Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurtanın beyazı
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2-3 adet orta boy haşlanmış patates
- 2 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Maydanoz
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Tuz
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Susam
- Patatesler haşlanıp, soyulur.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
- Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
- Geniş ve derin bir kaba un elenir.
- İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
- Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
- Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
- Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
- İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
- Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
- Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
- Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
- Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
- Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
- Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
- Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
- İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.
ohh ohh n egüzel olmuş. ellerinize sağlık. Her zamanki gibi titiz ve temiz bir çalışma. Lezzeti şühesiz.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Emekli olunca vakit çok ne de olsa :) Sevgilerimle.
SilNergis ablam ellerine sağlık şahane bir şey olmuş, en kısa zamanda dwnemek isterim:)
YanıtlaSilDene Sibel'ciğim, kızlar da beğenir diye düşünüyorum.Sevgiler.
SilMuazzam bir görüntü nergis mevsimi..İnsan koparıp yemeye kıyamayacak..Yaş pastalarınız gibi kusursuz elinize sağlık sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Akasya Kokusu , sevgilerimle.
SilNergis'cim her zamanki gibi yine çok güzel bir tarif paylaşmışsın, ellerine sağlık. İlk fırsatta bu güzel çöreği yapmak istiyorum, sevgiler..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Tülay'cığım, umarım tadını da beğenirsin.Sevgilerimle.
Silyarın denesem diyorum, çok hoş olmuş eline sağlık...
YanıtlaSilSize de kolay gelsin, afiyet olsun.Teşekkürler, sevgiler.
Silönce uzunn uzunn seyredilecek sonra yenecek ona göre:)) önce göz sonra mide:)))
YanıtlaSilsüper görünüyor ellerine sağlık
Öyle olmadı Hatice'ciğim bir kaç fotoğrafı zor çektim.Kokusunu duyunca seyretmek istemiyor hiç kimse :) Sevgilerimle.
SilEllerine sağlık canım .Goruntu her zamankı gıbı şahane.Tadıda eminim oyledir.Sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özay'cığım, hoş geldin :)
SilNergisciğim seni tariflerini görsellerini o kadar beğeniyorum ki hem çok emek veriyorsun hem de özen gösteriyorsun emeklerine ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilKalp kalbe karşıymış Mine'ciğim, zevklerimiz benziyor herhalde :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilPaylaştığınız güzellikleri keyifle takip ediyordum ve fırsat buldukça yorum yazıyordum sayfalarda…
Nefis bir görüntü karşıladı beni yine harikasınız .
Ellerinize ,emeğinize sağlık.
Sevgilerimi bıraktım…
Ben de sizi gruplardan zevkle takip ediyordum ama bir vesile gerekiyormuş demek ki :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
SilHarikalar yaratmışsın,Nergis'cim.Eline sağlık.
YanıtlaSilIhlamurcum Dilek'ciğim çok teşekkürler canım, sevgiler.
Silcanım ellerine sağlık ya çok güzel görünüyor. yarın yapacağım bende :)
YanıtlaSilBen yorum yazana kadar umarım yapmış ve beğenmişsinizdir size de afiyet olsun.Sevgiler.
SilMerhabalar Nergis Hanım
YanıtlaSilBloğunuza iadei ziyaret yapıyorum ve nergis çiçeklerine bayıldım diyebilirim..
Ay çöreğiniz harika olmuş... ellerinize sağlık:))) artık takipteyim ve görüşmek üzere:)
Çok teşekkür ediyorum Filiz hanım, her zaman beklerim :) Sevgiler.
SilÇok hoş bir tarif hep yapmak istemişimdir ellerinize sağlık
YanıtlaSilBenim de arşivimde buna benzer yapmayı düşündüğüm çok tarif var, sırayla yapmayı düşünüyorum.Teşekkürler, sevgiler.
SilMerhaba,
YanıtlaSilUzun zamandır sunumu bu kadar özenli, kareleri muhteşem, tarifler çok başarılı ve bu kadar güzel bir yemek bloguyla karşılaşmamıştım. Filiz Hanım'a vesile olduğu için bir kez daha teşekkür etmek istedim, harikasınız :)
Biraz ondan, biraz bundan bir blogla tanışmak istereniz, ben de buralardayım, sevgiler...
:))
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Sizin blog da ilginçmiş :) Sevgiler.
SilNergis Abla şahane olmuş. Bu yıl bende çöreklere doymuyorum. Bunu da mutlaka deneyeceğim. Eline sağlık.
YanıtlaSilKışın çörekler çayın yanında iyi oluyor Aslı'cığım, hem okula giderken Çınar'ın yanına da koyabilirsin :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silben pek becerikli değilim mutfak konusunda. özellikle mayalı hamurlarla aram pek iyi sayılmaz. ama bunu denemek istiyorum. çünkü unun ölçüsü belli. elinize sağlık, buradan nefis görünüyor.
YanıtlaSilBloglara yorum yapma etkinliğinden selam olsun :)
Çok teşekkürler.Aldığı kadar un yazan tarifleri ben de hiç sevmiyorum.Bardak ölçülerim belli, aynı klasik bardaklardan kullanarak tarifi yaparsanız sorun olacağını sanmıyorum.Size de kolay gelsin, sevgilerimle.
Sil