Enginar yaprağı yemeği tarifi
Enginar yaprağı nasıl pişirilir
Pirinçli enginar yaprağı nasıl pişirilir
Enginar saplarının yanlarından çıkan yapraklarının bağlanmış halde satıldığını görüp, pazarda ki satıcıya nasıl yapılacağını sorunca ''herkes yapamaz'' cevabını almıştım. Aradan bir yıl geçti, enginar mevsimi geldi gene satılmaya başladı.Nasıl pişirileceğini gene sordum, gene ''onu herkes yapamaz '' cevabını alınca bu defa ısrarcı oldum ve nihayet tarifini alabildim. Ben satıcının bana tarif ettiği şekliyle pişirdim belki başka şekillerde de pişirenler vardır ama ben araştırmama rağmen enginar yapraklarının pişirilmesi ile ilgili bir tarif bulamadım. Sonuç olarak, yapılışı da tadı da çok özel bir şey değilmiş ama ben biraz meraktan biraz da enginarın pişirmediğim hali kalmasın diye bir de bu halini pişirdim.
Malzemeler:- 1 bağ enginar yaprağı
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 4 - 5 yemek kaşığı pirinç
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
- Enginar yaprakları iyice yıkanır.
- Kökten çıkan yaprağın sert dal kısımları bırakılır, uçtaki yaprakları atılır.
- Dış kısmında ki sert lifli kısım bıçak yardımı ile soyularak temizlenir.
- İç kısmı ise kabakları kazıdığımız gibi kazınıp,temizlenir.
- İki üç parmak kalınlığında kesilip, limonlu su içine konulur.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
- Küp küp doğranmış domatesler de yağda biraz çevrilir.
- Enginar yaprakları, pirinç ve tuzu eklenir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayana kadar pişirilir.
yatılı olunca annemin yemeklerini özledim :) enginar çekti canım gece gece ellerinize sağlık.
YanıtlaSilbu arada anneler gününüzü kutlarım :)
sevgiyle.
Çok teşekkür ederim.Öğrencilikte aileden uzakta hiç sevmediğin yemekleri bile canı ister insanın :) Ben de gece gece üzüldüm canını istettim diye,ne yapsam, hangi şehirdesin, yemekten bir tabak alıp gelsem mi :) Sevgilerimle.
SilNeden yaprakları attınız. Yapraklar kullanılamaz mı?
YanıtlaSilGaziantep'ten selamlar...
Aslında sadece yaprakların uç kısmını kullanmadım.Her ne kadar sap gibi görünse de bunlarda enginarın yaprakları, gerçi enginarların saplarını zaten atmıyoruz ve değişik şekillerde değerlendiriyoruz. Bloğumun etiketler kısmından enginarlı tariflere girerek bakabilirsiniz.İzmir'den de selamlar.
SilAnnem saplarını ve çiçek kısımlarını ve burasının da cicek yspraklarını koyar. Dıştaki sert yapraklarını atar, sonra onların sert olan uç yapraklarını da keser,içinde ki tüylü kısımlarını çıkarır, parmak kalınlığında keser, havuç sovan limon suyu zeytinyağı ekler ve pisirir.6, 7 tane enginardan yapar.Suyunu bol koyar, kalan pişmiş yemeğin üstüne yarım bardak bulgur yada pirinç koyup bir daha pisirir cok güzel olur tavsiye ederim. Çoğunlukla yemek tariflerinde çiçek kısmının göbeğini kullanıyorlar ve enginar yabana gidiyor, izmir de enginar 30, 40 cm sapı ile satılır ve herşeyi değerlendirilir. Ayıklanan sert yaprakları bile yıkanıp az kurutulur ve saklanır, daha sonra suda kaynatılıp içilir. Deneyin afiyet olsun
SilYaprak deyince herkes farklı. Benim merak ettiğim enginar meyvesi değil. Meyvenin çanak yaprakları değil.Meyveyi besleyen asıl yapraklar. Ben tazesinden yaptım tadı acı oldu.
Silsevgili kardeşim, yaprak sapları kenar yapraklarından temizlendikten sonra köke yakın olan yerlerindeki kırmızı mor zarı da bıçak yardımıyla soyulur temizlenip tuzlu suda yarım saat bekletilir. tekrar yıkayıp düdüklüye konur üzerine yarım limon suyu sıkılarak 20-25 dk düdüklüde haşlanır. çıkartılıp tekrar süzülür acı suyu bu arada çıkar. bir bardak kaynatma suyundan alınarak geri kalan suyu dökülür. tencereye yağ sogan koyup kavurulur. kuşbaşı et koyup biraz daha kavurulur. üzerine domatesi verilerek enginar sapları eklenir. biraz daha kavurarak üzerine ayırdığımız bir bardak kaynama suyundan eklenir ve yeteri kadar sıcak su ekledikten sonra karabiber ve tuz ilave edilerek 10 dk. pisirilir.
Silçok zahmetli bir yemek. annesinin yaptığı enginar sapı yemegini yemeyenler boşuna uğraşmasın. bunun lezzeti çocuk yaşta alanlar bilir. yoksa üstteki yorumlar gibi damak tadını bilmeyenler acı der. lezzetsiz der. ben yaptım süper oldu. aynen anamın pişirdiği gibi Rahmetlim NUR İÇİNDE YATSIN.
enginar tarifleri ile ilgili gezinirken tarifinize rastladım .Annem de yıllardır
YanıtlaSilçok güzel ve lezzetli bulduğumuz enginar yaprağı pişirir evimizde , bu tarifin bir özelliği var , yaprakların sadece üçgenimsi öz kısımlarını kullanmak yaprakların tüylü kısımları atılıyor ( siz bunu doğru yapmışsınız) bir de asıl önemli olan ayıkladığınız bu özleri baştan limona değdirmeyin asla acılaşır ayıklayıp kaynamış suda iyice haşlamak gerekir. Haşlanmış yaprakları devamında aynı diğer enginar yemeklerini pişirirken yaptığımız gibi zeytinyağlı veya etli istediğiniz usulde kullanabilirsiniz . tadı harika olur çok hafif ve az bilinen bir yemektir daha çok muhacirler yapar. Sevgilerimle , ellerinize sağlık.( Ahenk )
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Ahenk hanım, başta da yazdığım gibi bu yemeği pek bilen yok sanıyorum ben de ısrar edip satıcıdan öğrenmiştim :) Sevgilerimle.
SilBiz nazillide bunu çok pişiririz . Bizim bu yemekte olmassa olmazımız dere otudur. Çok yakışıyor. İçinde et olmassa çok lezzetli gelmiyor
SilBiz et yemediğimiz için böyle pişirdim ama bir daha yaparsam mutlaka dereotu koyacağım :) Çok teşekkürler.
SilNohutta eklerseniz hafif limon miss
SilÖnerileriniz için çok teşekkürler
Siltarif için çok teşekkürler. :) Yine mevsimi geldi Enginar şahane bir gıda. tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Ama ben çiğ çiğde enginarı çooooook seviyorum :) tavsiye ederim. bol limon bide enginar
YanıtlaSilBence de her haliyle güzel :) Sevgilerimle.
SilEnginar cok geç tanimis biri olarak geçen senelerime cok üzülüyorum izmirde tanıdım ve cok severek yiyorum tarifleriniz mükemmel sizi yeni tanıdım bu tarifide deniycem Teşekkürler
YanıtlaSilHaklısınız pek çok yerde enginar bilinmiyor ve satılmıyor biz de yıllarca enginar satılmayan yerlerde yaşadığımızdan şimdilerde iki günde bir değişik enginar yemekleri yaparak arayı kapatmaya çalışıyoruz :) Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :)
SilEnginarın olmazsa olmazı dere otudur.yeşil soğan da konur.bilgilerinize...ben aydın'lıyım selamlar...
YanıtlaSilNalan ....
Haklısınız dereotlu daha güzel olabilirdi ama yazdığım gibi tarif bana ait değil, bir daha yaparsam önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilFotoğraflar sap gibi görünüyor. Yaprağın neresini nasıl kullanacağımızı açar mısınız lütfen.
YanıtlaSilÜçüncü fotoğrafta görülen enginar kökünden çıkan yaprakların alt sert kısımları ayrılıp, ikinci fotoğraftaki gibi soyularak pişiriliyor.Pek bilinen bir tarif değil, enginarı bu haliyle bulmak da biraz zor ama gene de bulabilirseniz nasıl yapılacağına fotoğraflar yardımcı olur diye düşünüyorum.
SilSelamlar ben Fas'ta uzun süre kaldım ve bu şekilde pazarda çok gördüm bu bitkiyi. Ama ne olduğunu bilmiyordum. Çok yaygın ve her mevsim var. Orda geleneksel tajin yemeğine koyuyorlar. Etli veya etsiz. Enginar olduğunu çok sonra öğrendim. İnternette tarifleri var.
YanıtlaSilDemek Fas'ta da enginar yetişiyor, çok şanslılar :) Eğer yapmak isterseniz benim blogumda da şimdilik birbirinden farklı yirmi civarında enginar tarifi var,birinden birini beğeneceğinizi umuyorum.Sevgilerimle.
Siltarifinizi yeni gördüm aydın da yaşıyorum ilk kez enginar yaprağı yemeği pisiriyorum teşekkürler sevinç
YanıtlaSilBen de verilen tarif üzerine denemiştim, bu yemeği bilenlerin yukarıda ki yorumlarını da okuyarak pişirmenizi öneririm.Afiyet olsun, sevgiler.
SilYorumları okudum. Biraz zahmetli bir yemektir. Biz de önce haşlayıp sonra taze soğan ve dere otu ile pişiririz. Yemeğin lezzetini iave ettiğimiz limon tuzu veriri. Etsiz pişirmeyiz.
YanıtlaSilBilgilendirme için çok teşekkürler, et yemiyoruz da bir daha yaparsam dereotunu unutmayacağım :) Sevgilerimle...
SilEnginar dallarındaki yaprakların kullanım alanı varmı arkadaşlar...
YanıtlaSilYaprakları kurutup, çay olarak kullanabilirsiniz diye düşünüyorum.
SilSelam,benim bahçemde 70 kök enginarım var fakat bugün öğrendim,çok yaparım mevsiminde ama bu tarifi hiç yapmadım.Acaba haşlamadan buharda denesem acı olurmu
YanıtlaSilEnginarın dalları biraz sert oluyor ama sizinkiler taze yeni kopartılmış olunca buharda pişer mi bilemedim ama gene de biraz pişirmek gerekir diye düşünüyorum.
SilZar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu arada
YanıtlaSilZar gibi olan kabukları sıyırılmazsa acı oluyor.biz enginarı önceden haşlayıp sonra renkliyoruz. Haşladığımız suyunuda içine katıyoruz. Ayrıca kıyma dereotu taze soğan yaprağı ve limon mmm mis gibi oluyor egeliyim bu arada
YanıtlaSilYaprakların sap kısımları kullanılır. Biz üzerindeki morumsu zarı kullanılmamış bulaşık teli ile çok kısa sürede temizleriz.Bu zar iyi temizlenmezse acı olur.Eskiden acı olmasin diye tülbent e odun külü konup bağlanır.Haşlama suyuna atılırdı. Zeytinyagli yaparsak terbiyeli(un ve limonlu) , renksiz ,pirinçli ; etli yaparsak soganli domatesli yaparız. Şevket-i Bostan gibi kuzu etini çok yakıştırırız.
YanıtlaSil