç nasıl yapılır
     Antakya'nın mutfağı, mozaik müzesi, hoşgörü kültürü hep ilgimi çekmiş, yıllarca hep görmek istediğim şehirler arasında yer almıştı.Nihayet geçen sene gidip gezme olanağım oldu.Gerçekten eski tarihi dokusundan, kültüründen çok etkilendim.Sadece özgün mutfağını görmek için bile gitmeye değer bulduğum bu şehirde ben kırmızı et yemediğim için, pek çok yemeğin tadına bakamadım ama o kadar değişik mezeler, tatlılar vardı ki, her gün yiyecek değişik bir şeyler buldum.Dönüşte kirece yatırılmış balkabağı tatlısı, kerebiçler, kömbeler, künefeler, çöven otundan yapılmış köpükler, kişnişler, humus unu, nar ekşisi, zahter, kekik, biber çeşitleri, kerebiç ve kömbe kalıpları; kısaca yeme içme adına ne gördüysem alarak döndüm. Aldıklarıma bakınca sadece görmeye değil, yemeye içmeye gitmişim :) Kalıplarımı kullanarak yaptığım kerebiçlerin üstüne çöven otunun kökünden beyaz bir köpük dökülüp öyle yeniyor ama o zaman yaptığım kerebiçlerin fotoğraflarını çekmemişim ne yazık ki... Getirdiğim köpükleri de bitirince kerebiçlerim köpüksüz oldu mecburen. Kalıpları aldığımda kerebiç tarifi vermişlerdi ama içinde o kadar yağ vardı ki, ben daha hafif olduğunu düşündüğüm başka bir tarifle yaptım.
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un  
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, hamur yapılır.
  • Hamurun üzeri örtülüp, dinlendirilir.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle açılır.
  • Açılan hamurun ortasına cevizli karışımdan konulup, kapatılır.
  • Yuvarlanan kurabiye kerebiç kalıbına bastırılıp, hafifçe vurularak düşmesi sağlanır.
  • Şekil verilen kurabiyeler, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, pembeleşene kadar 30-40 dakika pişirilir.

7 yorum:

  1. Antakya'ya bir daha gidebilirsem mutlaka bu kalıptan alacağım.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık arkadaşım çok güzel olmuşlar ben de de aynı kalıplar var deneyeceğim sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar,
    Antakya ve benzer illerin mutfakları benim de her zaman ilgimi çeker.
    Bir arkadaşımın hediye ettiği kerebiçi ben kullanamadım bir türlü.
    Sebebi kerebiçin içine koyduğum hamuru çıkarmakta zorlanarak hazırladım.Bu seferde pişince şekilleri kayboldu:)
    Sizinkiler çok güzel olmuş,ellerinize sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. denenecekler listesine alınmıştır efendim!

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim.Antakya nedendir bilmem hep ilgimi çekti.Gerrçekten çok değişik bir mutfak kültürü var.Kalıpları doldurup biraz sertce vurunca kolay çıkıyorlar.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık bir antakyalı olaraktan tam not verdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Antakya'lıdan tam not almak beni mutlu etti :) Çok teşekkürler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...