Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Nasıl Yapılır
Çikolatalı Portakal Kabuğu Şekerlemesi Tarifi
Kalın kabuklu portakalların kabuğunu soyduktan sonra acı suyu çıkana kadar bir kaç defa suyunu her defasında yenileyerek haşladığınız bu kabuklardan portakal kabuğu reçeli, portakal kabuğu şekerlemesi yada keklerde ve kurabiyelerde kullanılmaya hazır halde bekletebileceğiniz portakal limon kabuğu şekerlemesi yapabilirsiniz. Özellikle kahve yanında ikram edilebilecek ister çikolatalı, isterseniz sade şekerli haliyle hafif acımsı, portakal kabuğu şekerlemelerinden yapmak isterseniz,
Malzemeler:
- 5 adet kalın kabuklu portakal
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 4-5 damla limon suyu
- 1 paket (80 gram ) bitter çikolata
- 1 kase toz şeker
Yapılışı:
- Portakal kabukları iyice yıkanıp, soyulur.
- İnce uzun şeritler halinde kesilen kabukların beyaz kısımları da çok derin olmayacak şekilde kesilip atılır.
- Kabuklar derin bir kaba konulup, bir gece önceden suyun içinde bekletilir.
- Süzülüp tencereye alınan kabuklar, üzerini geçecek kadar su ile bir taşım kaynatılır.
- Acısının çıkması için, bir kaç defa suyu değiştirilerek birer taşım kaynatılır.
- Suyu süzülüp tencereye alınan portakal kabuklarına su ve toz şeker eklenir.
- Şurup kıvamına gelince limon suyu da eklenip, kabuklar şeffaflaşıncaya kadar kaynatılır.
- Şuruptan alınan kabuklar tel ızgara üzerine sıralanıp kuruyuncaya kadar bekletilir.
- Çikolatalı portakal kabuğu şekerlemesi yapmak için; benmari usulü eritilen bitter çikolataya portakal kabuğu şekerlemeleri yarıya kadar birer birer batırılıp çıkartılır.
- Sade şekerli portakal kabuğu şekerlemesi için; yağlı kağıt üzerine toz şeker dökülüp, tam kurumamış portakal kabuklarının her yeri toz şekere bulanır.
- Portakal kabukları altına yağlı kağıt serilmiş ızgaranın üzerine dizilip, çikolataların donması beklenir.
- Portakal kabukları kuruduktan sonra kavanozda saklanır.
herzaman portakal ve çikolata uyumuna bayılırım linize sağlık :)
YanıtlaSilHaklısınız birbirini dengeleyen,yakışan uyumlu bir lezzet,teşekkürler.
SilNergis'cim, kahvenin yanında çok seviyorum.Eline sağlık.
YanıtlaSilBence de kahvenin yanına en güzel eşlikçilerden,hafif acımsı iç bayıltmayan bir tatlı.Teşekkürler Ihlamurcum.
SilReçelini yapıyordum ama bunu da denerim :) Teşekkürler.
YanıtlaSilBende reçelini,şekerlemesini yapıyorum hem güzel bir lezzet,hem de kabuklar işe yaramış oluyor :) Şimdiden afiyet olsun.
SilNergis hanımcım ben de sizin gibiportakal ve limon kabuklarına dayanamayanlardanım... Hatta bazı zamanlarda portakal kabuklarını güneşte kuruttuktan sonra rondoda ufalayıp keke, çaya, pastaya aroma niyetine kullanmak için kavanozlarda saklıyorum. Sitenizi dün Kuzu Butik Aysel'ciğim tavsiye etti ve bayıldım. Hem merhaba demek hem de beğenimi sunmak istedim...
YanıtlaSilManavgat'tan kocaman sevgiler
Evren
Teşekkür ederim Evren.Ben de keklere koymak için şekerlemesini yapıyorum.Her yerini değerlendirmek lazım,çok güzel koku veriyor gerçekten.
SilAysel'ciğime de çok teşekkürler,sevgiler.Araya mesafeler girse de, gözden uzak olsak da gönlünden uzaklaşmamışız demek ki :)
Portakal kabuğu kuruyuncaya kadar beklenir derken tamamen kuruması mı gerekiyor? İstanbul'da biraz zor acaba radyatör üstünde falan olur mu? O kadar güzel görünüyorlar ki bir portakal ve çikolata delisi olarak mutlaka yapmam gerektiğini düşündüm bir an. Elinize sağlık.
YanıtlaSilBir süre saklamayı düşünüyorsanız, tamamen kuruması gerekiyor İlhan bey.Ben oda sıcaklığında bir kaç gün içinde kurutmuştum ama siz isterseniz fırında kurutmayı deneyin.Şurup içinden çıkardıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yayıp, soğuttuğunuz kabukları 100 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika kadar fırınlarsanız önce yumuşak olsa da sonra sertleştiğinde ister o haliyle, ister şekere bulayarak, isterseniz çikolataya batırarak, kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.Gerçi biz de o kadar uzun süre durmuyor :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilTek kelime ile muhteşem.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, sevgiler.
SilSade kahve yanında çok güzel bir lezzet olur, ellerine sağlık Nergiscim
YanıtlaSilÖzellikle portakal çikolata uyumunu sevenler için Tülay'cığım :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilŞu anda yapıyorum inşallah başarılı ğolur
YanıtlaSilUmarım olmuştur :)
Sil