8 Şubat 2015 Pazar

UN HELVASI

Un helvası tarifi
Un helvası nasıl yapılır
Zeytinyağlı un helvası tarifi
Kaşık helvası nasıl yapılır
     Un helvası genellikle tereyağı veya margarin kullanılarak yapılsa da, zeytinyağı memleketinde yaşadığımızdan doğal olarak bizim un helvamız da zeytinyağı ile yapılıyor :) Çocukluğumdan beri hatırladığım, halen de devam ettirdiğim bir ritüel olarak zeytinler sıkılıp eve yeni yağ gelince, yeni yağ ile un helvası yapılır, '' yağ da şerbet gibiymiş'' diye sevinilir bir anlamda helvanın lezzeti ile yağın asidi test edilirdi :) Helvayı çam fıstığı yada ağartılmış bademle yapsam da, bu defa evde badem ve fıstık bulamayınca yeni yağımızı bekletmeden helvayı evde ki ceviz ile yaptım.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı un                
  • Yarım su bardağı zeytinyağı  
  • 2 su bardağı süt veya su                  
  • 1 su bardağı toz şeker          
  • 1 su bardağı irice kırılmış ceviz
Yapılışı:
  • Derin bir tencerede zeytinyağı yakmadan, kızdırılır.
  • Un ve cevizler eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak unun rengi değişene kadar 15 dakika kavrulur.
  • Önceden hazırlanmış şekerli ılık süt kavrulan una eklenir.
  • Hızlı bir şekilde karıştırılıp, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Ocağın altı da kapatılarak, helva 10 dakika kadar dinlendirilir.
  • Kaşıkla şekil verilen helvalar servis tabağına dizilir.

30 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok severim.

    YanıtlaSil
  2. Ay canım çok istedi. Üşenmeyeceğim şimdi kalkıp yapacağım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu zaman ben de hiç aklımda yokken bir fotoğrafla kalkıveriyorum, ne olacak bu halimiz :) Sevgilerimle.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.Ben de zeytinyağı ile yapıyorum arada.Mis gibi olur, sevgiler...))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz her şey gibi bunu da zeytinyağı ile yapıyoruz, aslında daha sağlıklı diye düşünüyorum.Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  4. Nefis gözüküyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Kokusu taaa buralara geldi..Mis gibi koktu mübarek..Ellerine sağlık Nergis Mevsimi iki parça aldım gidiyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel kokar gerçekten de, istediğiniz kadar alabilirsiniz akasyakokusu :) Sevgiler.

      Sil
  6. çok severim harika bir görüntü ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Müjgan'cığım, klasik tatlılarımızdan :)

      Sil
  7. Un helvasını çok severim ama cevizlisini hiç denemedim en kısa zamanda denemek istiyorum ellerinize sağlık afiyet olsun :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben de badem ağartıp, kavurarak yaparım ama bu defa da cevizli yaptım.Ceviz de kavrulunca güzel oluyor, umarım beğenirsiniz.Sevgiler.

      Sil
  8. Akşamları bloglara bakmasam diyorum. Çünkü şimdi de un helvası
    Yapmak zorundayım. Nefis olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de benim gibi görüntüye dayanamayanlardansınız demek :) Kolay gelsin, size de afiyet olsun.Sevgiler.

      Sil
  9. Afiyetler olsun.. Un helvasını eve yaydığı kokuyu çok severim..
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iştah açıcı bir koku, nerede olsa duyarım ben de :) Çok teşekkürler, sevgilerimle.

      Sil
  10. Sunumlarınızla da tatları konuşturuyorsunuz siz. Leziz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkürler Gülşah hanım, sevgiler.

      Sil
  11. Aç karna bloğunu okumayacağım diye söz verdim kendime yine okudum off nefis ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karnımız tok olarak da okusak farketmiyor, canımızın çekeceği bir şeyler mutlaka oluyor.Keşke gördüklerimizin ucundan bir parça alınabilecek bir teknoloji olsa değil mi :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  12. nefis görünüyor. Bir tane alasıvar insanın. :) Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar istersen Şeniz'ciğim :) Çok teşekkürler, sevgiler.

      Sil
  13. Un helvasını çok severim ve sizin tarifiniz gördüğüm en az yağlı tarif . ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilay'cığım, zaten kalorili bir tatlı bari yağımız az olsun :) Teşekkür ederim, sevgiler.

      Sil
  14. Ellerine saglik canim.. Birkac tanesini alsam diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, üzerine biraz daha ceviz koyup tabağıyla vereyim :)

      Sil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...