Turunç ekşisi nasıl yapılır
Turunçgillere ve turuncu renge adını veren turunçlardan bol miktarda gelince ve evde de son zamanlarda fazla reçel tüketilmeyince bu defa reçel yerine ne zamandır yapmak istediğim turunç ekşisini yaptım.Güneyde zaman zaman limon yerine kullanıldığını bildiğimden, evde limon olmadığında kullanıma hazır sos olur diye düşündüm. Beş kilogram kadar turuncun suyunu sıkıp kaynattıktan sonra yaklaşık üç su bardağı çıkan ekşiyi ben buzdolabında saklıyorum ama siz daha çok turunçtan yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 kilogram turunç
- Meyve sıkacağı
- Kalın tabanlı tencere
Yapılışı:
- Turunçlar yıkanır.
- Kabuklarından reçel yapılacaksa kabukları rendenin ince tarafı ile rendelenip, ayrılır.
- Reçel yapılmayacaksa bıçakla ortadan ikiye bölünerek, meyve sıkacağı ile suyu sıkılır.
- Sıkılan turunç suları süzgeçten geçirilip, kalın tabanlı bir tencereye alınır.
- Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılıp, suyu iyice uçana kadar yaklaşık 1- 1,5 saat kadar arada karıştırılarak kaynatılır.
- Kıvamı biraz koyulaşan turunç ekşisi soğuyunca tekrar süzgeçten geçirilip, uygun kaplara doldurulur.
- Buzdolabında saklanır.
Tam akdeniz tarifi olmuş :)))
YanıtlaSilEminim Akdenizliler çok daha profesyonelce yapıyorlardır, ben de bir denemek istedim :)
Sililk defa duydum eminim ki güzeldir ellerinize sağlık
YanıtlaSilLimon yerine kullanılabilecek hazırda bekleyen bir sos oldu, çok teşekkürler.
SilEllerinize sağlık.. Turunç eşkisinin yeri de ayrı tabi..
YanıtlaSilÖyleymiş :) Çok teşekkürler, sevgiler.
SilRahmetli babaannem yapardı hep. Ellerinze sağlık.
YanıtlaSilSirke bile küplerle yapılırdı eskiden, ne varsa eskilerde var :) Çok teşekkürler
Silturunç bana acı gelen bir meyve :-( yiyemiyorum..
YanıtlaSilYerken acı ama ekşisinin limon suyundan bir farkı olmadı.
SilEllerinize sağlık, böyle değerlendirmek de güzel. Adana'da yollarda parklarda turunç çoktur, limon yerine de çok kullanırız;))
YanıtlaSilSevgiler..
İzmir'de de refüjlere dikmişler ama egzozlar arasında olunca çok sağlıklı olmaz herhalde.Ancak böyle bahçeden toplayıp gelen olunca denemek istedim.Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.
Silooo tarıflerıne bayılıyorum kılo alacagım yanı ellerinize saglık sevgıler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Tarifleri paylaşayım ki kiloları da sadece ben almayayım değil mi :)
SilTarifleriniz çok güzel .
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, sevgilerimle.
SilElinize sağlık.Vitamin deposu olmuşlar ♥
YanıtlaSilEvet vitaminleri şişeledim :)
Silturunç derken portakal mı oluyor ? :/:D
YanıtlaSilGörünüşü portakala benziyor ama genellikle daha küçük boyutta ve daha kalın kabuklu tadı da biraz acımsı bir ekşi yani portakaldan farklı bir meyve :)
SilÇok şaşkınım şu anda daha önce duymadın hiç böyle bir şey, turunç bulursam görürsem mutlaka alıp deneyeceğim. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
tolunay
Nar ekşisi yapıyoruz ya ondan pek bir farkı yok aslında :) Çok teşekkürler.
SilElleriNize sağlık bende ilk defa duydum güzele benziyor ama:)
YanıtlaSilGüzel, pratik ve sağlıklı :) Teşekkür ediyorum, sevgiler.
SilBen hiç bilmiyordum sayenizde öğrendim. Elinize sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, aslında güneyde yapılan bir sosmuş ama ben de yeni denedim.
Silhiç denemedim, salatalara güzel olur sanki :)
YanıtlaSilellerine sağlık ablacım...
Teşekkür ediyorum Fatma'cığım, her an hazırda olması iyi oluyor, salatalara da farklı bir aroma katıyor.Sevgilerimle.
SilElinize sağlık (:
YanıtlaSilTeşekkürler :)
SilBende ilk defa turunç ekşisi yaptım çok güzel oldu ama çok yaptım buzulma riski varmı cevap verirseniz sevinirim teşekkürler
YanıtlaSilAslında fazla yapmak isteyenler için tarifin üzerindeki başlık kısmında yazmıştım ama sanıyorum gözünüzden kaçtı :) Fazla miktarda yapıp saklamak isterseniz, konserve yapar gibi kaynattıktan sonra kavanoza koyup, sıcakken ters çevirerek saklayabilirsiniz.Size de afiyet olsun.
SilTuruncun rendeledigimiz kısmı da mükemmel ötesi bulaşık deterjanı
YanıtlaSilYağ koku hiç bir şey kalmıyor
Sifir deyerjan mutfak mis gibi kokuyor
Turunçtan denemedim ama portakal kabuklarından deterjan yapıyorum.Sizin de elinize sağlık.
SilYaptım ama acımtrak oldu neden acaba
YanıtlaSilDoğal tadı da zaten portakal gibi değil ama sizin ki olması gerekenden daha mı acımsı oldu bilemiyorum.
Sil