Sıkma tarhana çorbası tarifi
Yumruk tarhana çorbası tarifi
Tarhana denilince, bizim bildiğimiz ve yaptığımız toz halindeki tarhana aklıma geliyordu ama öyle bir yemek kültürümüz var ki, tarhananın bile yörelere göre değişen pek çok çeşidinden bazılarını geçenlerde Gaziantep'e gidince yerinden alıp denemek istedim. Yumruk tarhana yada sıkma tarhana diye bilinen bu tarhana aslında sade olarak pişiriliyormuş ama ben süzme yoğurt ekleyince dövme buğday ekleyerek pişirdiğim yoğurt çorbasına benzedi ve bence çok daha lezzetli oldu.
Malzemeler: - 10-15 adet yumruk tarhana
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 10 su bardağı su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- Tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
- Tencereye tarhanaların üzerini geçecek kadar su konularak bir gece bekletilir.
- Ertesi gün suyu süzülüp, elimizle iyice sıkılarak tarhanalar parçalanır.
- Tarhanaların üzerine su eklenip, kaynamaya bırakılır.
- Başka bir kapta zeytinyağında un yakmadan kavrulur.
- Süzme yoğurda su eklenerek pürüzsüz hale gelene kadar ezilir.
- Kesilmemesi için, kaynayan çorbadan azar azar alınarak yoğurda eklenir.
- Tarhanaya ezilmiş yoğurt, un ve haşlanmış nohutta eklenerek kıvam alıncaya kadar pişirilir.
- Kıvamı çok koyu ise bu aşamada sıcak su eklenip, karıştırılır.
- Zeytinyağı kızdırılıp, kuru nane eklenir.
- Pişen çorbanın üzerine kuru naneli yağ dökülerek sıcak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.