Karabaş otu reçeli tarifi
Karabaş otu reçeli nasıl yapılır
Karabaş otu çiçeği reçeli tarifi
Çiçek reçeli nasıl yapılır
Bitki bilimciler tarafından elli mucizevi bitki arasında gösterilen yabani lavanta da denilen karabaş otu;ne kadar kullanılırsa iyi gelir yada yazılanların ne kadarı gerçektir bilinmez ama hakkında o kadar çok olumlu şeyler yazılmış ki...Diğer otlardan farklı olarak kolera hastalığına karşı kullanılması için Sultan Abdülmecit tarafından çıkarılmış fermanı varmış, yani ferman padişahınsa, dağlarda kendi kendine yetişen karabaş otları da bizimdir :) Bu kadar çok faydası olan bir otu mutlaka değerlendirmek gerekir diye düşünerek, önce Karaburun'da yediğim otun uç kısımlarının ve çiçeğinin birlikte kullanıldığı reçelden, daha sonra da sadece ucundaki mor çiçeklerinden reçelini yaptım. Karaburun'da yediğim reçelin kendine has tadı ve kokusu benim damak tadıma çok uymasa da, çiçeklerini teker teker ayıklayarak yaptığım reçelin hem tadı hem de çiçek çiçek görüntüsü bence çok daha güzel oldu.Karabaş otunun diğer kısımlarını ise, mucizevi gücüne inanarak kurutup, bitki çayı olarak demlemek için ayırdım.
Malzemeler:
- 4 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı karabaş otunun çiçekleri
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Çiçekler zedelenmeden kopartılıp, yıkanır.
- Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınıp, koyulaşana kadar kaynatılır.
- Reçel koyulaşınca çiçekler de eklenir.
- Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
bu bitkiiyi biliyorum ama tadını çok merak ettim şuan
YanıtlaSilÇiçeğinden yapılan reçeli ben daha çok beğendim ama diğeri de fena değil :) Sevgilerimle.
SilÇiçek halini bildiğim ama reçel halini yeni öğrendim.ellerine sağlık aslında adını çok merak ettim???????
SilBen çiçek halini daha çok sevdim,uçları ile birlikte yapılınca kendine özgü bir acımsılık var gibi geldi ama genellikle kahvaltı edilen mekanlarda o haliyle sofraya geldiğine göre o halini de beğenenler var demek ki,damak zevki kişiden kişiye değişiyor,denemek lazım :)
SilBloğ aleminde daha neler öğreneceğim bakalım.. :)Çok güzel ve değişik. Bilgiler için özellikle çok teşekkürler. Karabaş otunu bilirdim fakat simi ile ilgilenmemişim. Böylece bu yararlı ota hayatımızda daha fazla yer vermem gerek.
YanıtlaSilİlk defa Karaburun da yemiştim bir de ben yapayım dedim :) Gerçekten çok faydaları olan bir otmuş reçel,çay artık nasıl tüketebilirsek :) Sevgilerimle.
SilHic denemedim, duymadim, cok degisik , görüntüsüde güzel, hemde yararli daha ne istenir, elleriniz dert görmesin
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.İzmir'in dağı taşı çiçek olunca reçelleri de çiçekli,ben de yeni gördüğüm şeyleri yapabildiğim kadarı ile denemeye çalışıyorum.Sevgilerimle.
SilBen de cayini severim.held demlendikten sonra limon sikinca pembeye donen morumsu renge bayilirim.recelini denemem lazim.Elaine saglik Nergiscim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Petek'ciğim,ben de kışın bitki çaylarına birer tutam da olsa karıştırıyorum,şifa niyetine :) Umarım reçelini de beğenirsin,sevgilerimle.
SilDoğada olan her bitkinin bir amacı vardır zaten. Bende bitki çayıma bir ekleme daha yapayım. tesekkürler,bana yeni bir bitki daha tanıttığın için. Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Şeniz'ciğim karabaş otu hakkında yazılanları okuyunca bir değil bir çok amacı var bence :) Umarım yazılanlar doğrudur,sevgilerimle.
SilElinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilElinize sağlık, değişik bir reçel, tadını da merak ettim doğrusu, sevgiler
YanıtlaSilUcundaki mor çiçeklerden yaptığım reçeli daha çok sevdim, diğeri hafif acımsı kendine has bir tadı var, gerçi herkesin damak zevki farklı :) Teşekkürler, sevgiler.
SilElinize sağlık, hem lezzetli, hem de şifalı :) Biz İzmirde her sene çıkıp dağlardan toplarız. Çok derde devadır :)
YanıtlaSilMahzun Prenses'ciğim ben de İzmir'deyim, karabaş otlarını da Urla Çeşmealtı' ndan toplamıştım :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silİlk kez duydum ilginçmiş ama görüntü çok güzel olmuş ya teşekkürler paylaşım için ♥
YanıtlaSilÇiçek çiçek sunumu çok hoş geliyor bana da :) Teşekkür ederim, sevgiler.
SilBen bu bitkiyi ilk defa duydum. Ancak çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilGenelde kurutulmuş çay olarak bilinip kullanılıyor, reçeli sadece buralarda yapılıyor sanıyorum.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilÇok değişik bir reçel olmuş hiç duymamıştım sizin sayenizde öğrenmiş oldum ellerinize sağlık afiyet olsun.
YanıtlaSilBirbirimizden değişik şeyler öğrenmek blogların en güzel tarafı zaten, teşekkür ederim.sevgiler.
Silİlk kez duydum bu reçeli . Ilginc geldi tadını da çok merak ettim. Ellerinize sağlık. Sevgiler
YanıtlaSilİzmir Karaburun'da çiçek reçelleri çok yapılıyor, bir de karabaşotunun çiçeklerinden yapayım diye düşündüm.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilKarabaş otunu bilirdim ama reçelini hiç duymamıştım ellerinize sağlık reçel olabileceği hiç aklıma gelmezdi...
YanıtlaSilKarabaş otunun uç kısımlarından reçel yapılıyor, onun da kendine has bir tadı oluyor, çiçeğinin reçelini ben de daha önce hiç görmedim :) Teşekkürler.
SilBu çiçeği de reçelini de sayenizde öğrenmiş oldum.....ellerinize sağlık.....
YanıtlaSilAslında, en azından çay olarak içilen kurutulmuşunu mutlaka görmüşsünüzdür, çünkü Ankara'da bile aktarlarda bulunurdu.Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Sililk defa gördüm ve de duydum
YanıtlaSilellerinize sağlık tadını da merak ettim açıkcası
Keşke tattırabilme olanağımız da olsa değil mi :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silçayının tadını pek sevmemiştim ama..reçelini çok merak ettim..
YanıtlaSilUçlarından yapılan reçeli de çayın tadına yakın ama çiçeğinin reçeli daha hafif oldu.Sevgiler.
SilBen şu an mordoğandayım Karaburuna bağlı biraz önce komşum yapmış karabaş otu çiçeği reçelibanada getirdi bende her yıl yapıyorum. az önce topladım bu akşam yapacağım şiddetle tavsiye ediyorum, Akciğer rahatsızlığı olanlara tavsiye ediyorum. Top kısmındanda yapmıştım fakat acı olmuştu, sadece çiçeğinden tavsiye ederim, Toplu kısmından acısız yapanlar var bir usulü varmış bilen varsa yazarsa sevinirim
YanıtlaSil