6 Temmuz 2014 Pazar

İMAM BAYILDI

Zeytinyağlı imam bayıldı tarifi
İmam bayıldı nasıl yapılır
     İmam Bayıldı'nın eskiden beri öncelikle adı ilgimi çekmiştir;acaba imam bu yemeği çok sevdiği için mi bayılmıştır yoksa sevmediği için mi :) İmamın ruh durumunu bilemesem de bu yemek benim için patlıcanın en güzel hallerinden biri...Kızartmadan yapılanında aynı lezzeti bulamadığımdan ben patlıcanları az yağda çevirerek kızartıp daha sonra fırınlayarak pişiriyorum.Gerçi, bu hemen herkesin bildiği ve yaptığı bir yemek ama patlıcanların en güzellerinin olduğu bu günlerde ben küçük boy patlıcanlardan yaptığım imam bayıldı ile hatırlatmak istedim.
Malzemeler:
  • 6-7 adet patlıcan 
  • 5 adet domates 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 büyük baş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
  • Sap kısımları bırakılıp, alacalı soyulan patlıcanlara bıçakla boylamasına çok derin olmayan kesik atılır.
  • Acısının çıkması için tuzlu suyun içinde bekletilir.
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı konulan tavanın içinde incecik kıyılmış kuru soğanlar ve sivri biberler kavrulur.
  • Kabuğu soyulup incecik doğranmış domatesler, dövülmüş sarımsaklar, baharat ve tuz da eklenerek domatesler hafif sulu kalacak şekilde pişirilir.
  • Sudan çıkartılıp kurulanan patlıcanlar, zeytinyağı konulmuş tavaya dizilir.
  • Tavanın kapağı kapatılarak orta ateşte patlıcanlar çevrilerek kızartılır.
  • Yarık yerleri üste gelecek şekilde kızartılmış patlıcanlar dizilir.
  • Yarık kısımları biraz açılarak domatesli iç malzemesi doldurulur.
  • Karnıyarık tenceresinde üzerine zeytinyağı gezdirilerek suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir veya üzerine folyo örtülerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz konularak servis edilir.

4 yorum:

  1. Tam bizim Akhisar usulü olmuş.Elinize sağlık AYNUR YILDIZ KARATAŞ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Aynur hanım.Coğrafya aynı olunca usuller de aynı oluyor demek ki :) Sevgilerimle.

      Sil
  2. Bayılırım:) Aynı gün; imam bayıldı, patlıcan salata, karnıyarık yiyebilme özelliğine sahip nadirlerden biriyim. :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de karnıyarık hariç hepsine varım,özellikle de salatasına talibim.Çok teşekkür ediyorum.Sevgiler.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...