27 Nisan 2015 Pazartesi

ENGİNAR SAPI CACIĞI

Enginar sapı cacık tarifi
Enginar cacığı nasıl yapılır
Enginarlı meze tarifi
     Ege bölgesinin olmazsa olmaz sebzelerinden enginar; dolması, ezmesi, iç baklalısı, pilavıdeniz börülcelisi, asma yapraklısı, çağlalısıkızartması, enginarın kalbi, yaprağı, sapı derken sanıyorum her yeri ayrı ayrı severek kullanılıyor.Enginar sapları soyulup, çiğ bile yenilirken yapmadığımız bir şey kalmasın diye bir de cacığını yaptım :) Taze enginar bulabileceğiniz bir yerdeyseniz saplarını haşladıktan sonra veya çiğ olarak da cacığını yapabilirsiniz yada çanak enginar kullanarak da enginar cacığı yapabilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 8 adet enginarın sapı 
  • 250 gram yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım demet dereotu 
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Enginar saplarının iki ucundan ikişer parmak kesilip, atılır.
  • İri parçalar halinde doğranıp, üzerine kaynar su dökülerek ocağa konulur.
  • Limonlu su içinde acısı çıkıp yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Soğuduktan sonra dış kısmı soyularak, içindeki yumuşak kısım çıkarılır.
  • Enginar sapları minik minik doğranır.
  • Yoğurt çok az tuz ve dövülmüş sarımsaklarla çatalla çırpılır.
  • Enginar sapları ve dereotu da eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, dereotu ile süslenir.

24 yorum:

  1. AA HEP ZİYAN OLUYORDU ...BEN SOYDURUP ALIYORUM ...HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYET OLSUN :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar saplarının taze olanlarını çiğ yada haşlayarak zaten yiyorduk ama bir de cacık olarak deneyeyim diye düşündüm, değişik bir alternatif oldu bence de :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  2. ilk defa duyuyorum çok değişik bir tarif,ellerinize sağlık

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha önce yapıldığını duyup, görmedim.Benimkisi sadece bir deneme :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  3. enginara bayılırım saplarını da değişik şekillerde tüketiriz ancak cacık yapmak harika fikir düşüncenize sağlık...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginarın yaprağı, sapı, çanağı hiç bir yeri ziyan olmasın değil mi :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil
  4. ilk kez duyduğum değişik bir tarif ellerine sağlık ♥

    YanıtlayınSil
  5. Işte bu süper fikir . Değerlendirmek harika olacak. .Sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Enginar saplarını, yaprağını zaten değerlendiriyorduk ama bu da benden bir fikir olsun.Teşekkürler.

      Sil
  6. Genellikle enginarın sapını pazarlarda kesip atarlar ben çok üzülürüm ziyan olmasına, bende enginarla ne yaparsam saplarınıda içinde kullanırım mutlaka..Elinize sağlık..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Çanak enginarların sapı bazen kartlaşmış oluyor, onlar işe yaramaz ama taze olanları bir şekilde değerlendiririz değil mi :)

      Sil
  7. İlk kez gördüğüm halde nefis lezzetini tahmin edebiliyorum. Hele bir de dereotu da var ki... Muhteşem.. Ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız yoğurt ve dereotu her şeye ayrı bir lezzet veriyor.Muhteşem mi bilmiyorum, sadece bir deneme diyelim :) Umarım deneyince siz de beğenirsiniz.Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  8. çok güzel ve değişik bir şey olmuş elinize sağlık..

    YanıtlayınSil
  9. Taze yerlerini yemeğin ya da dolmanın yanına koysam bile kalıyordu. Süpersin bence tüketilmesi için en doğru tarif bu. Ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Hatice'ciğim, bir de böyle dene bakalım belki bitirirler :) Sevgiler.

      Sil
  10. Yine süper bir tarif. Hiç aklıma gelmezdi sapları böyle kullanmak...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki bloglar var böylece birimizin aklına geleni herkesin deneme olanağı oluyor :) Çok teşekkürler,sevgiler.

      Sil
  11. Ellerine sağlık canım böyle faydalı bir bitkiyi her türlü değerlendirmişsin.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi sap kısmını çiğ çiğ bile yiyip ziyan etmiyorduk ama böylesi de güzel oldu :) Sevgiler.

      Sil
  12. Ben de ilk kez gördüm enginar sapını çok güzel değerlendirmişsiniz.

    YanıtlayınSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...