5 Mart 2013 Salı

EBEGÜMECİ SARMASI

Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
     Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 5 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 2 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • İri ebegümeci yaprakları
Yapılışı:
  • Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
  • Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
  • Pirinç eklenerek, karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
  • Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
  • Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
  • Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
  • Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

20 yorum:

  1. Eline sağlık harika görünüyor daha önce hiç yapmadığım bir lezzet:)Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada değişiklik iyi oluyor,bence denemelisiniz :) Sevgiler

      Sil
  2. Ellerinize sağlık. Bir tane aldımmmm....:)

    YanıtlaSil
  3. pazıyı denedim ama bunu hiç denemedim ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her tür sarmayı sevdiğimizden arada bunu da yapıyorum ama pazı sarması da güzel olur.Sevgiler.

      Sil
  4. İsteyipte deneyemediğim bir tarif. Yaprakları küçük olanlar ile sarılmaz büyük olanlarda pişmez diye düşünmüşümdür hep görüntü çok hoşuma gitti ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkürler.Sarma için büyük yaprak olması şart,küçük yapraklar çok uğraştırır herhalde.Benim yapraklar nerede ise el ayası büyüklüğündeydi ama o kadar tazeydi ki,pişmesinde hiç bir sorun olmadı.Sevgiler.

      Sil
  5. Benim bu sarmayı mutlaka denemem gerekkk:))Ellerine sağlık canım..hiç denemedim ama mutlaka deneyeceğim:))sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarmayı seviyorsanız bence de denemelisiniz.Şimdiden kolay gelsin,afiyet olsun :) Sevgiler.

      Sil
  6. Ellerine sağlık ebegümecini çok severim ama sarmasını hiç yapmamıştım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembe Kekiğim,o kadar zengin bir arşivin var ki,senin de yapmadığın bir şeyler kalmış olmasına şaşırdım:) Sevgiler.

      Sil
  7. Nergizcim, Fb bakıp bakıp yutkunduğum dolmalar pek lezzetliler. Ellerine sağlık.
    Dün şanslı günümdü herhalde fotoğraf çekmek için gittiğimiz yerde arapsaçı ve gömeç topladım. İçini hazırlayıp hemen yapmak istiyorum.
    Keyifli bir tatil günü diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Sare'ciğim.Arapsaçı da artık tohumdan yetiştiriliyormuş,doğal halinde bulmak şans olmuş,afiyet olsun.Sana da güzel bir hafta sonu diliyorum,sevgiler.

      Sil
  8. ebegümecinin dolma saracak kadar büyük yapraklı olduğunu görmemiştim,ne leziz görünüyor,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Mehtap.Büyük boy ebegümeciler pazarda satılıyor hatta yürüyüş yolu boyunca da görüyorum ama aynı yerlerde köpekleri filan da gezdirdiklerinden toplamak istemiyorum.Tabii umarım pazardan aldıklarımız daha temiz yerlerden toplanıyordur.Sevgiler.

      Sil
  9. bu otu bılıyorum ama yemısliğim yok dogrusu tadı guzeldır zannımca ellerıne sağlık nergıs mevsımı cok güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeymuran.Sarması değilse bile yemeğini,kavurmasını,böreğini hatta çayını yapabilirsiniz,eminim bir şeklini olsun seversiniz.Sevgiler.

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Evet Özlemaki'ciğim,bu lezzeti en iyi bilenlerdensin :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...