Enginar cacığı nasıl yapılır
Enginarlı meze tarifi
Ege bölgesinin olmazsa olmaz sebzelerinden enginar; dolması, ezmesi, iç baklalısı, pilavı, deniz börülcelisi, asma yapraklısı, çağlalısı, kızartması, enginarın kalbi, yaprağı, sapı derken sanıyorum her yeri ayrı ayrı severek kullanılıyor.Enginar sapları soyulup, çiğ bile yenilirken yapmadığımız bir şey kalmasın diye bir de cacığını yaptım :) Taze enginar bulabileceğiniz bir yerdeyseniz saplarını haşladıktan sonra veya çiğ olarak da cacığını yapabilirsiniz yada çanak enginar kullanarak da enginar cacığı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 8 adet enginarın sapı
- 250 gram yoğurt
- 3 diş sarımsak
- Yarım demet dereotu
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Enginar saplarının iki ucundan ikişer parmak kesilip, atılır.
- İri parçalar halinde doğranıp, üzerine kaynar su dökülerek ocağa konulur.
- Limonlu su içinde acısı çıkıp yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Soğuduktan sonra dış kısmı soyularak, içindeki yumuşak kısım çıkarılır.
- Enginar sapları minik minik doğranır.
- Yoğurt çok az tuz ve dövülmüş sarımsaklarla çatalla çırpılır.
- Enginar sapları ve dereotu da eklenip, karıştırılır.
- Servis tabağına alınıp, dereotu ile süslenir.
AA HEP ZİYAN OLUYORDU ...BEN SOYDURUP ALIYORUM ...HARİKA ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYET OLSUN :)
YanıtlaSilEnginar saplarının taze olanlarını çiğ yada haşlayarak zaten yiyorduk ama bir de cacık olarak deneyeyim diye düşündüm, değişik bir alternatif oldu bence de :) Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.
Sililk defa duyuyorum çok değişik bir tarif,ellerinize sağlık
YanıtlaSilBen de daha önce yapıldığını duyup, görmedim.Benimkisi sadece bir deneme :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silenginara bayılırım saplarını da değişik şekillerde tüketiriz ancak cacık yapmak harika fikir düşüncenize sağlık...
YanıtlaSilEnginarın yaprağı, sapı, çanağı hiç bir yeri ziyan olmasın değil mi :) Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Sililk kez duyduğum değişik bir tarif ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilÇok teşekkürler :) Sevgilerimle.
SilIşte bu süper fikir . Değerlendirmek harika olacak. .Sevgiler
YanıtlaSilEnginar saplarını, yaprağını zaten değerlendiriyorduk ama bu da benden bir fikir olsun.Teşekkürler.
SilGenellikle enginarın sapını pazarlarda kesip atarlar ben çok üzülürüm ziyan olmasına, bende enginarla ne yaparsam saplarınıda içinde kullanırım mutlaka..Elinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler.Çanak enginarların sapı bazen kartlaşmış oluyor, onlar işe yaramaz ama taze olanları bir şekilde değerlendiririz değil mi :)
Silİlk kez gördüğüm halde nefis lezzetini tahmin edebiliyorum. Hele bir de dereotu da var ki... Muhteşem.. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilHaklısınız yoğurt ve dereotu her şeye ayrı bir lezzet veriyor.Muhteşem mi bilmiyorum, sadece bir deneme diyelim :) Umarım deneyince siz de beğenirsiniz.Teşekkürler, sevgiler.
Silçok güzel ve değişik bir şey olmuş elinize sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum audrey :) Sevgilerimle.
SilTaze yerlerini yemeğin ya da dolmanın yanına koysam bile kalıyordu. Süpersin bence tüketilmesi için en doğru tarif bu. Ellerine sağlık canım sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Hatice'ciğim, bir de böyle dene bakalım belki bitirirler :) Sevgiler.
SilYine süper bir tarif. Hiç aklıma gelmezdi sapları böyle kullanmak...
YanıtlaSilİyi ki bloglar var böylece birimizin aklına geleni herkesin deneme olanağı oluyor :) Çok teşekkürler,sevgiler.
SilEllerine sağlık canım böyle faydalı bir bitkiyi her türlü değerlendirmişsin.
YanıtlaSilGerçi sap kısmını çiğ çiğ bile yiyip ziyan etmiyorduk ama böylesi de güzel oldu :) Sevgiler.
SilBen de ilk kez gördüm enginar sapını çok güzel değerlendirmişsiniz.
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum, sevgilerimle.
Sil