18 Mayıs 2018 Cuma

KURU BİBER DOLMASI

Kuru biber dolması tarifi
Kuru biber dolması nasıl yapılır
Kurutmalık biberden dolma tarifi
Zeytinyağlı kuru biber dolması
     Kurutulmuş sebzelerle yapılan yemekler çoğu zaman kurumamış hallerinden daha mı lezzetli oluyor bilmiyorum ama bizim evde daha çok seviliyor. Bu yıl teyzem bahçesinde saksılara ekip büyüttüğü dolma biberlerden bize de bir iki sıra dizip, kurutmuş, biberlerin bazıları o kadar minikti ki, bir yemek kaşığına üç dört tane dolma sığdı ve içlerini çay kaşığı yardımıyla doldurabildim :) İncecik kabuklu, çok lezzetliydiler ama Gaziantep'ten aldığım dolma baharı ve geçen yıl kuruttuğum reyhan yapraklarının kurusu da dolmalara ayrı bir lezzet kattı diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • Kurutulmuş dolmalık biber (yaklaşık 50 adet) 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 5 yemek kaşığı kışlık domates püresi
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan 
  • 1 çay kaşığı dolma baharı
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Kurutulmuş biberlerin üzerine sıcak su dökülüp, yumuşayana kadar bekletilir.
  • İnce kıyılmış kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Salça ve domates püresi eklenip, ezilir.
  • Sıcak su içinde bekletilip, yıkanıp süzülmüş pirinçler de eklenip biraz çevrilir. 
  • İnce kıyılmış maydanoz, dereotu ve baharatlar da eklenip, iç malzemesi hazırlanır.
  • Suyu süzülen biberlerin üzerinde bir parmak boşluk kalana kadar iç malzemesi doldurulur.
  • Dolmalar tencereye ağız kısımları üste gelecek şekilde dizilir.
  • Üstten bir iki parmak kalıncaya kadar sıcak su eklenir.
  • Zeytinyağı gezdirilip, reyhan serpilir.
  • Dolmaların açılmaması için, üzerine ağırlık yapacak kapak konulur.
  • Önce orta sonra da kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.
  • İstenirse yanında yoğurtla servis edilir.

2 yorum:

  1. Kuru patlıcan dolmasını sıkça yaparım ama biberi hiç kurutmadım. Bu yaz biber de kurutayım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Ben de bu yıl biraz daha fazla kurutmayı düşünüyorum, dolması da, yoğurtlusu da çay saatlerinde bile tercih ediliyor :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...