15 Ocak 2013 Salı

ŞEVKET-İ BOSTAN SALATASI

Şevket-i bostan salatası tarifi
Şevket-i bostan salatası nasıl yapılır
     Ege pazarlarında bu mevsimde satılmaya başlanan şevket-i bostanın dikenli kökünü bıçakla kazıyıp, topraktan çıkarması ve sonrasında temizleme aşamalarının zorluğu yüzünden, diğer otlara göre fiyatı biraz yüksek olsa da her zaman alıcı bulunuyor.Şevket-i bostanın genellikle kuzu eti ile yemeği yapılır ama bizim et ile aramız olmayınca salatasını veya pirinçli yemeğini yapıyorum.Beyaz kök kısmı biraz sert olunca pişmesi de uzun sürdüğünden kök kısımlarını yumuşayana kadar pişirip, yeşil kısımlarını daha sonra ekleyerek pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 500 gram şevket-i bostan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Taze uçları, yeşil kısımları kesilir.
  • Ayıklandıktan sonra akan bol su altında iyice yıkanır.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar su içinde beyaz kök kısımları yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Beyaz kök kısımları piştikten sonra, yeşil kısımları da eklenip pişirilir.
  • Piştikten sonra suyu süzülen şevket-i bostanlar servis tabağına alınır.
  • Üzerine limon suyu, zeytinyağı ve tuz çırpılarak yapılan sos gezdirilir.
  • İstenirse, bir iki diş sarımsak da eklenebilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

12 yorum:

  1. Evet değerli bir bitkidir
    pazarda nadir bulunur ve çok faydalıdır özellikle yemeğini severim ama salatasıda ayrı bir güzeldir
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Yıldız'cığım,maddi manevi değerli bir bitki :) Biz de pek et yenilmediğinden salatasını tercih ediyoruz.Sevgiler.

      Sil
  2. Çok güzel bende bulursam denemek istiyorum , ama hiç Bodrumda rastlamadım , bir daha soracağım pazardakilere , ellerine sağlık sevgiler,
    http://www.seviminaskanasi.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza.Bodrum'da da vardır mutlaka,aynı iklim sonuçta.Balıkesir civarında akkız diye biliniyor acaba Bodrum da adı farklı mı ? Sevgiler.

      Sil
  3. 17 sene Bodrum'da yaşadığım sürede en sevdiğim yemek olmuştur. Toplaması da çok zahmetlidir çok toplamışlığım vardır, onun için kilosu 100 tl.de olsa helal olsun derim. Arap saçı ve kuzu etiyle de muhteşem olur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de helal olsun,mutlaka emeğin karşılığıdır.Biz et yemeyince salatasını yapıyorum ama sizin gibi yemeğini seven çok,herhalde o şekli de güzeldir.Sevgiler.

      Sil
  4. Salata olarak hiç denemedim, güzel bir alternatif olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ege'ciğim,etli yemeğinin tadı nasıl bilemiyorum ama salatası daha rafine bir lezzet diye düşünüyorum.Sevgiler.

      Sil
  5. Merhaba ben Arda Türkmen sitemizde yapılacak olan tarif yarışmasına katılmak isterseniz başvurularınızı bekleriz.

    http://www.ardanin-mutfagi.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Davetiniz için çok teşekkürler Arda bey ama maalesef yarışmalara katılmıyorum.

      Sil
  6. Tariflerini çok beğendim arkadaşım senide siteme beklerim.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifleri - http://www.selmamutfakta.com/2016/01/hazir-yufkadan-borek-tarifleri.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, sevgilerimle.

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...