Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.
Malzemeler:
- 1 bağ leylek gagası otu
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 su bardağı sıcak su
- Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
- Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
- Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
- Ilık olarak servis edilir.
Ben bir ot manyağı olarak bu otu bilmiyorum. Acaba yörelere göre değişen değişik adları olabilir mi? Örneğin Ege'de. Elinize sağlık, şimdi internette araştıracağım. Elinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkürler İlhan bey.Mutlaka değişik isimleri de vardır ama leylek gagası ve iğnelik otu bildiğim kadarı ile Ege bölgesinde kullanılan isimleri.Sevgiler.
SilBen de iğnelik diye biliyorum Nergis aba..
SilBol soğanla on numara olur :))
Evet Akif'ciğim,bence de on numara :)
SilKaradeniz'de bu ota benzeyen, kırıldığında çok güzel kokusu olan, bir ot var. İnekler bu otu pek sever ve yer. Kokusu fulspeed otsu-odunsu kokular parfümünün aynısı... Acaba sizin burada bahsettiğiniz ot da bu otmu?
SilArkadaşlar bende bir ot delisiyimdir, Türkiye'nin bir çok yerindeki yöresel otları denedim ama özellikle Muğla Datça'da bir yer var otlarının tadı hala damağımda kendileri toplayıp yaptıkları 30 a yakın ot mezesi vardı farklı günlerde gidip hemen hepsini tattım ve cidden çok başarılı buldum. şiddetle tavsiye ederim .
YanıtlaSilEskiden biz de topladığımız otlardan yapardık ama şehirde yaşayınca şimdilerde otları pazardan bizim yerimize toplayan köylü kadınlardan alıp, yapıyoruz :)
SilMerhabalar, bugün milas pazarından aldığım karışık otların içinde iğnelik de vardı ve ben ilk kez karşılaştığım bu otu nası ayıklarım bilmediğimden ellerime hep dikenleri battı, hala sızlıyor. Öylece bıraktım otları, siz nasıl temizliyorsunuz yardımcı olursanız çok sevinirim, güzel haftalar..
YanıtlaSilİğnelik yada leylek gagası olarak bilinen otun dikenleri olmaz, zaten tanınabilmesi için tariflerin altına pişmemiş pazardan aldığım hallerini de koyuyorum, eğer dikkat ederseniz dikenleri yok, acaba aldığınız otların içinde ısırgan veya dikenleri olan başka otlar mı vardı?
SilBugun topladim yeni tanistim ..hasladim zeytinyagli limonlu salatasini yaptim super ...
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
Silİğneliği, pırasa ve ısırgan otuyla birlikte kavurursanız daha lezzetli olur. Bizim buralarda ebegümeciyle de kavrulur. Ot kavurması ne olursa olsun mutlaka sarımsaklı yoğurtla muhteşem olur. Bağırsakları da yumuşatır. Afiyet olsun☺️
YanıtlaSil