Zeytinyağlı lahana sarması tarifi
Lahana sarması nasıl yapılır
Lahana sarmasını annem çok güzel yapardı, ben de aynı onun yaptığı gibi yapmaya çalışıyorum ama belki de o zamanlar ılık ılık yenmeye hazır önümüze geldiğinden anne eli değmiş, o sarmaların tadını bir türlü bulamıyorum. Biraz el oyalayıcı bir iş olduğundan zaten sararken, tadına bakarken doyuyorum. Sarma için lahana alırken bastırdığınızda yumuşak ve çok sıkı olmayan lahanalardan almak gerekiyor ve bu özellikte ki lahanalar da genellikle çok büyük oluyor.Ben de lahananın uygun yapraklarını sarıyorum, kalanını ise coleslaw salatası veya lahana turşusu yaparak değerlendiriyorum.- 1,5-2 kilogram lahana
- 3 su bardağı pirinç
- 5-6 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 çay bardağı limon suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5-6 adet acı kurutulmuş biber
- Pirinç kaynar su içinde, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
- Kuru soğanlar incecik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
- Domates salçası eklenip, karıştırılarak kavurmaya devam edilir.
- Baharatları ve tuzu eklenir.
- İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve suyu süzülmüş pirinçler eklenerek karıştırılır.
- Lahananın sap kısmında ki sert yerleri çıkartılır.
- Büyük, derin bir tencerede tuz eklenmiş sıcak su içinde lahana bütün olarak haşlanır.
- Haşlanıp, yumuşayan lahana soğuyunca yaprak yaprak ayrılır.
- Kalın damarlı, sert kısımları kesilip çıkartılır.
- Avuç içi büyüklüğünde kesilen lahana yapraklarının içine bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, önce iki yanı içe doğru katlanarak rulo şeklinde sarılır.
- Tencerenin dibine kestiğimiz sert lahana parçaları ve kullanmayacağımız yırtık kısımlar yayılır.
- Bunların üzerine lahana sarmaları yan yana dizilir.
- Zeytinyağı, sulandırılmış domates salçası, limon suyu, tuz ve acı kuru biberler parçalanıp eklenir.
- Tencerede ki sarmaların üzerine bir iki parmak çıkacak kadar sıcak su eklenir.
- Sarmaların üzerine bir iki lahana yaprağı konulup, dolma taşı ile kapatılır.
- Tencerenin kapağı kapatılıp, su kaynayana kadar hızlı, su kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir.
- Bir saat kadar piştikten sonra ocaktan alınıp, tenceresinde soğuyana kadar bekletilir.
ellerine sağlık epeydir yemediğimi farkettim nefis görünüyor.
YanıtlaSilpirinçlere hiç güvenim kalmadı :( özellikle aldığın bir marka var mı canım.
Haklısın Hatice'ciğim,kime hangi markaya güveneceğimizi şaşırdık.Bakliyat ve pirinç de genellikle Reis marka alıyorum,umarım onlarla ilgili de kötü bir haber duymayız :(
Silİnş. canım. Reis markayı bulundurayım bende. Bulgur kullanıyorum lazım olduğunda.
YanıtlaSilBu sağlığımızla oynayanlara hiç ceza verilmesin neyle oynadılar paso onlara yedireceksin:)
Cok nefis gorunuyor canim ellerine saglik sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilEllerinize Sağlık Nefis görünüyor :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
SilElinize sağlık çok severim bende (:
YanıtlaSilSevilmez mi :) Çok teşekkürler
SilÇok severim ama lahana sarması zor geldiğinden seyrek yaparım..
YanıtlaSilAslında ben de çok sık saramıyorum ama pazarda lahanaları görünce de dayanamıyorum :)
SilNasıl da severim. Keşke bana bir yapan olsa.
YanıtlaSilBuyurun beraber olsun :)
Silçok severim ama sarmasını bir türlü beceremiyorum nasıl güzel olmuşlar yaaa :) eline sağlık
YanıtlaSilkozmetikpsikolojisi.blogspot.com.tr
Önemli olan lezzeti, şekil çok da önemli değil; bence denemelere bir ucundan başlayın, biraz da yaptıkça el becerisi gelişiyor :) Çok teşekkür ediyorum.
Sil