10 Mayıs 2014 Cumartesi

ENGİNAR YAPRAĞI YEMEĞİ

Enginar yaprağı yemeği tarifi
Enginar yaprağı nasıl pişirilir
Pirinçli enginar yaprağı nasıl pişirilir
     Enginar saplarının yanlarından çıkan yapraklarının bağlanmış halde satıldığını görüp, pazarda ki satıcıya nasıl yapılacağını sorunca ''herkes yapamaz'' cevabını almıştım. Aradan bir yıl geçti, enginar mevsimi geldi gene satılmaya başladı.Nasıl pişirileceğini gene sordum, gene ''onu herkes yapamaz '' cevabını alınca bu defa ısrarcı oldum ve nihayet tarifini alabildim. Ben satıcının bana tarif ettiği şekliyle pişirdim belki başka şekillerde de pişirenler vardır ama ben araştırmama rağmen enginar yapraklarının pişirilmesi ile ilgili bir tarif bulamadım. Sonuç olarak, yapılışı da tadı da çok özel bir şey değilmiş ama ben biraz meraktan biraz da enginarın pişirmediğim hali kalmasın diye bir de bu halini pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 bağ enginar yaprağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 4 - 5 yemek kaşığı pirinç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Enginar yaprakları iyice yıkanır.
  • Kökten çıkan yaprağın sert dal kısımları bırakılır, uçtaki yaprakları atılır.
  • Dış kısmında ki sert lifli kısım bıçak yardımı ile soyularak temizlenir.
  • İç kısmı ise kabakları kazıdığımız gibi kazınıp,temizlenir.
  • İki üç parmak kalınlığında kesilip, limonlu su içine konulur. 
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Küp küp doğranmış domatesler de yağda biraz çevrilir.
  • Enginar yaprakları, pirinç ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak yumuşayana kadar pişirilir.

14 yorum:

  1. yatılı olunca annemin yemeklerini özledim :) enginar çekti canım gece gece ellerinize sağlık.
    bu arada anneler gününüzü kutlarım :)
    sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Öğrencilikte aileden uzakta hiç sevmediğin yemekleri bile canı ister insanın :) Ben de gece gece üzüldüm canını istettim diye,ne yapsam, hangi şehirdesin, yemekten bir tabak alıp gelsem mi :) Sevgilerimle.

      Sil
  2. Neden yaprakları attınız. Yapraklar kullanılamaz mı?

    Gaziantep'ten selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sadece yaprakların uç kısmını kullanmadım.Her ne kadar sap gibi görünse de bunlarda enginarın yaprakları, gerçi enginarların saplarını zaten atmıyoruz ve değişik şekillerde değerlendiriyoruz. Bloğumun etiketler kısmından enginarlı tariflere girerek bakabilirsiniz.İzmir'den de selamlar.

      Sil
  3. enginar tarifleri ile ilgili gezinirken tarifinize rastladım .Annem de yıllardır
    çok güzel ve lezzetli bulduğumuz enginar yaprağı pişirir evimizde , bu tarifin bir özelliği var , yaprakların sadece üçgenimsi öz kısımlarını kullanmak yaprakların tüylü kısımları atılıyor ( siz bunu doğru yapmışsınız) bir de asıl önemli olan ayıkladığınız bu özleri baştan limona değdirmeyin asla acılaşır ayıklayıp kaynamış suda iyice haşlamak gerekir. Haşlanmış yaprakları devamında aynı diğer enginar yemeklerini pişirirken yaptığımız gibi zeytinyağlı veya etli istediğiniz usulde kullanabilirsiniz . tadı harika olur çok hafif ve az bilinen bir yemektir daha çok muhacirler yapar. Sevgilerimle , ellerinize sağlık.( Ahenk )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim Ahenk hanım, başta da yazdığım gibi bu yemeği pek bilen yok sanıyorum ben de ısrar edip satıcıdan öğrenmiştim :) Sevgilerimle.

      Sil
  4. tarif için çok teşekkürler. :) Yine mevsimi geldi Enginar şahane bir gıda. tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Ama ben çiğ çiğde enginarı çooooook seviyorum :) tavsiye ederim. bol limon bide enginar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de her haliyle güzel :) Sevgilerimle.

      Sil
  5. Enginar cok geç tanimis biri olarak geçen senelerime cok üzülüyorum izmirde tanıdım ve cok severek yiyorum tarifleriniz mükemmel sizi yeni tanıdım bu tarifide deniycem Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız pek çok yerde enginar bilinmiyor ve satılmıyor biz de yıllarca enginar satılmayan yerlerde yaşadığımızdan şimdilerde iki günde bir değişik enginar yemekleri yaparak arayı kapatmaya çalışıyoruz :) Beğendiğiniz için çok teşekkür ederim, her zaman beklerim :)

      Sil
  6. Enginarın olmazsa olmazı dere otudur.yeşil soğan da konur.bilgilerinize...ben aydın'lıyım selamlar...

    Nalan ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız dereotlu daha güzel olabilirdi ama yazdığım gibi tarif bana ait değil, bir daha yaparsam önerilerinizi mutlaka dikkate alacağım :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  7. Fotoğraflar sap gibi görünüyor. Yaprağın neresini nasıl kullanacağımızı açar mısınız lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçüncü fotoğrafta görülen enginar kökünden çıkan yaprakların alt sert kısımları ayrılıp, ikinci fotoğraftaki gibi soyularak pişiriliyor.Pek bilinen bir tarif değil, enginarı bu haliyle bulmak da biraz zor ama gene de bulabilirseniz nasıl yapılacağına fotoğraflar yardımcı olur diye düşünüyorum.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...