Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.
Malzemeler:
- 10-15 adet bebek enginar
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 demet dereotu
- Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
- En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
- Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
- Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
- Küçük olanlar bütün olarak bırakılır.
- Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
- Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
- Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
- Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
- Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
- Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
- Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
- Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
- Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.
Eline sağlık canım çok seviyorum enginarın her türlüsünü...Size afiyet olsun sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Ben de en çok bu halini ve dolmasını seviyorum.
SilEnginarın her şeklini seviyorum ..Ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler Şeniz'ciğim,bence de her hali güzel.
SilEnginara bayılırım ellerinize sağlık. Bloğunuzu çok beğeniyorum tarifler harika. Takibe aldımmm....
YanıtlaSilSevgilerimle,
Bana da beklerim...:))
Nergisçim; bu enginarları pişirirken, hatta arkanı bile dönmemen ve gözünü tencereden ayırmaman gerekir, zira erir gider:)) Nefis gerçekten, ellerine sağlık arkadaşım:)
YanıtlaSilTeşekkürler Serap'cığım,hakikaten o kadar tazeydiler ki bir an da pişiverdiler.Aslında en basit yemek tarifinde bile dikkat edilmesi gereken bir püf noktası var. Sevgiler.
SilTam bir zeytinyağlı enginar tarifi, ellerine sağlık iyi hafta sonları..
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Hazır enginar mevsimindeyken her tarifi bir kez olsun yapmaya çalışıyorum ama bu en klasiği herhalde.Sevgiler.
Silbayılırım enginara her halinde yerim ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilenginarı çok seviyorum, o kadar güzel görünüyor ki.. elinize sağlık canım, sevgiler, bana da uğrarsanız sevinirim. sevgiler
YanıtlaSilTeşekkürler,bloğunuza uğrarım tabii :)
SilBu bölgede enginar sevmeyen yoktur herhalde,enginarında tam zamanı,taze taze.
Harika görünüyor. Ellerine sağlık. Tarlanın adresini verirsen ben de uğrarım :) Sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Kekiğim.Pamucak kavşağında Çetin Kültür Köyü yanında bir tarla.Tarladan toplamak da gerçekten çok zevkli :)
Silamaa çokk lezizz görünüyoor buu..:)
YanıtlaSilellerine sağğlık canım..
bula bilirsemm ilk fırsatta yapacağım inş...
sevgilerimle...
Çok teşekkürler Bir tutam kekik..Enginarın en kolay tarifi ama dediğiniz gibi bulunabilirse :) Sevgiler.
SilÇok severim enginarı, elinize sağlık. Böyle güzelliklere burada kolay ulaşabildiğimiz için şanslıyız :)
YanıtlaSilTeşekkürler Ege'ciğim.Gerçekten bu bölgede yaşamak,hele bizim gibi kaybedip tekrar bulmak büyük şans :)
SilNergiscim, yeni farkettim. Ne kadar taze, çıtır çıtır.
YanıtlaSilYemeğini de muhteşem yapmışsınız, ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...
Çok teşekkürle Sare'ciğim,gerçekten çok tazeydi,dediğim gibi üreticiden tüketiciye :)
SilSevgilerimle.
Clipso da ne kadar sürede pişmesi uygun olur. Su sıcak mı soğuk mu olmalı
YanıtlaSilClipso kullanmadığım için pişme süresini bilemiyorum,ayrıca enginarın tazeliği de süreyi etkileyeceğinden yumuşayana kadar kontrol ederek pişirebilirsiniz.Unun topaklanmaması için,suyun sıcak olmaması daha iyi olur.Sevgiler.
SilMerhaba, Kuşadası'ndan uzakta bir Ada'lı olarak annem nasıl yapardı, derken bulduğum harika bir tarif. Emeğinize sağlık, teşekkürler
YanıtlaSilEskilerde ne tarifler vardı, şimdilerde tam olarak hatırlayamadığımız ve zamanında bir yerlere yazmadığımıza pişman olduğumuz değil mi :( Umarım annenizin lezzetine yakın olmuştur, işe yaradığına sevindim.Sevgilerimle.
SilEnginari cok mundar etmisligim vardir,uzunzaman once pes edip ciğ yiyordum. Annem ot festivalinden almis getirdi nasil yapsam diye bakinirken tarifinizi gordum,cok da kolaymis☺️yaptim, yedik enfes oldu. Tesekkur ederim
YanıtlaSilTarifin işe yaradığına sevindim :) Size de afiyet olsun, sevgiler...
Silİlk defa bebek enginarı aldım pişirdim. Tarifiniz sayesinde çok güzel oldu. Teşekkür ederim ��
YanıtlaSilÇok sevindim, size de afiyet olsun.
Sil