6 Eylül 2012 Perşembe

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Hava halen sıcak olsa da; yaz aylarının bittiği yan evlerden duyulan çekiç, pürmüz, hilti seslerinden anlaşılıyor.Yazlıkçıların çoğu gitti, tatil onlar için çoktan bitti.Bizim gibi birkaç emekli ve okulların açılmasını bekleyen bir kaç yazlıkçı kaldı.Sonbaharla birlikte, buralarda hem yazlıkçıların tadilat sezonu hem de balık sezonu açıldı.Kuzey Ege'de en çok bulunan ve en sevilen balık sardalyadır sanıyorum.Gerçi sardalyadan daha meşhur olan sardalyanın yavrusu papalina.Sezonun ilk balığı olarak biz de sardalya tercih ettik.Eskiden balıkları temizleyip, unlayıp, kızdırılmış bol zeytinyağına atarak kızartıyordum.Son yıllarda ise, balık tavasını çok az yağlayıp, mısır ununa buladığım balıkları ortadan başlayarak dışa doğru diziyorum ve tavanın kapağı ile balıkları ters yüz ederek iki taraflı pişiriyorum.Balıkların orta kısmına önce limon dilimi koymayı düşündüm ama balığa asla limon sıkmayanlardan olduğum için vazgeçip maydanoz koyarak fotoğrafını çektim. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Balıkların içi ve dışında ki pulları temizlenir, yıkanır ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Naylon poşet içinde mısır unu ve tuz iyice karıştırılır.
  • Balıklar poşete doldurulup, her yanı unlanacak şekilde poşetin ağzı kapatılarak sallanır.
  • Balık tavası yağlanır.
  • Balıklar ortadan kenara doğru dizilir.
  • Orta ateş üzerinde balıklar kızarana kadar tava çevrilerek pişirilir.
  • Balıkların bir yüzü kızarınca, tavanın kapağı ile balıkların diğer yüzü çevrilir.
  • İki yüzü de kızarınca servis tabağına kaydırılarak alınır.
  • Sıcak servis edilir.

13 yorum:

  1. uuuf uuuuf uuuuuuuf tek kelimeyle süper görünüyor....
    ellerinize sağlık...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bende hamsiyi böyle yapıyorum..Çok güzel oluyor..şimdi sıra sardalyada...ellerinize sağlık,süper olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında küçük balıkların hepsi böyle yapılabilir herhalde.Hem çok yağlı olmuyor,hem de sunumu daha hoş oluyor sanki.

      Sil
  3. bana da Karadeniz tavası hediye geldiğinden beri çok rahatım, ne kullanışlı o düz kapaklar değil mi? ne kadar şık bir görüntü arz ediyor!

    YanıtlaSil
  4. Özlemaki'ciğim,zaten bence de işin sırrı kapakta,yoksa balıkları çevirmek imkansız.

    YanıtlaSil
  5. tabi sepet bozulur o zaman. yaşasın düz kapaklar.

    YanıtlaSil
  6. of,of,ellerine sağılık,bugün pazarımız ,almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Balık sezonu da açıldı,afiyet olsun.Sevgiler.

      Sil
  7. Ne güzel inci gibi dimişsşn . Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler canım.Biraz da obsesiflik var tabi :)

    YanıtlaSil
  9. evettttt balığa asla limon sıkılmaz:D hatta yanına sadece marul salatası veya en fazla soğan olabilir..tadı başka şeyle bastırılmaz...FiliZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim.Zaten balık ve salata tek başına bir menü :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...