Kuşadası'nda kuzenimizin yazlığının bahçesinden yazın topladığımız kalın kabuklu limonların kabuğundan reçel, suyundan ise limonata yaptık. Limon kabuğu reçeli yaparken kabukların sadece beyaz kısmı kullanıldığından, kabukların sarı kısmını rendenin en ince tarafı ile rendeleyip tatlılarda, keklerde, kurabiyelerde kullanmak için limon kabuğu şekerlemesi yapıp saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 kilogram kalın kabuklu limonun kabuğu
- 6 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 3-4 adet tarçın çubuğu
- 8-10 adet karanfil
- 1 adet limonun suyu
- Limonlar derin bir kapta suyun içinde bekletilip, fırçalanarak iyice yıkanır.
- Limonların sarı dış kabukları rendenin ince tarafı ile çok derin olmayacak şekilde rendelenir.
- Limonların iki ucu kesilip, portakal kabuğu soyar gibi altı veya sekiz dilime kesilir.
- Limonun beyaz kabukları minik rulolar halinde sarılıp iğne ile ipe dizilir.
- İpe dizili kabuklar her defasında suyu değiştirilerek, kaynatılıp suyu dökülür.
- Tencereye alınan kabukların üzerine toz şeker ve limon suyu eklenir.
- Karıştırılarak bir gece buzdolabında bekletilir.
- Limon kabuklarına su, tarçın çubukları ve karanfil eklenir.
- Reçel kıvamı alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
- Tarçın çubukları tencereden alınıp, reçel kavanozlara paylaştırılır.
- Kavanozların kapağı kapatılıp, ters çevrilir.
İlk defa görüyorum. Limonsever olarak bunu deniycem...
YanıtlaSilDeniycem de... sizinki gibi limonları nereden bulucam, onu bilemiyorum...
Ellerinize sağlık...
Ben şanslıydım dalından kopartıp yapmıştım ama bu gün pazarda da satıldığını gördüm.Umarım bulabilirsiniz, sevgiler.
SilEllerinize sağlık. Üşengeçliğimden yapamadım birtürlü. Kabuklar ayrıldı bekliyorlar bu tembeli.. Limonun suyunu kaç defa değiştirdiniz Nergis hanım. Güle güle yiyin inşallah.
YanıtlaSilDiğer yaptıklarınızın yanında limon kabuğu reçeline sıra gelmemiştir :) Kabukları üç defa suyunu her defasında değiştirerek kaynattım.Çok teşekkür ederim, sevgilerimle.
SilMis gibi kokmuştur mutfağınız,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilhttp://denizkokusuu.blogspot.com.tr/
Gerçekten limon ne hoş kokar değil mi, halen yerken reçel de kokuyor.Teşekkürler.
SilAntalya'da turunçla yapılır.Eminim limonla da çok lezzetli olmuştur. Misss gibi limon kokusu bile yeter.Ellerinize sağlık.Takibimdesiniz.Ben de beklerim...
YanıtlaSilBen limonlu tatları sevdiğimden midir bilmem limonla da güzel oldu.Çok teşekkürler.
SilMis gibi ellerinize sağlık ....
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
SilBen de çok az limonla deneme yaptım, daha evvel içiyle beraber yaptım o da çok güzel oldu..sizinki de çok güzeldir eminim..selamlr
YanıtlaSilTadımlık da olsa ben de değişik reçeller denemeyi seviyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.
Silher zaman takipteyim, sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkürler, her zaman beklerim.Sevgiler.
SilNergis ablam facede gördüğümden beri aklımda kaldı, mutlaka yapmak istiyorum limon tatlılara çok yakışıyor, eminim reçelide nefistir, ellerine sağlık!!!Sevgiler...
YanıtlaSilSibel'ciğim eminim sen daha güzelini yaparsın :) Sevgiler.
Silİpi nezaman çıkartıyoruz
YanıtlaSilİpi nezaman çıkartıyoruz
YanıtlaSilReçel kıvamını almak üzereyken ipi kesip, tencerenin içindeyken çatal yardımıyla çekip çıkartıyorum.
SilKaynatilmis suyun içinde ne kadar bekliyo limon kabuklari 3 defa kaynatilmiß su mu eklicez degiştorerek orayi hic anlamadim nergiz ablacim yardimci olursan sevinirim.. günaydin��
YanıtlaSilLimonların kabuğunu temizlemek ve dışını kolay traşlayabilmek için soğuk suyun içinde bir gece bekletiyorum.Sonra her defasında ketılda su ısıtarak tenceredeki eski suyu döküp yeni su koyarak üç defa bir kaç dakika kaynatıyorum.Sonra şeker,su, tarçın çubuğu ve karanfil ekleyerek reçel kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişiriyorum.Ocaktan indirmeye yakın limon suyu ekliyorum.Umarım anlaşılır olmuştur :) Kolaylıklar dilerim.
SilYARIN DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM UMARIM OLUR
YanıtlaSilUmarım olmuştur :)
Sil