26 Haziran 2015 Cuma

REYHAN SORBE

Reyhan şerbetli sorbe tarifi
Sorbe tarifi
Sorbe nasıl yapılır
Karsambaç tarifi
     Çok uzun yıllar önce annemin yaptığı şerbetlerin, kompostoların suyunu buzluğa koyar, donduktan sonra kaşıkla üstünden kazıyarak kendimce yalancı dondurmalar yapardım :) Son yıllarda satıldığını pek görmüyorum ama öğrencilik yıllarımda da üzerine değişik meyve suları dökülerek satılan karsambaçı çok severek yerdim.Yazın sıcaklar başlayınca hem yapılışı kolay olduğundan, hem de hemen her meyveden yapılabildiğinden değişik meyvelerden sorbeler yapıyordum. Geçtiğimiz günlerde reyhan şerbetine eklemek için dondurduğum buz kalıplarının rengini görünce aklıma gelen reyhan şerbetinden sorbe olur mu düşüncesi ile bir de reyhan sorbe denedim.Siz de ister benim yaptığım gibi reyhandan isterseniz biraz koyu kıvamda kaynatıp, soğuttuğunuz meyvelerin sularından karsambaç hazırlayabilir, iyice buz tutmadan on beş yirmi dakikada bir karıştırıp, tekrar buzluğa koyarak bu sıcak havalarda serin ve çok hafif alternatif bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet koyu renk yapraklı reyhan 
  • 7 yemek kaşığı toz şeker  
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 parça limon tuzu 
  • 1 litre sıcak su


Yapılışı:  
  • Reyhan yaprakları iyice yıkanıp, dallarından ayrılır.
  • Mutfak robotuna yapraklar, limon suyu ve toz şeker eklenip iyice parçalanana kadar karıştırılır.
  • Karışım tencereye alınıp, limon tuzu ve sıcak suyu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak, soğuyana kadar bekletilir.
  • Soğuduktan sonra süzgeçten geçirilip, tercihen metal yayvan bir kabın içine alınır.
  • Kapağı kapatılıp, buzluğa konulur.
  • İki saat sonra çıkarılıp, buz tutmaması için iyice karıştırılıp tekrar buzluğa konulur.
  • Buzluktan her 15-20 dakikada bir çıkarıp, iyice karıştırılarak geri konulur.
  • Sorbe kıvamını alınca yüzeyinden kazınarak alınıp, önceden soğutulmuş dondurma kaplarına veya bardaklara konulup, bekletilmeden servis edilir.

40 yorum:

  1. Himm simdi olsa buz gibi .Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Hepsi hepsi bir demet reyhan gerekiyor, bulabilirseniz önce şerbetini sonra da sorbesini deneyin derim :) Sevgilerimle.

      Sil
  3. Dondurmalar kıskanadursun bu nefis lezzeti.. :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum.Ben de daha az şekerli ve soğuk olduğundan dondurmaya tercih ediyorum :)

      Sil
  4. hoş bir ikramlık da olur sıcaklar da ben de bugün şerbetini yaptım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de bu sıcaklarda en makbul ikramlıklardan olur Hatice'ciğim :) Sevgilerimle.

      Sil
  5. Tariflerinize bayılıyorum, yaz için doğal serinleme yöntemi, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ediyorum.Gerçekten yaz gelince hepimiz en çok ne serinletir arayışı içindeyiz :)

      Sil
  6. Ahh nefis görünüyor yine elinize sağlık (:

    YanıtlaSil
  7. Reyhan şerbeti deniliyor ama bana göre reyhaniye tadı şerbetle ilgisi yok .Buda Reyhaniye ye rakip olacak değerde bir tarif olmuş rengi aromasını zaten biliyoruz.muhteşem görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne desem Gülten hanımcığım, bizim ninelerimiz gününden beri yapılan bu tarifin adı reyhan şerbeti, biz öyle biliyoruz :) Sizin paylaştığınız tarif, Balkanlardan mı, Batum'dan mı belki tarifinizde yazdığınız gibi Batum'da da yapılıyor adı da Reyhaniye ise bilemiyorum ama önemli olan adı değil, tadı diye düşünüyorum :) Sevgiler.

      Sil
  8. İftardan sonra buzz gibi ne de güzel gider ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke sayfadan ikram da edebilsek değil mi :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  9. çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Telefondan buraya yorum yapmaya çalıştım ama olmadı... bilgisayar başına geçmeden tam olmuyor:)
    Reyhan şerbetinin rengine bayılmıştım, sorbesi de harika görünüyor... bu yaz İstanbul'a gidince deneyeceğim bir tarif kesin... elinize sağlık... Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de önce rengi etkiliyor :) Umarım sorbesini de beğenirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  11. Of havalar ısınsa da artık böyle buzlu şeyleri donmadan yiyebilsek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada yağmurlar yağsa da, buralar gene de bayağı sıcak :)

      Sil
  12. ahh ne güzel soğuk soğuk:) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Paylaştığım tarifleri biraz ayrıntılı yazıp, yapılış aşamaları ile fotoğraflamaya çalışıyorum.İşe yaradığına ve yorumunuza sevindim.Çok teşekkürler, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  14. son günlerde reyhan şerbetini çok duyar oldum denenecekler listemdeydi...şimdi bu listeye sorbe tarifi de eklendi ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reyhan şerbetini ben üç yıl önce yaptığımda bu kadar ilgi görmemişti ama geçen sene ne olduysa birden herkes yapmaya başladı :) Sorbe de reyhan şerbetinin dondurulmuş hali yapmışken ikisini bir arada yapabilirsiniz.Size de afiyet olsun.

      Sil
  15. harika olmuş ve de çok değişik elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcaklarda gerçekten güzel bir alternatif, teşekkür ediyorum.Sevgiler.

      Sil
  16. Offf offf olsa da yesem :) Bizim oralarda ( Adana'da) daha farklı olur karsambaç ama sizinki de muhteşem gözüküyor. Ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin ki rendelenmiş kar üzerine şurup dökülerek yapılıyor bilmez miyim, annem de kar pekmezini çok severdi :( Bu tarif olsa olsa onlardan bir uyarlama ama sıcaklarda fena olmadı.Teşekkür ediyorum, sevgiler.

      Sil
  17. Güzele benziyor denemeli bunu şu sıcaklarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcaklarda bu tür görüntüler bile serinletiyor değil mi :)

      Sil
  18. Bu sene her hafta pazardan bir demet reyhan alıp şerbetini yaptım. Tiryakisi olduk resmen. Ama bu şekilde denememistim hiç... Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcaklarda şerbetten daha çok tercih edilir bir tarif oldu.Çok teşekkürler.

      Sil
  19. Ellerinize sağlık. Ramazan da kismetse deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinlemek için ideal bir tarif, umarım beğenirsiniz.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  20. Ellerine sağlık canım...Reyhan şerbetini sürekli yaparım ama sorbe tarifi olarak denememiştim...Harika görünüyor..

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...