Bacana tarifi
Bacana nasıl yapılır
Bacina tarifi
Ege bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gelecek kuşaklara da tanıtmak ve gün yüzüne çıkarmak amacıyla bu yıl ilk defa 6-8 Haziran tarihlerinde ''Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali'' düzenleniyor. Kaybolan lezzetler denilince benim de aklıma çocukluk yıllarımızda anneannemin evde ki malzemelerle yaptığı, sıcak sıcak yediğimiz bacana yemeği geldi. Sanıyorum unutulmuş ki, bu yemekle ilgili internette hiç bir bilgiye rastlayamadım ama ben hatırladığım kadarıyla yazayım unutulmasın istedim.Yemeğin üzerine parça etli, tavuklu, peynirli, domatesli, kıymalı, tarhanalı ve bamyalı olarak yapılan sosların tercihinde damak zevki kadar ekonomik durumda etkenmiş sanıyorum. Aslında bu yemek kıyma soslu yapıldığında dana kıyması kullanılıyor ama biz et yemediğimizden kıymalı sos için, ben bu tarifte soya kıyması kullandım.
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı neneşte (buğday nişastası)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 su bardağı su veya tavuk suyu
Yemeğin yapılışı :
- Derin bir tencerede su kaynatılır.
- Un ve nişasta eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Koyulaşan bulamaç biraz yüksekten servis tabağına dökülür.
- Üzerine tercih edilen sos dökülüp, sıcak olarak servis edilir.
Peynirli sos malzemeleri :
Domatesli sos malzemeleri :
- 1 adet domates
- 1 adet acı sivri biber
- 1 adet küçük kuru soğan
- Maydanoz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Kıymalı sos malzemeleri :
- 100-200 gram kıyma
- 1 adet domates
- 1 adet acı sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- Maydanoz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Tarhanalı sos malzemeleri :
- 3 yemek kaşığı tarhana
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Peynirli sos yapılışı :
- Peynir ufalanıp, tavada 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile kavrulur.
Domatesli sos yapılışı :
- İncecik kıyılan kuru soğan ve sivri biber zeytinyağında çevrilerek pembeleştirilir.
- Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Kıymalı sos yapılışı :
- İncecik kıyılan piyazlık kuru soğan, sivri biber ve kıyma rengi değişene kadar kavrulur.
- Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Tarhanalı sos yapılışı :
- Tavada çok az zeytinyağında tarhana kavrulup yemeğin üzerine dökülür.
Adı da çok ilginçmiş. sunumlar nefis görünüyor canım ellerine sağlık.
YanıtlaSiltarifleri bugüne taşımak da ayrıca harika.
Lezzetlerimiz kaybolmasın Hatice'ciğim :) Teşekkür ederim,sevgiler.
SilÇok değişik ve farklı bir lezzet ama harika görünüyor.Tadınıda çok merak ettim.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilAslında arabaşına benzer bir tarif ama sosları farklı,yapılışı da çok kolay.Teşekkür ediyorum,sevgiler.
SilNergizciğim günaydın yayınladığım yayınlar okuyucu listesinde görünmüyor neden acaba yardımcı olabilirmisiniz.
YanıtlaSilBlog yazıyorum ama teknik konuları bilmiyorum aslında,okuyucu listesi neresi baktım göremedim,benim blogda mı görünmeli acaba...Gülo'cuğum bu konuda yardımcı olamam sanıyorum :(
Silİlk defa gördüm. Kayıt altına almak lazım. Elinize sağlık.
YanıtlaSilÇok bilinen bir tarif değil Aslı'cığım, unutulmasın dedim :) Çok teşekkürler.
Silne güzel harikasın
YanıtlaSilÇocukluğumuzun tarifinin bu günlere kadar ulaşmasına bir katkım olursa ne güzel.Çok teşekkür ediyorum,sevgiler.
Silfarklı bir lezzet. Katı bir çorba çerkezlerin yemeklerien benziyorsanki.. ortada sosla birlikde ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇorba gibi değil aslında,katı beşamel yada muhallebi kıvamlı bir yemek,teşekkür ederim canım,sevgilerimle...
SilKonuyu hortlattim ama bu yemek bölgeden bolge çok değişik tarzlarda yapılıyor Balıkesir için örnek vermem gerekir ise
YanıtlaSilDaha koyu bir kıvamda tereyağ un tuz olarak hamur kavrulur esmerlesinceye kadar daha sonrasında irmik helvasından biraz yumuşak olucak şekilde kivamlanir sonrasında 2 kaşık yardımı ile su ile ıslatılarak lokma lokma kesilir Yamaha dizilir sonrasında Gönen e özgü kelle peyniri ile yağ da kızartılır ufak parçalar halinde ve üstüne dökülür saygilarla
Benim tarifim anneannemin yaptığı gibi ama demek aramızdaki bir kaç kilometre bile tariflerde fark yaratabiliyor :) Size de afiyet olsun, sevgiler...
SilÖncelikle tşkler bacana hamurunu yapacaktım ama aklımda kalmamış babam çok sever annem yapardı bizde etli kuru bamya kullanılır. hafta sonu babama süpriz yapatyım dedim tarifi bulunca çok sevindim iyiki bi internete bakayım olmaz ama bellide olmaz demiştim:)
YanıtlaSilTarifin işe yaradığına sevindim umarım babanızın aradığı lezzettedir. Sevgilerimle.
Sil