Karpuz kabuğu reçeli tarifi
Karpuz kabuğu reçeli nasıl yapılır
Kireçsiz karpuz kabuğu reçeli tarifi
Karpuz kabuğundan reçel yapıldığını görünce, aklıma ilk olarak ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak '' filmi gelmişti :) Portakal kabuğu reçeli oluyor, karpuz kabuğu neden olmasın diye düşünüp, karpuz kabuklarının da işe yarayacak olması fikri beni sevindirmişti ama gene de kabukları sertleştirmek için kireç içinde bekletilmesi gereken tariflerle uğraşmaya vaktim olmamıştı.Sonra beğenerek izlediğim, Tuz Ekmek sayfasında bu reçelin karbonatlı suda bekletilerek de olabildiğini okuyunca hemen denedim.Tarifte bir gece karbonatlı suda bekletilmesi gerekiyordu ama o gün benim işim çıkınca iki gün beklediler, normalde de bu kadar kıtır oluyor mu yoksa benimkiler fazladan bekleyince mi bilmiyorum kıtır kıtır, şeffaf, cam gibi değişik bir reçel oldu.Bu reçelde kabukların sadece beyaz kısımları dilimlenerek kullanılıyor ve ayıklanmış miktarının yarım kilogram olması gerekiyor.
Malzemeler:
- Yarım kilogram karpuz kabuğunun sadece beyaz kısımları
- 5 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1,5 yemek kaşığı karbonat
- 1 dal ıtır yaprağı
- Yarım limonun suyu
- 1 adet nohut büyüklüğünde limon tuzu
Yapılışı:
- Karpuz kabuklarının sadece beyaz kısımları ayrılıp, istenen şekilde dilimlenir.
- Karbonatlı su içinde bir gece bekletilir.
- Kalın tabanlı bir tencerede üstünü örtecek kadar su ile iki dakika kaynatılıp, süzülür.
- Soğuk su ile yıkanıp tekrar üzerini örtecek kadar su ile iki dakika daha kaynatılıp, süzülüp, yıkanır.
- Reçel pişirilecek tencereye su, şeker, haşlanıp süzülmüş karpuz kabukları konulup şeker eriyene kadar karıştırılır.
- Önce orta sonra kısık ateşte şeffaflaşana kadar kaynatılır.
- Koyulaşınca ıtır dalı, limon tuzu ve limon suyu eklenip kaynatmaya devam edilir.
- Reçel kıvamını alınca kavanozlara konulup, kapağı kapatılıp ters çevrilir.
buradan lezzetli görünüyor. benim bildiğim karpuz reçeli yaparken kirece yatırılır(mış).kendim yapmadığım için yapanların aktardığı bir bilgi. karbonat ta aynı neticeyi veriyor mu acaba?
YanıtlaSilKirece yatırmak gözümde büyüdüğünden ben de denememiştim kirece yatırılınca ne kadar daha kıtır oluyor bilmiyorum ama bu hali de kıtır kıtırdı.Az da olsa deneyin bence,umarım bu halini de beğenirsiniz.Sevgiler.
SilCanım ya görüntüsü muhteşem tadı kim bilir ne kadar güzeldir.Ellerine sağlık
SilTeşekkürler,tadı da şekerleme gibi güzel oldu.sevgiler.
Silmerhaba. harika olmuş. süper karpuz kapuğu reçeli yazmalısınız ismine .. Karbonatla bende deneyeceğim.
YanıtlaSilKabuklar karbonatla da sertleşti,kirece yatırmaya gerek kalmadı.Umarım beğenirsiniz,sevgilerimle.
SilHmmmm, ıtır ne de güzel kokutmuştur onu. Değişik görünüyor, şeffaf şeffaf. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilItır piştikten sonra çıkartılıyor ama kokusu kalıyor tabii ki.Çok teşekkürler,sevgiler.
SilMerhabalar. Reçel nefis görünüyor. Çok merak ettim ben de bu hafta sonu yapmayı planlıyorum. Bakalım nasıl olacak. Size afiyetler olsun. Sevgilerimi bıraktımmmm....:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim Selda'cığım.Sana da kolay gelsin ,eminim çok güzel yaparsın.Sevgiler.
SilEllerine sağlık Nergis cim uzun zaman önce bir arkadaşımda yemistim ve hala tadı damağımda diyebilirim. Bende kirece yatırma işinden dolayı yapamamisimdir mutlaka deneyeceğim. Teşekkürler, Sevgiler. ..
YanıtlaSilKirece yatırma vakit alıcı bir işlem gibi geldiğinden ben de işin kolayına kaçtım Selcen'ciğim :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilEllerinize sağlık çok güzel görünüyor ıtır yaprağı bulamazsak ne koymamızı tavsiye edersiniz acaba
YanıtlaSilBelki tarçın çubuğu veya karanfil konulabilir, sevgiler.
SilMeyveler sizin elinizde şerbete, reçele ve en güzel hallerine bürünüyor,Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilNe güzel sözler bunlar, umarım hakediyorumdur :) Çok çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilReçel yiyen olsa evde denerdim,ellerine sağlık ,önce hadi canımm dedim ama haklısın neden olmasın:)
YanıtlaSilKıtır kıtır çok da güzel oldu Hatice'ciğim, gerçi biz de pek yemiyoruz ama gene de olmazsa olmuyor yapıyoruz işte :)
Silçok ilginç olmuş daha önce görmemiştim hiç bunu..
YanıtlaSilİlk gördüğümde bana da olmaz gibi gelmişti ama denemeden duramadım.Sevgiler.
SilHiç duymamıştım çok ilginç bir tarif. Paylaştığınız için teşekkürler. Hazır karpuz mevsimiyken denemek lazım
YanıtlaSilHem karpuz kabukları değerlenmiş oluyor hem de cam gibi kıtır kıtır bir bir reçel oluyor.Size de kolay gelsin.Sevgiler.
SilCanım geçen sene denedim bir kere rengi böylee sarı olmadı birde karbonat koktu aynı ölçü ve tarife bağlı kalmıştım.Sadece ıtır yerine bir kaç tane karanfil koymuştum.Renginin biraz koyu olmasını karanfile bağladım. Sonra bir daha denedim bu defa tutturdum gerçekten çok beğenildi bu senede yapacağım. Sevgiler
YanıtlaSilBir an yazdıklarını okuyunca olmamış diye korktum ama neyse ki sonunda olmuş :) Size de afiyet olsun, sevgilerimle.
SilKarbonatlı su içinde bekletileni duymamıştım. Ben kireçte bekleterek yaptım. Seneye kısmetse karbonatlısını deneyeceğim. Bu sene reçel stokları tamam..:)
YanıtlaSilKarbonatlısı çok daha az işlem gerektirdiğinden çok pratik.Reçellerinizi iyi günlerde yiyin, elinize sağlık :) Sevgiler.
SilAh ellerinize sağlık, bayılıyorum bu tariflerinize (:
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum Aslı .) Sevgilerimle.
SilMerhaba dediğiniz gibi karbonatli suda beklettim hasladiktan sonra yumuşadı kabuklar öylemi olması gerekiyor
SilKarbonatlı suda bekledikten sonra sertleşmesi gerekiyordu ama reçel kıvamı aldıktan sonrada mı yumuşak oldu ?
SilEllerine sağlık çok güzel görünüyor
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilEllerinize sağlık.ancak sormak isterim yarım kilo kabuğa 5 bardak şeker fazla gelmiyor mu(yani çok tatlı olmaz mı)?teşekkürler.
YanıtlaSilBen bu tarifi Tuz Ekmek sayfasından yapmıştım, orada da yaklaşık o kadar şeker kullanılmıştı.Siz çok tatlı sevmiyorsanız şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz.Sevgiler.
Silçok kötü bir kokusu var anlamadım neden kaynaklandı
YanıtlaSilSıcak bir ortamda bir geceden daha uzun bir süre bekletmiş olabilirsiniz yada karpuzunuz ince kabuklu muydu acaba ?
SilMerhabalar! Karpuzu cok severim, karpuz kabugu recelini bu sene ilk defa Datca´da esimin ailesi ile birlikte tatdim. Evime gelince kendimde sizin tarifinizle hazirladim ve sogumasini bekliyorum simdi :))
YanıtlaSilInanilmaz lezzetli görunuyor. Emeginize, ellerinize saglik.
Merhabalar! Karpuzu cok severim, karpuz kabugu recelini bu sene ilk defa Datca´da esimin ailesi ile birlikte tatdim. Evime gelince kendimde sizin tarifinizle hazirladim ve sogumasini bekliyorum simdi :))
YanıtlaSilInanilmaz lezzetli görunuyor. Emeginize, ellerinize saglik.
Sizin de ellerinize sağlık, umarım çok güzel olmuştur :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.
SilSuan kahvaltida yiyoruz, tadi harika... kitir kitir, seffaf ve lezzetli. <3
SilBeğenmenize sevindim, afiyet olsun.Sevgilerimle.
SilKarbonat ne ise yariyor ilk dafa duydum
YanıtlaSilKabuklar karbonatlı suda bekletilince, hem daha pratik hem de kireçli suda beklemiş kadar kıtır kıtır bir lezzet oluyor :)
SilKarpuz reçeline karpuz püresi ilave edile bilirmi kaynatma sonlarına doğru rengi ve kokusu için bilginiz yada deneyiminiz varmı tşk ler
YanıtlaSilDenemedim ama su oranından azaltılarak eklenebilir sanıyorum.
Sil