29 Mayıs 2014 Perşembe

BACANA

Bacana tarifi
Bacana nasıl yapılır
     Ege bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gelecek kuşaklara da tanıtmak ve gün yüzüne çıkarmak amacıyla bu yıl ilk defa 6-8 Haziran tarihlerinde ''Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali'' düzenleniyor. Kaybolan lezzetler denilince benim de aklıma çocukluk yıllarımızda anneannemin evde ki malzemelerle yaptığı, sıcak sıcak yediğimiz bacana yemeği geldi.Sanıyorum unutulmuş ki, bu yemekle ilgili hiç bir bilgiye rastlayamadım.Yemeğin üzerine peynirli, domatesli, kıymalı ve tarhanalı olarak yapılan sosların tercihinde damak zevki kadar ekonomik durumda etkenmiş sanıyorum.Aslında bu yemeğin kıymalı sosunda dana kıyması kullanılıyor ama biz et yemediğimizden kıymalı sos için, ben bu tarifte soya kıyması kullandım.Siz de soya kıyması kullanmak isterseniz, yarım çay bardağı soya kıymasını sıcak su içinde bekletip, yumuşayınca elinizle sıkıp sosa ekleyerek kavurabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 4 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı neneşte (buğday nişastası)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı su veya tavuk suyu
Yemeğin yapılışı :
  • Un ve nişasta,un kokusu gidene kadar karıştırılarak yakmadan kavrulur.
  • Su veya tavuk suyu sürekli karıştırılarak una yedirilip,topaklanmamasına dikkat edilerek pişirilir.
  • Biraz yüksekten servis tabağına dökülür.
  • Üzerine kavrulmuş tercih edilen peynirli veya domatesli veya kıymalı veya kavrulmuş tarhanalı sos dökülüp,sıcak olarak servis edilir.
Peynirli sos malzemeleri :
  • 50 gram sepet peyniri 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Domatesli sos malzemeleri :
  • 1 adet domates
  • 1 adet acı sivri biber
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • Maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı sos malzemeleri :
  • 100 gram kıyma veya soya kıyması
  • 1 adet domates
  • 1 adet acı sivri biber
  • 1 adet kuru soğan
  • Maydanoz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz 
Tarhanalı sos malzemeleri :
  • 3 yemek kaşığı tarhana
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Peynirli sos yapılışı :
  • Peynir ufalanıp,tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavrulur.
Domatesli sos yapılışı :
  • İncecik kıyılan kuru soğan ve sivri biber zeytinyağında çevrilerek pembeleştirilir.
  • Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip,suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Kıymalı sos yapılışı :
  • İncecik kıyılan kuru soğan,sivri biber ve kıyma rengi değişene kadar kavrulur.
  • Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip,suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Tarhanalı sos yapılışı :
  • Tavada zeytinyağında tarhana kavrulur.

12 yorum:

  1. Adı da çok ilginçmiş. sunumlar nefis görünüyor canım ellerine sağlık.
    tarifleri bugüne taşımak da ayrıca harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lezzetlerimiz kaybolmasın Hatice'ciğim :) Teşekkür ederim,sevgiler.

      Sil
  2. Çok değişik ve farklı bir lezzet ama harika görünüyor.Tadınıda çok merak ettim.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında arabaşına benzer bir tarif ama sosları farklı,yapılışı da çok kolay.Teşekkür ediyorum,sevgiler.

      Sil
  3. Nergizciğim günaydın yayınladığım yayınlar okuyucu listesinde görünmüyor neden acaba yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog yazıyorum ama teknik konuları bilmiyorum aslında,okuyucu listesi neresi baktım göremedim,benim blogda mı görünmeli acaba...Gülo'cuğum bu konuda yardımcı olamam sanıyorum :(

      Sil
  4. İlk defa gördüm. Kayıt altına almak lazım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli bir bölge dışında pek bilinmeyen bir tarif ...Alaçatı kaybolan lezzetler festivali kapsamında bir arşiv oluşturulacak sanıyorum.Bu tarifi oraya gönderdim değer bulurlarsa kayıt altına alırlar herhalde :)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Çocukluğumuzun tarifinin bu günlere kadar ulaşmasına bir katkım olursa ne güzel.Çok teşekkür ediyorum,sevgiler.

      Sil
  6. farklı bir lezzet. Katı bir çorba çerkezlerin yemeklerien benziyorsanki.. ortada sosla birlikde ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba gibi değil aslında,katı beşamel yada muhallebi kıvamlı bir yemek,teşekkür ederim canım,sevgilerimle...

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...